Slavni kipi, ki lulajo

Slavni kipi, ki lulajo (foto: Profimedia) Profimedia
23. 5. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Zanimiva umetnost...

Manneken Pis, Bruselj (Belgija)

Po flamsko Deček, ki lula je znameniti bronasti kip (61 cm) golega dečka, ki lula v vodnjak v centru Bruslja. Zasnoval ga je Hiëronymus Duquesnoy starejši in je bil narejen leta 1618, trenutni kip pa je iz leta 1965. Manneken Pis je danes eden od najbolj prepoznavnih simbolov Bruslja in upodablja smisel za humor prebivalcev glavnega mesta Belgije. Čeprav je deček v osnovi gol, ga oblečejo v različne obleke večkrat na teden po objavljenem urniku, ki je postavljen na ograji okoli vodnjaka. Na dan slovenske državnosti je oblečen po slovensko, na primer v gorenjsko narodno nošo.

Jeanneke Pis, Bruselj (Belgija)

Deklica, ki lula, stoji nasproti Mannekena Pisa ter je prav tako v centru Bruslja. Ustvaril jo je umetnik Denis-Adrien Debouvrie in od leta 1987 lulajoča gola deklica s čopki krasi ulico Impasse de la Fidélité.

Het Zinneke, Bruselj (Belgija)

Pes, ki lula na ulici, je bolj znan pod napačnim imenom Zinneke Pis. Naredil ga je umetnik Tom Frantzen leta 1998 in od takrat ima Bruselj lulajočo (dečka, deklico in psa) družino.

Lulajoči deček doline Iya, Zahodna Tokušima (Japonska)

Deček, ki lula v čudovito dolino, stoji nad 200-metrskim previsom in simbolizira nedolžno ali otroško hrabrost, ki pa je pogosto nespametna.

Lulajoče barve, Kijev (Ukrajina)

Zabavne lulajoče barvne (modra, rdeča, zelena in seveda rumena) figure so kot del umetniške galerije na prostem v centralnem parku glavnega mesta Ukrajine.

Bad Bad Boy, Helsinki (Finska)

8,5 metra visoka skulptura umetnika Tommija Toijaa, imenovana Bad Bad Boy, je bila sprva del razstave muzeja umetnosti Amos Anderson. Danes pa je simpatični lulajoči fant s sramežljivim izrazom na licu stalno postavljen v pristaniškem delu mesta Helsinki.

Neptunov vodnjak, Bologna (Italija)

Kipe na vodnjaku, posvečenem rimskemu bogu morja in voda Neptunu, je naredil flamski kipar, znan pod imenom Giambologna, leta 1565. Poleg Neptuna je naredil tudi kipe angelov in nereid, morskih nimf. Ena izmed nereid si stiska prsi (laktacija) in proizvaja 'mleko', ki brizga v vodnjak. Fontano z žensko, ki opravlja laktacijo, imajo tudi v italijanskem Trevisu.

Dianina fontana, Château de Fontainebleau, Pariz (Francija)

Ena od največjih kraljevih palač v Franciji je 55 km jugovzhodno od Pariza. Danes je v njej nacionalni muzej in je skupaj s parkom vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine. V parku je tudi Dianin vrt z vodnjakom in kipom Diane, rimske boginje lova. Diana z mladim jelenom je delo bratov Keller iz leta 1684, lulajoči štirje lovski psi pa so delo Pierra Biarda.

Čůrající postavy, Praga (Češka)

Dve nasproti lulajoči si postavi sta delo slavnega češkega umetnika Davida Cernyja (narejeni leta 2004), inštalirani na dvorišču muzeja Franca Kafke v Pragi. Umetnina je tudi interaktivna, saj lahko po SMS pošljete sporočilo, s katerim ukažete skulpturi kaj naj z 'lulčkom' izpiše na vodi.

Fotografije: Shutterstock, Profimedia