Spoznajte legendarne gorske ceste

Spoznajte legendarne gorske ceste (foto: shutterstock) shutterstock
16. 4. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Imate radi lepe razglede in čist gorski zrak, a se vam ne ljubi ure in ure hoditi?

No, za vsa imamo popolno rešitev – zapeljite so po legendarnih gorskih cestah, ki kar same od sebe pripovedujejo zgodbe in ponujajo fantastične razglede.

Stelvio, Italija 

Prelaz Stelvio je s svojimi 2757 metri nadmorske višine drugi najvišji v Alpah (za 12 metrov ga prekaša le francoski Col de l'Iseran). Je v italijanskih Alpah, severno od znanega smučarskega središča Bormio, v bližini švicarske meje. Ob vzpenjanju proti vrhu vas bodo fascinirali pogledi na 3905 metrov visoki Ortler, ki vzbujajo spoštovanje. Prelaz so začeli graditi Avstrijci v letih 1820–1825 z namenom, da bi povezali nekdanjo avstrijsko provinco Lombardijo s preostalo Avstrijo. Med 1. svetovno vojno je prelaz postal bojišče, kjer so potekali hudi boji. Danes se prek prelaza odvijajo številne športne prireditve, tako kolesarske kot tekaške, najbolj znana prireditev pa je vsakoletni smuk okoli božiča v Bormiu po progi, ki se imenuje Stelvio.

Trollstigen, Norveška

Popularna turistična razgledna točka leži na severozahodu Norveške v neposredni bližini Romsdals fjorda ter kakšnih 100 kilometrov vzhodno od mesta Alesund. Letno ta cestni prelaz, ki se dvigne za 850 metrov nadmorske višine in je bil zgrajen leta 1936, obišče več kot 160 tisoč vozil. Panorama iz več razglednih ploščadi po deželi fjordov je izjemna.

Sani Pass, Južna Afrika

Gorski prelaz Sani je v Južnoafriški republiki na meji z državo Lesoto. Cesta se vertikalno vzdigne za 1332 metrov, vrh pa je 2876 metrov nad morjem. Po zakonu Južnoafriške republike lahko prelaz prečkajo samo vozila s štirikolesnim pogonom, saj je cesta makadamska. Po cesti se odpravi veliko avanturistov na motorjih, poleg domačinov še posebej motoristi iz Nizozemske in Anglije, saj prelaz velja za enega od tistih, ki jih moraš nujno prepeljati.

Veliki St. Bernard, Švica

Gorski prelaz ( 2469 m) povezuje švicarski kanton Valais z  Aosto v deželi doline Aoste v Italiji.  Je najstarejši prelaz v zahodnih Alpah, z evidenco o uporabi, ki sega že v bronasto dobo, in z ohranjenimi sledovi rimske ceste. Leta 1800 je prelaz uporabljala Napoleonova vojska za vstop v Italijo. Na najvišji točki poti stoji hospic, ustanovljen leta 1049. Hospic je pozneje postal znan po uporabi psov bernardincev v reševalnih operacijah.

Transfagarasan, Romunija

Asfaltirano gorsko cesto, ki prečka južni del Karpatov in povezuje zgodovinski regiji Transilvanijo in Vlaško, so zgradili leta 1974, predvsem za potrebe vojske. Cesta se vzpne do višine 2042 metrov ter je privlačna in izziv za pohodnike, kolesarje, voznike in navdušence nad motornimi kolesi. Mitski pridih gorski cesti daje tudi bližnji grad Vlada III. Tepesa, ki je bil navdih pisatelju Bramu Stokerju za grofa Drakulo.

Paso Internacional Los Libertadores, Čile

Gorski prelaz, ki ga imenujejo tudi prelaz Jezusa Kristusa, je v Andih med Čilom in Argentino ter povezuje mesti Santiago de Čile in Mendozo. Cesta se vzdigne na 3200 metrov nadmorske višine, tam pa vas čaka tri kilometre dolg predor, ki je tudi meja med državama. Gorska ovinkasta cesta je še posebej atraktivna na čilski strani.

North Yungas, Bolivija

Cesta velja za najbolj nevarno na svetu, pelje pa iz bolivijskega glavnega mesta La Paz v 56 kilometrov oddaljeno mesto Caroica. Pot se po tropskem gozdu vzdigne na 4650 metrov nadmorske višine (La Paz leži na 3600 metrov nad morjem). Cesta, na kateri se letno smrtno ponesreči okoli 250 ljudi, je nevarna zaradi deloma slabe in tudi slabo vzdrževane makadamske poti ter visoke nadmorske višine in vlažnega tropskega podnebja, ki slabo vplivata na počutje.

Zoji La, Kašmir, Indija

Prelaz Zoji La velja za eno najbolj nevarnih cest na svetu ter povezuje muslimanski Kašmir z budističnim mestom Leh. Makadamski prelaz je dolg 9 kilometrov ter se vzdigne na 3528 metrov nadmorske višine. Prelaz je zaradi vremenskih razmer in slabe ceste zelo nevaren in pogosto zaprt.

Col de l'lseran, Francija

Najvišji gorski prelaz v Evropi (2764) je v Savojskih Alpah na francoski strani ob meji z Italijo. Prelaz je najbolj znan po dveh bližnjih smučarskih središčih, mondenem Val-d'Iseru in Tignesu, ki sta povezana v žičniški sistem Espace Killy.

Tianmen Mountain  Winding Road, Kitajska

Gorska cesta, ki vodi do veličastnega templja dinastije Tang na višini 1518 metrov nad morjem, je poleg mesta Zhangjiajie v kitajski provinci Hunan.