Slavni zidovi

Slavni zidovi (foto: profimedia) profimedia
12. 9. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Zidove ljudje gradimo že od nekdaj – da označimo meje, ščitimo kraljevine in naselja ali enostavno, da nepovabljenim ljudem preprečimo vstop na svoje območje.

Zidovi so nemi pričevalci zgodovine in zadnja desetletja tudi prostor za umetnost. Poglejmo nekaj najbolj slavnih zidov na svetu

Zidovi Troje, Anatolija (Turčija)

Na tem kraju naj bi se domnevno zgodila slovita Trojanska vojna, ki jo je v svojem pesniškem epu Iliada opisal Homer. Mesto je nastalo okoli leta 3200 pr. n. št., atenski kralj Agamemnon pa naj bi ga zavojeval okoli 1200 pr. n. št. Ostanki domnevne Troje, ki so na severozahodu Turčije, so danes pod Unescovo zaščito.

Kitajski zid (Kitajska)

Veličastni in mogočni Kitajski zid so Kitajci gradili, dograjevali in obnavljali skoraj dve tisočletji. Nastal je predvsem zaradi plenilskih pohodov nomadskih plemen iz današnje Mongolije in Mandžurije. Največ zidu je ohranjenega iz časa dinastije Ming (1368–1644) ter se razteza na dolžini neverjetnih 8851,8 kilometra, čeprav nekateri kitajski zgodovinarji trdijo, da je bil dvakrat daljši. Zid, ki velja za enega največjih gradbenih dosežkov človeštva, je danes največji turistični simbol Kitajske, saj ga letno obišče približno 10 milijonov obiskovalcev, najbolj oblegan pa je v bližini Pekinga.

Veliki zid Zimbabve (Zimbabve)

Veliki Zimbabve je bilo mesto, ki je nastalo v 11. stoletju, ko se je afriško ljudstvo Shona povezalo v kraljevino z glavnim mestom Veliki Zimbabve. Mesto je imelo na vrhuncu svoje moči več kot 18 tisoč prebivalcev in je na veliko trgovalo z arabskimi trgovci, ki so pripluli čez Indijski ocean. Leta 1450 so vsi prebivalci iz še danes neznanih razlogov mesto zapustili. Največja kamnita gradnja v južnem delu Afrike pred moderno dobo je od leta 1986 pod zaščito Unesca.

Hadrijanov zid (Britanija)

Zid je bil zgrajen leta 122, in sicer na pobudo rimskega cesarja Hadrijana, ki se je odločil imperij zavarovati pred sovražnimi plemeni iz Škotske. 117 km dolgo obzidje v severni Britaniji se razteza od zaliva Solway vse do ustja reke Tyne. Ostanki 5 metrov visokega zidu so danes najveličastnejši spomenik rimskega cesarstva na otoku in hkrati najdaljši zid, kadarkoli zgrajen v Evropi.

Sacsayhuamán, Cusco (Peru)

Sacsayhuamán je inkovska utrdba, ki je na hribu, 2 kilometra severno od centra mesta Cusco. Utrdbo so začeli graditi po letu 1438 in za gradnjo potrebovali približno 50 let. Po inkovskih verovanjih ima utrdba glavo pume, mesto Cusco pa je njeno telo. Danes je ohranjenih okoli 20 odstotkov utrdbe, največ pa so uničili španski osvajalci, ki so iz kamna trdnjave gradili cerkve in druge stavbe v Cuscu.

Ston (Hrvaška)

Čeprav je bil polotok Pelješac poseljen že v rimski dobi, so mesto Ston kot tudi Mali Ston ustanovili Dubrovničani leta 1333. Obe naselji so utrdili in ju povezali s sistemom obrambnih zidov v dolžini 7,5 kilometra, kar ga uvršča na drugo mesto med najdaljšimi zidovi v Evropi. Obrambni sistem so gradili in dograjevali med letoma 1333 in 1503 ter poleg zgradili še 40 vojaških stolpov in 5 utrdb (trdnjav).

Berlinski zid, Berlin (Nemčija)

Berlin se je po koncu 2. svetovne vojne in ob začetku hladne vojne znašel v sredini konflikta med ZDA in Sovjetsko zvezo in se tako kot Nemčija razdelil na dva dela. Zid je leta 1961 začela graditi Vzhodna Nemčija zaradi množičnih prebegov na zahodno stran. Dolg je bil več kot 150 kilometrov in je popolnoma odrezal prebivalce istega mesta. Tako stanje je trajalo do leta 1989, ko je prišlo do družbenih sprememb, ki so vodile do ponovne združitve obeh Nemčij. Danes so deli zidu turistična atrakcija, zgodovino zidu pa si lahko ogledate tudi v muzeju Haus am Checkpoint Charlie.

Zid žalovanja ali Zahodni zid, Jeruzalem (Izrael)

Zid žalovanja tudi objokavanja, je del zunanjega dela obzidja porušenega templja. Natančneje so to ostanki 2. templja, ki ga je Herod Veliki, vladar Judeje, nadgradil okoli leta 19 pr. n. št. Začetki gradnje segajo v leto 516 pr. n. št., 70 let po zrušenju prvega templja, ki ga je zgradil kralj Salomon in se tudi imenuje Salomonov tempelj. Leta 70, v času prvih rimsko-židovskih vojn, je bil 2. tempelj prav tako kot prvi popolnoma zrušen, ostal je samo zahodni zid templja. Za jude je danes sveti zid najpomembnejši verski objekt. Po legendi se vam bo, če na listek napišete svojo željo in ga vtaknete v zid, ta izpolnila.

Fotografije: Shutterstock