Slovenske pripovedke: Kako je nastalo Rabeljsko jezero?

Slovenske pripovedke: Kako je nastalo Rabeljsko jezero? (foto: Profimedia) Profimedia
21. 10. 2016

Poznate Rabeljsko jezero v bližini Trbiža? Če se spustite čez prelaz Predel, boste zagledali to ledeniško jezero, ki nosi poučno zgodbo v slovenski mitologiji. 

Kjer se sedaj razprostira Rabeljsko jezero (dve uri od Trbiža peš), je bila nekoč lepa gorska kotanja, pokrita z lepimi polji in travniki. Sredi njih pa je stala prijazna vas z bogatimi prebivalci. Kakor je že navadno, da zgubijo ljudje, ki se jim predobro godi, usmiljenje do svojega bližnjega, tako je bilo tudi tukaj. Tudi Rabeljčani so postali trdi in neusmiljeni. Zastonj je trkal siromak na njihova vrata, namesto daru je prejel ubožec trde besede.

Nekega večera pride v to vas tuja žena, v naročju je nosila prelepo detece. Delala se je noč in uboga žena je premišljevala, kam bo šla počivat. Šla je od hiše do hiše in prosila za sebe in za črvička v naročju prenočišče. Toda povsod so zapirali pred njo vrata in povrh tega je morala preslišati marsikatero trdo besedo. Tako je obhodila vso vas in nazadnje je stala lačna in prezebla na cesti. Vzdihnila je pri sebi: "Če sem že jaz zaslužila, da me gonijo od hiše, ne vem, kaj je zakrivilo moje ubogo detece, da ne morem najti prostora, kamor bi ga položila spat."

Že se je hotela uleči pod milim nebom k pokoju, kar zagleda na koncu vasi kočo na samem in se napoti k njej. Rahlo potrka, hišne duri se odpro in pred njo stoji sivolas starček. Komaj zagleda ubogo popotnico, ji že ponudi večerjo in prenočišče. Ponoči nastane strahovit vihar, med gromom se ulije nad dolino divja ploha, ki ni pojenjala do belega jutra. Ko se zarana starček zdrami, ne vidi nikjer več popotne žene z otrokom, a tudi vasi ni bilo več videti. Okrog in okrog njegove koče se je širila vodna gladina.

Se danes stoji na majhnem otoku sredi Rabeljskega jezera koča, kjer je bival starček, vse drugo je bog za kazen pokončal, prizanesel je le koči usmiljenega moža.

Nauk zgodbe: vedno pomagaj, saj nikoli ne veš, kdaj boš pomoč potreboval tudi sam. In dobro bo vedno povrnjeno... 

Bajke in pripovedke slovenskega ljudstva, Jakob Kelemina 

Poglejte si še: Foto: Nacionalni park Durmitor 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri