Split - mesto, ki vas bo očaralo

Split (foto: Shutterstock) Shutterstock
2. 5. 2014

Morda ob besedi 'split' najprej pomislite na sladico, a danes bodo vrstice namenjene šarmantnemu dalmatinskemu mestecu, ki vas bo zagotovo očaralo.

Mesto Split je dobilo ime po grmu, ki v poletnih mesecih obarva skoraj celotno Dalmacijo. Grško ime zanj je Aspalathos. Rimljani so ga nato preimenovali v 'Spalato', v hrvaščini pa je ta postal 'Spljet' oziroma 'Split'.

Mesto skriva že 1.700 let zgodovine, z urbanim ritmom in dušo toplega mediteranskega temperamenta pa postaja vse bolj priljubljena destinacija za turiste iz vsega sveta skozi vse leto.

'All inclusive' kulture in zgodovine

Dioklecijanova palača, kip Grgur Ninski, Klis, Salona

Vse se začne pri 'zlatih vratih' (severni del mesta), kjer si ne smete pozabiti nekaj zaželeti in se ob tem dotakniti palca na nogi kipa Grgurja Ninskega.

Od tukaj vas pot popelje po originalno tlakovani Dioklecijanovi palači, kjer boste na zidovih opazili perilo, satelitske antene in klimatske naprave. Gre namreč za eno izmed redkih palač na svetu, v kateri ljudje še zmeraj prebivajo.

Da pa bo občutek vrnitve v zgodovino še bolj realen, se sprehodite do osrednjega trga palače, kjer lahko zamenjate svoj denar v banki, ki ima še zmeraj ohranjeno antično notranjost in ponuja pogled na Dioklecijanov stolp, na katerega se tudi lahko povzpnete. Če niste ljubitelj višine, vstopite v kleti palače, kjer so druga vrata, ki pa so neposredno z morske strani.

Ljubitelji zgodovine se lahko z avtomobilom odpravite še do sosednjega naselja Klis, kjer je trdnjava, ali pa se odpravite še malo dlje, vse do Solina, kjer boste našli ostanke antične metropole rimske province.

Kotički, ki bodo spustili vaše misli na pašo 

Riva, Bačvice, Vidilica

Ne glede na to, kateri del dneva je, sprehodite se do promenade, ki je med morjem in Dioklecijanovo palačo, imenuje se Riva, sedite v enega izmed barov in uživajte v šarmu Dalmatincev in Dalmatink, ki se bodo sprehajali mimo vas.

Če vam to ni dovolj, se podajte na teraso kavarne St. Riva, ki vas ne bo pustila ravnodušnih, saj vam bo pogled poneslo na morje in celoten vrvež Rive.

Če pa ste še večji romantik, nadaljujte svojo pot do Vidilice, ki je na polovici poti hriba Marjan in omogoča pogled, ki se ga ne da opisati.

Ko pa noč dobi svojo moč, se ves vrvež preseli v katero izmed diskotek, ki so razpršene po vsem mestu ali pa na eno izmed bolj priljubljenih točk, zlasti v poletnem času, Bačvice. Ta vam bo poleg peščene plaže, klubov in promenade, skozi vse letne čase postregla tudi z utripom tukaj zelo priljubljenega športa picinga.

"Lačen si zelo drugačen"

Izkušnja ne bi bila popolna brez poskušanja vsaj ene izmed lokalnih gastronomskih specialitet. Ko se oglasi želodček, predlagamo obisk ene izmed odličnih restavracij, ki vam bodo postregle z tipično mediteransko hrano.

Prva je bife Fife, ki je na Matejuški (Na koncu Rive) in bo primerna za vsak žep. Če pa so vaše brbončice zahtevnejše, se lahko odpravite na Bačvice v restavracijo Bota Sare, ali v kavarno in bar Versi, ki vam bo poleg kulinaričnih užitkov zapolnil tudi glasbene, saj lahko tam vsak torek prisluhnemo živi glasbi, ki najpogosteje prihaja 'izpod rok' dalmatinskih klap.

Za najbolj zahtevne pa je v mestu, v bližini nakupovalne Marmontove ulice, restavracija Adriatic Grašo, ki je v lasti znanega hrvaškega pevca Petra Graša, in je zbirališče splitske elite.

Marjan – raj za športnike

Ne, ne bomo govorili o nogometnem klubu Hajduk in preostalih športnikih, ki vplivajo na športen duh, v slogu katerega mesto živi, ampak bomo besedo namenili temu, kako aktivno porabiti čas v Splitu.

Ne oklevajte in se odpravite na hrib Marijan, ki se razteza nad mestom in poleg odličnih razglednih točk (ena izmed njih je Vidilica, na katero se povzpnete po stopnicah) ponuja zelene oaze, živalski vrt in trim steze, ki vam omogočajo, da obkrožite celoten hrib (Priporočena steza: Marjanska vrata–Bene–Institut).

Če pa se povzpnete do vrha Marjana, boste na poti naleteli na klife, na katerih boste zagotovo opazili katerega izmed plezalcev, saj so zadnja leta ti stičišče plezalcev in alpinistov z vsega sveta.

Park Marijan bo poskrbel tudi za tiste, ki želite opraviti funkcionalni fitnes trening na prostem, saj je poskrbljeno za telovadna orodja, poleg katerih so tablice, ki označujejo opis vadbe.

Pogled na Marjan, raj za športnike.

Najprej jutranja kava na Rivi ob zvoku dalmatinske klape, nato vzpon na vrh Marjana, za konec dneva pa še sprehod ob obali Bačvice.

Je lahko še kaj boljšega?

Dejstvo je, da bo mesto Split zapeljalo tako sladokusce kulture, zgodovine, uživače, gurmane kot tudi športnike, zato tudi vi ne boste izjema. Pa prijetno podleganje čarom.

Jasmina Strašek, priredila K. P., foto: osebni arhiv, Shutterstock