Slavne piramide od Majev do Las Vegasa

Slavne piramide od Majev do Las Vegasa (foto: Profimedia) Profimedia
18. 3. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Piramida (iz staro grščine: pyramis) ima trikotne stranice, ki se stekajo v eno samo točko na vrhu.

Osnova piramide ima lahko obliko trikotnika, štirikotnika ali mnogokotnika. Zaradi čistih oblik je imela piramida v preteklosti pri številnih civilizacijah vlogo sakralnih in spominskih objektov, danes pa se gradijo v različne namene.

Piramida ima večino teže bližje k tlom, kar je omogočalo zgodnjim civilizacijam ustvariti stabilne visoke strukture. Gradili so jih že Mezopotamci, najbolj znane so tiste iz Egipta, najdemo pa jih še v Sudanu, Nigeriji, Grčiji, Španiji, Italiji, na Kitajskem, v vseh treh Amerikah, Indiji, Indoneziji ...

Kako so jih gradili, predvsem tiste egipčanske (brez moderne mehanizacije), je še danes skrivnost, teorij je mnogo, nobena pa ni zanesljivo dobra. Ena verjetnejših je ta, da so piramido gradili od znotraj navzven, najneverjetnejša pa je ta, da so jim pomagala bitja iz vesolja.

Majevski tempelj Velikega jaguarja, Tikal, Gvatemala

Tempelj Velikega jaguarja je skupaj z mestom Tikal eno največjih najdišč majevske civilizacije. 47 metrov visoka tipična apnenčasta stopničasta piramidna struktura je bila zgrajena okoli leta 730. Med letoma 600 in 800 je v mestu živelo med 5 in 9 tisoč ljudi. Ponovno odkritje in izkopavanja v Tikalu sta se zaradi pragozda, ki zarašča ostanke mesta, začela komaj v poznem 19. stoletju.

Piramida sonca, Teotihuacan, Ciudad de México, Mehika

Ime Piramida sonca prihaja od Aztekov, ki so obiskali mesto Teotihuacan stoletja po tem, ko je bilo zapuščeno. Kako so jo poimenovali ljudstvo Teotihuacanos, pa ni znano. Zgrajena je bila v dveh obdobjih. Prva gradbena faza, okoli 100 n. št., je prinesla piramido skoraj do današnje velikosti. Druga faza gradnje je dala njeno končno velikost s stranico 224,942 metra in višino 75 metrov ter spada med največje piramide na svetu. Mesto Teotihuacan je imelo za časa največjega razcveta okoli leta 450 približno 150 tisoč prebivalcev.

Rdeča piramida, Dahshur (blizu Kaira), Egipt

Rdeča piramida, znana tudi kot Severna piramida, je znana kot prva staroegipčanska piramida, ki je imela pravilno obliko piramide (visoka 105 m). Zgradili so jo okoli leta 2600 pr. n. št. za Faraona Snofruja – 1. vladarja četrte dinastije.

Dober kilometer stran leži še ena piramida faraona Snofruja, ki naj bi bila prvotno njegova grobnica. Zalomilo se je pri gradnji ter je upognjena (nesimetrične oblike) in kot taka neprimerna za pokop vladarja, zato so mu zgradili novo.

Rjugjong Hotel, Pjongjang, Severna Koreja

Hotel Rjugjong je 105-nadstropni in 330 metrov visok nebotičnik v obliki piramide. Gradnja se je začela leta 1987, do leta 1992 je dosegel končno višino (330 m), vendar se je zaradi ekonomske krize gradnja ustavila. Delo se je potem nadaljevalo leta 2008 in do leta 2011 je bila končana zunanjost. Hotel, ki je najvišja piramida na svetu, uradno še ni bil odprt, vsaj tako poročajo zahodni mediji.

Piramida C. Cestiusa v Rimu, Italija (Piramide di Caio Cestio)

Ta piramida je bila zgrajena ob koncu 1. stoletja pred našim štetjem, v njej je grobnica sodnika in politika C. Cetija, ki je bil odgovoren za organizacijo verskih slavij in banketov.

Narejena je iz belega carrarskega marmorja. V višino meri dobrih 36 metrov, v njeni notranjosti pa je 23 kvadratnih metrov velika pogrebna komora, okrašena s freskami.

Kukulkanov tempelj v majevskem mestu Chichen Itza, Jukatan, Mehika

Kukulkanov tempelj je znan tudi kot El Castillo (grad). Ta veličastna stopničasta piramida prikazuje natančnost in pomembnost astronomije v življenju Majev in velik vpliv Toltekov, ki so se naselili okoli leta 1000 in združili dve kulturni tradiciji. Tempelj ima 365 stopnic, po eno za vsak dan v letu. Vsaka od štirih strani ima 91 stopnic in platforma na vrhu je 365.

Dvakrat na leto ob spomladanskem in jesenskem enakonočju pade senca na piramide v obliki kače. Ko sonce zahaja, se ta senca kače premika po stopnicah in se na koncu združi s kačjo glavo ob vznožju velikega stopnišča na robu piramide.

Luxor hotel, Las Vegas, ZDA

Eden najboljših ter najznamenitejših hotelov v mestu greha je piramidni hotel Luxor, ki je približno tako velik kot Rdeča piramida v Egiptu. Zgradili so ga leta 1993 ter ima 4407 sob. Poleg piramide stojita še egipčanska sfinga in obelisk, mimo pa teče reka Nil.

Velika piramida v Gizi, Egipt

Velika piramida, znana tudi kot Keopsova ali Kufujeva piramida, je grobnica faraona Kufua (grško Keops) v Gizi blizu Kaira. Šteje za arhitekturno mojstrovino ter eno od sedmih čudes antičnega sveta.

Vsebuje približno 1.300.000 blokov, težkih od 2,5 do 15 ton, in ima kvadratno osnovo, s stranico približno 230 metrov ter obsega 13 hektarjev površine. Njene štiri strani predstavljajo štiri glavne točke in so pod kotom 52 stopinj.

Prvotna višina piramide je bila 146,5 metra, danes ima le še 137 metrov, zgrajena pa je bila med letoma 2580 in 2560 pr. n. št. V Egiptu se je piramide v večini primerov gradilo zahodno od reke Nil, saj se je duša božanskega faraona pridružila soncu v času rojstva pred nadaljevanjem sonca v svojem večnem krogu. Poleg Keopsove ležita še Kefrenova in MikerInova piramida.