Spoznajte mesto Višegrad - Andrićgrad

Spoznajte mesto Višegrad - Andrićgrad (foto: Suzana Golubov) Suzana Golubov
16. 5. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Več možnosti je, kako priti v Višegrad, mesto, za katero zahvaljujoč Nobelovemu nagrajencu Ivu Andriću ve širni svet in ki leži v vzhodni Bosni v Republiki Srbski ob pritoku reke Rzve v Drino. 

Ena od njih je z muzejskim ozkotirnim vlakom ćirom, druga po reki Drini z ladjo, seveda pa je možno priti tudi po vijugasti cesti. 

Mestece ob Drini, v katerem se je čas ustavil še v predvojnih časih (zadnja vojna v nekdanji Jugoslaviji), v katerem živi približno 13.000 prebivalcev, verjeli ali ne, v veliki meri živi od prodaje suvenirjev, večinoma od magnetkov za hladilnike, na katerih je glavni junak most na Drini. Stojnic s suvenirji je, kolikor hočeš. Kar pa tudi ne preseneča glede na zelo visok odstotek nezaposlenih, skoraj polovico delovno sposobnega prebivalstva.

V samem mestu še vedno ponosno dominira 180 metrov dolg kamniti most Mehmeda Paše Sokolovića, ki je tudi glavni junak romana Most na Drini, Ivo Andrića, za katerega je avtor dobil Nobelovo nagrado. Višegrad pa razen mosta in reke Drine zaznamuje tudi mesto v mestu, Andrićgrad ali Kamengrad, za katerega je dal idejo režiser Emir Kusturica. Že samo ime Andrićgrad pa govori, da je mestece posvečeno Nobelovemu nagrajencu, obenem pa je tudi utrdba kulture, znanja, univerzitetni center in tudi magnet za turiste.

Blizu meje med Bosno in Hercegovino (BiH) in Srbijo v Republiki Srbski na reki Drini v Višegradu ponosno vlada kamniti 180 metrov dolgi most Mehmeda Paše Sokolovića. Most velja za enega od najbolj monumentalnih arhitekturnih del, nastalih v obdobju od 15. do 19. stoletja v BiH, je tudi nacionalni spomenik BiH, pa tudi na seznamu UNESCO je. Zgrajen je bil med letoma 1571 in 1577 in s tem bil del poti, ki je povezovala Carigrad s tem delom Evrope. Za njegovo gradnjo je poskrbel eden od največjih takratnih arhitektov, vrhovni graditelj Osmanskega cesarstva Kodža Mimar Sinan, čigar veličastno Sulejmanovo džamijo lahko vidite v Istanbulu. Most je zapuščina vezirja Mehmeda Paše Sokolovića, po katerem se tudi imenuje. Zgodovino tega mosta, dogajanj v zvezi z njim oziroma samega življenja okrog njega je čudovito opisal Ivo Andrić v romanu Most na Drini (Na Drini ćuprija). Lahko bi rekli, da je kamniti most priča rušenj in dvigovanj različnih oblasti, vojsk, ki so divjale preko mosta, on pa še vedno stoji trden kakor kamen kost in 'opazuje'.

Na Trgu Nikole Tesle, v samem centu Andrićgrada, je spomenik Ivu Andriću, ki je visok 2,4 metra. Spomenik je pravzaprav posledica rušenja doprsnega kipa Ive Andrića v Višegradu leta 1991. Na trgu pa je še kip Nikole Tesle.

Ivo Andrić, književnik in diplomat, edini dobitnik Nobelove nagrade leta 1961 s področja nekdanje Jugoslavije, se je rodil v Travniku, otroštvo pa je preživel v Višegradu in menda iz tetine hiše imel pogled naravnost na most. Kot je most zaznamoval njega, tako je Višegrad zaznamovan z njegovimi deli, tako grafit z njegovim likom na osnovni šoli ne preseneča.

Kulturni center Andrićgrad ali Kamengrad (Kamnito mesto)  je ob sotočju rek Drine in Rzav v Višegradu. Idejni ustanovitelj je režiser Emir Kusturica. Mesto iz kamna vsebuje približno 50 stavb, med katerimi so gledališče, moderna kinodvorana, mestna uprava, akademija lepih umetnosti, pristanišče, hoteli, trgi, cerkev, trgovine, spominska hiša Ive Andrića, Andrićev inštitut … Leta 2016 so v Andrićgradu ustanovili mednarodno Akademijo umetnosti za šolanje igralcev, režiserjev in podobnih poklicev. Mesto v mestu je na 17.000 kvadratnih metrih v centru Višegrada, velja tudi za največji turistični projekt Republike Srbske. Za srednjeveško mesto so črpali inspiracijo iz del in likov nobelovca Ive Andrića. Sezidano je tako, da obiskovalec, sprehajajoč se po njegovih ulicah, dobi vtis, da prehaja skozi različna zgodovinska obdobja.

V mestu je precejšnje število stojnic s spominki, med njimi prevladuje motiv mosta na Drini, ki se še največkrat pojavi na magnetkih za hladilnik.

Spomenik Njegošu je na enako poimenovanem trgu pred cerkvijo svetega kneza Lazara. Spomenik je enak tistima, ki sta še v Podgorici in Beogradu.