Soči - najtoplejši kraj v zgodovini zimskih olimpijskih iger

7. 1. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Soči, Krasnodar, Rusija - pristaniško in letoviško mesto leži ob severni obali Črnega morja, pod kavkaškim gorovjem in v bližini meje z Gruzijo.

Mesto ima približno 340 tisoč prebivalcev in je znano rusko letoviško mesto s štirimi milijoni turistov na leto.

Zgodovina

Med 6. in 15. stoletjem je oblast v teh krajih imela pravoslavna kraljevina Abhazija. Od 15. stoletja dalje so bili pod turško oblastjo, pod rusko oblast pa so prišli leta 1829. Mesto Soči je bilo ustanovljeno leta 1838 in se je sprva imenoval Aleksandrija. Mesto je največji razcvet doživelo v času Stalina, ki je imel v bližini mesta svojo dačo (vikend).

Klima

Klima v Sočiju je izjemna: blage zime in dolgo topla poletja (delno že subtropsko podnebje). Leži v bližini kavkaškega gorovja, katerega vrhovi so ves čas pokriti s snegom. Mesto je polno parkov in arhitekture v stalinističnem stilu. S povprečno februarsko temperaturo 8,3 stopinje je Soči najtoplejši kraj v zgodovini zimskih olimpijskih iger.

Najdražje olimpijske igre

Soči je bil izbran za prireditelja zimskih olimpijskih iger leta 2007, kandidirali pa sta še dve mesti, in sicer avstrijski Salzburg in južnokorejski Pjeongčang. To bodo prve ruske in sovjetske zimske igre in druge poletne, za tistimi v Moskvi, ki so bile leta 1980. Za igre bodo zapravili neverjetnih 51 milijard dolarjev (podatki: oktober 2013) ter so najdražje igre vseh časov (do sedaj so bile najdražje v Pekingu 2008 – 42 milijard dolarjev).

Čeprav izgradnjo objektov spremlja ogromno korupcije in kontroverznosti vseeno denarja ne primanjkuje saj za igrami stoji praktično vsemogočni ruski predsednik Vladimir Putin. Z igrami postavlja sam sebi veličasten spomenik, pač v stilu ruskih vladarjev. Soči z okolico namerava postati po igrah še bolj luksuzno in mondeno zimsko morsko letovišče z vso potrebno infrastrukturo (mednarodno letališče, nova železniška in cestna povezava, novi hoteli in pripadajoči objekti).

2.500 športnikov

Med 6. in 23. februarjem bo na igrah nastopilo več kot 2.500 športnikov (približno 80 sodelujočih držav) v 15 športih in 98 disciplinah. Igre se bodo odvile na dveh prizoriščih, obalnem in gorskem, zato so zgradili dve olimpijski vsi. Kraja sta sicer oddaljena samo 39 kilometrov.

Vsi tekmovalni objekti so zgrajeni v krogu, v sredini pa je prostor za podeljevanje medalj. Glavna olimpijska vas je v neposredni bližini tekmovalnih objektov kot tudi Mednarodnega RTV centra.

Olimpijska ceremonija se bo odvijala na olimpijskem stadionu Fisht, ki sprejme 40 tisoč gledalcev. Po olimpijskih igrah bo tam vadbeni center nogometne reprezentance Rusije.

Na igrah bo pomagalo kar 25 tisoč prostovoljcev

Paraolimpijske igre bodo na istem prizorišču, in sicer med 7. in 16 marcem. Pomerili se bodo v petih zimskih športih: alpskem smučanju, biatlonu, smučarskih tekih, hokeju na sankah ter curlingu na vozičkih. Maskoti paraolimpijskih iger sta Lučko in Snežinka. Vsi športni in nastanitveni objekti v Sočiju so prijazni do invalidnih oseb.

V okolici Sočija je tudi veliko topliškega turizma.

Olimpijske igre bodo v neposredni bližini Abhazije (del Gruzije), neodvisne republike, ki je samostojnost razglasila leta 1992. Do zdaj so jo kot državo priznale samo Rusija, Nikaragva in Venezuela. V Gruziji je avtonomna pokrajina še Južna Osetija.

Športni objekti

 • Bolshoy Ice Dome – hokej na ledu, 12.000 gledalcev
 • Shayba Arena – hokej na ledu, 7.000 gledalcev
 • Adler Arena Center – hitrostno drsanje, 8.000 gledalcev
 • Iceberg drsalna palača – umetnostno drsanje, hitrostno drsanje na kratke proge, 12.000 gledalcev
 • Ice Cube Curling Center, 3.000 gledalcev
 • Drugi del bo v kavkaškem gorovju v kraju Krasnaja Poljana (pet tisoč prebivalcev, 40 kilometrov od Črnega morja). Tu bodo poleg olimpijske vasi še:
 • Sankaški center Sanki za bob, sankanje in skeleton
 • Laura biathlon in smučarski kompleks – tu bodo tekme v biatlonu in smučarskih tekih
 • Alpsko središče Rosa Khutor – tekme alpskega smučanja. Vrh smučišča z veliko novimi modernimi napravami je na nadmorski višini 2.320 metrov http://rosaski.com/
 • Ekstremni park Rosa Khutor – tekme smučarjev prostega sloga in deskarjev
 • Skakalni center RusSki Gorki – tekme smučarjev skakalcev in tudi nordijskih kombinatorcev.

Zanimivosti

 • Igre v Sočiju bodo najbolj kompakt­ne do zdaj. Vsa tekmovanja bodo na dveh prizoriščih, ki bosta z metrojem ali vlakom oddaljeni manj kot pol ure.
 • Te igre bodo za smučarske skoke zgodovinske, saj bodo prvič nastopila tudi dekleta.
 • Igre bodo spremljale kar tri maskote v obliki plišastih živalic: sibirski leopard, poljska zajčica in polarni medved
 • Novo zgrajeni metro bo povezoval prizorišča s Sočijem in letališčem. Prav tako so vzpostavili povezavo hitrega vlaka z Moskvo, dogradili pa tudi potniški ladijski terminal v Sočiju.
 • V Sočiju oz. Adlerju bo leta 2015 na ruskem grand prixu, na novo zgrajenem dirkališču, gostovala formula ena na cestni dirki, ki bo potekala tudi čez olimpijski park. Pogodbo imajo sklenjeno do leta 2020.

Več na: www.sochi2014.com