Ideja za izlet: Slemenova špica in zlati macesni

Ideja za izlet: Slemenova špica in zlati macesni (foto: Borut Birsa) Borut Birsa
19. 10. 2018

Zagotovo jo poznate, lepotico Slemenovo špico? Če še ne, je sedaj najbolj idealni čas, da obiščete ta čarobni kotiček, saj rumenijo macesni. 

Slemenova špica ali Sleme je 1911 m visoka gora v Julijskih Alpah. Znana je po čudovitem razgledu, viharniških macesnih, ki trenutno rumenijo, pravljični poti med ruševjem in občasno tudi po majhnih jezercih na vrhu. Je pravi raj v kekčevi deželi, kjer lahko zares občutimo lepoto naših gora. 

Že pot na Vršič je čudovita in ponuja razglede na naše mogoče gore. Nato parkiramo na vrhu prelaza Vršič, od koder vzpon ni zahteven in traja približno 1h (in 15min). Izlet je primeren tudi za družine, a pozornost na poti (še posebej v srednjem in zgornjem delu) ni odveč. 

Pot se prične na drugi strani ceste od parkirišča, po soncu izpostavljenem in strmejšem delu pridemo po 20-30 minutah do table za Malo Mojstrovko levo, mi pa nadaljujemo naravnost, kjer se pot položi in vijuga med skalami in ruševjem. Na levi občudujemo steno Male Mojstrovke, počasi pa zagledamo tudi Jalovec.

Vsekakor gre za enega bolj slikovitih vzponov, kjer nam ni nikoli dolgčas. 

Naravnost nadaljujemo po poti, ki nas malo pod vrhom pripelje do razpotja, pot v levo se spusti v Tamar, mi pa se vzpnemo nekoliko desno, najprej po strmi skalnati poti in že smo na vrhu. 

foto: Borut Birsa

Občudujete lahko prizor, ki ste ga zagotovo že videli na koledarjih ali razglednicah: travnik z občasnimi manjšimi jezerci, macesni ter z mogočnim Jalovcem, Mojstovko in Poncami v ozadju.

foto: Žan Hrovat

Sam vrh Slemenove špice pa se nahaja le nekaj deset metrov vzpona nad omenjenimi jezerci, ki so v sušnem obdobju prazni. S špice se vidijo skakalnice v Planici in vrhovi nad dolino Tamar ter Karavanke in Avstrija. 

foto: Borut Birsa

Če želimo, lahko pot podaljšamo in se spustimo v Tamar, nato pa iz Tamarja v Planico ali celo do Kranjske Gore. Le parkiran avto na Vršiču je potrebno nekako iskati. 

Ideje za izlet: