Spoznajte popotnico Stašo in njeno videnje Tajske!

Spoznajte popotnico Stašo in njeno videnje Tajske! (foto: Theo Karas) Theo Karas
13. 6. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Verjame, da je nekaj najlepšega potovati po svetu ...

"Strinjam se z Dalajlamo, ko pravi, da bi vsak od nas moral vsaj enkrat letno odpotovati nekam, kjer še nikoli ni bil. Na primer – na Tajsko!

Rajsko Tajsko sem obiskala že dvakrat in vsakič sem tam preživela mesec dni. Obiskala sem številna mesta, mnoge otoke in veliko raziskovala. Menim, da je Tajska ena najlepših držav, kar sem jih kdajkoli videla in sigurno jo bom obiskala še velikokrat.

Ko sem se prvič odpravljala na Tajsko, so mi vsi, ki so tam že bili, govorili, da tja prav gotovo ne grem zadnjič in da se bom še sigurno vrnila – tako kot vsi ostali. Takrat nisem verjela, da bo res tako. Sama sem obiskala že veliko krajev in nimam velike želje po tem, da se vračam – pa ne zato, ker mi ne bi bilo všeč, ampak zato, ker zmeraj hočem videti in raziskati nekaj novega. Svet je prevelik in prelep, da bi se vedno znova vračala na en in isti kraj.

Ampak Tajska je nekaj popolnoma drugačnega. Nad njo sem bila zelo pozitivno presenečena. S svojimi ugodnimi cenami, čudovitim vremenom, na stotine otoki, odlično hrano in prijaznimi ljudmi ponuja zmeraj nekaj novega za raziskovati in nikoli ne razočara. To je verjetno tudi razlog, da jo vsako leto obišče več kot 30 milijonov turistov. Kar pa še zdaleč ne pomeni, da so plaže nabito polne (še posebej ne te, o katerih bom pisala danes). Tajska je resnično dežela nasmehov in v njo se boste prav gotovo zaljubili. Sedaj lahko razumem, zakaj se vsi vračajo nazaj še po šest, deset ali dvajsetkrat.

Poznam pa tudi nekaj ljudi, ki so se tja preselili – za stalno.

Tajska je, zaradi svoje izjemne lepote, tudi idealna filmska lokacija. Tam so bili posneti že številni znani filmi kot so Prekrokana noč 2, Briget Jones: Na robu pameti, Obala, James Bond: Mož z zlato pištolo, Ameriški gangster in še mnogi drugi.

Zato jim le verjemite, ko vam pravijo, da je na Tajskem kot v nebesih – ker dejansko je. Izpostavila bom top 5 najlepših krajev, ki sem jih obiskala na Tajskem in za katere menim, da so podcenjeni ter da si zaslužijo več pozornosti, kot je imajo.

1. mesto: KRABI

Na prvem mestu je pravljično lep Krabi, najlepši kraj, kar sem jih kdajkoli videla. S sanjsko turkizno zeleno vodo, čudovito naravo in vrhunskimi peščenimi plažami, je idealna destinacija tudi za najzahtevnejše. Največ sem zahajala na plažo Ao Nang beach, na kateri živijo tudi opice, ki jih lahko hraniš in se z njimi igraš. So zelo zabavne in prijazne.

Na Krabiju ponujajo tudi jahanje slonov. Kot odgovorni turist sem se najprej pozanimala o njihovem ravnanju z živalmi na internetu, in ko sem se po številnih pozitivnih odzivih prepričala, da ravnajo s sloni dobro, sem se odločila, da se tudi jaz odpravim na to dogodivščino. Slone smo najprej nahranili, nato pa smo se odpravili na 1-urno jahanje po džungli. Dan smo zaključili s kopanjem še »majhnega« 5-letnega slončka. Bivanje na Krabiju je še polepšalo stanovanje v hotelu Pavilion Queen's Bay 4*, ki bi ga priporočila vsakemu, ki se odpravlja na Krabi. Sončni zahodi na Krabiju so neverjetni. Ko jih boste opazovali, boste mislili, da ste v devetih nebesih.

2. mesto: KOH SAMUI

Otok Koh Samui je bil odkrit šele leta 1971. Takrat sta ga obiskala prva dva turista in vse ostalo je le še zgodovina. Rajske plaže kot ste jih do sedaj videli le na ohranjevalnikih zaslona, so na Koh Samuiju standard. Palme je moč videti na vsakem koraku, voda pa je tam magično zelena – v njej boste lahko preplavali ure in ure brez da bi se začeli dolgočasiti. Koh Samui je eden od najbolj priljubljenih turističnih ciljev na Tajskem in sem se boste še zagotovo vrnili. Priporočam obisk najprestižnejših plaž Chaweng in Lamai. Na Koh Samuiju vam tudi ne bo manjkalo živahnega nočnega življenja in seveda - počitnikovanja. Prespite v kakšnem hotelu na višjih legah z lepim razgledom na Koh Samui – ne bo vam žal.

3. mesto: KOH TAO

Majhen in skriti otoček Koh Tao je naravnost čudovit, še posebej za vse tiste, ki obožujete potapljanje. Tao pomeni želva v tajščini. Morske želve še vedno gnezdijo na otoku, zato je po njih ta sanjski kraj dobil tudi svoje ime. Tam boste vsekakor imeli veliko za raziskati. Čudoviti podmorski svet in kristalno čista voda vas bosta navdušila. Odlična je tudi vidljivost pod vodo, zato je Koh Tao potapljaška prestolnica Tajske. Nataknite si masko in odkrijte čarovnijo podvodnega sveta.

Med potapljanjem boste opazili zelo razgibano in pisano morsko življenje, ter številne živali, med drugim tudi morske pse. Ampak brez skrbi – so neškodljivi. V zadnjih 52 letih je bilo zabeleženih le 5 napadov. Večinoma vas bodo ignorirali in odplavali naprej mimo vas. Lahko se odpravite tudi na potapljanje z morskimi psi, kar je zelo priljubljena ponudba na Koh Tao-ju. Tudi sama se se odločila preizkusiti to ponudbo in tako sem se odpravila na celodnevni izlet z ladjo, kjer smo obiskali 6 najboljših potapljaških krajev na Koh Tao-ju. Ustavili smo se tudi na plaži, kjer živijo morski psi (Sharks Bay) in tam sem se prvič v življenju srečala z 2 in 3 metre dolgimi morskimi psi. Te dogodivščine prav zagotovo ne boste nikoli pozabili, zato jo le dodajte na svojo listo.

4.mesto: KOH PHI PHI

Turkizne lagune, polne tropskih rib in koral, bel pesek, osupljivi skalni klifi, porasli z džunglo in čudovita okolica Koh Phi Phi-ja so prepričali tudi režiserja film The beach, v katerem je zaigral tudi Leonardo DiCaprio. Ob snemanju filma so tako na otoku Koh Phi Phi prebivali igralci.

Phi Phi je zelo lep otok, še posebej pa je primeren za tiste, ki se radi zabavajo, saj tu zabavam ni ne konca, ne kraja. Skočite v vodo in uživajte v božanju valov. Phi Phi je tudi odličen kraj za snorklanje, saj je pod vodo moč opaziti tudi želve in morske pse. Po tem pa se lahko v senci posladkate s tropskim sadjem. Vsekakor obiščite tudi Monkey beach – plažo, na kateri živijo opice.


5. mesto: KOH PHA NGAN

Obiščite najlepšo plažo na celotnem otoku – Bottle beach. S fantom sva najela odličen skuter za pičle 3€ na dan in se odpravila raziskovanju Koh Pha Ngana naproti. Koh Pha Ngan je znan tudi po svojem velikem, sedaj že svetovno znanem festivalu – Full Moon Festival, ki ga prirejajo, kot že samo ime pove, ob polni luni. Tajska kuhinja je ena izmed najboljših na svetu. Veliko je kuhanja zunaj na tržnicah, ki ga morate preizkusiti, saj je zelo ugodno in zmeraj lahko vidite, kaj se daje v vašo hrano. Nujno preizkusite Pad Thai, odlično specialieto, ki vas bo naravnost obsedla.

Kaj pa Bangkok?

Bangkok je ogromno mesto, v katerem je veliko za videti. Po številu obiskanosti turistov je v zadnjih letih prehitel tudi London in New York. Še posebej je odlična izbira za vse, ki radi »šopingirate,« saj če česa ni v Bangkoku, potem tega ni nikjer. Šoping centri z več kot 2000 trgovinami so nekaj povsem običajnega in našli boste vse, kar iščete in še več. Ko boste v Bangkoku nujno obiščite enega izmed »rooftop« barov, saj je razgled fenomenalen! Obiščete lahko tudi čudovite templje kot sta Wat Phra Kaewom in Wat Pho. Lahko si ogledate tudi plavajočo tržnico, ki je nekaj posebnega. Celotno mesto je bilo namreč nekoč prepredeno z vodnimi kanali, ki so bili glavne prometne poti. Le dobro uro vožnje od Bangkoka pa je oddaljena žurerska Pattaya. Ta priljubljen kraj pa obožujejo tudi Rusi, saj jih je že leta 2014 bilo tam več kot 60.000. V tem »party« mestu se lahko zabavate 24 ur na dan. Pattaya ima za vsakega nekaj – lepe plaže, šoping centre, dobre restavracije, in ogromno klubov. Če se odpravljate na zabavo, vsekakor obiščite svetovno znano Walking street.

Omeniti je potrebno tudi Phuket, ki sicer tudi ponuja veliko, a je - vsaj po mojem mnenju – zelo precenjen, prepoln in ga je turizem že precej uničil.

Če boste vseeno zašli tja, vam priporočam obisk Tiger Kingdom-a, kjer se boste lahko fotografirali s tigri in jih božali. Ne pozabite se odpraviti tudi na ogled kipa Big Buddha na vrhu gore Nagakerd, ki je visok kar 45 metrov in od koder je viden najlepši razgled nad Phuketom.

Še nekaj zadnjih napotkov:

  • Vedno vzemite s seboj dovolj sončne kreme, saj so le-te tam 2x dražje kot pri nas.
  • Vedno se pogajajte o ceni, preden se peljete s taksisti ali ko se dogovarjate s prodajalci v trgovinah, saj vam bodo prvotno ceno prav gotovo nabili. Kakorkoli pa se nikoli ne pogajajte na tržnici za hrano ali pijačo, saj so cene že dovolj nizke in navsezadnje, je to tudi nevljudno in se ne spodobi.
  • Preizkusite novo hrano in se ne držite le preverjenih jedi, kot sta pica in testenine.
  • Privoščite si nepozabno tajsko masažo – ne bo vam žal.
  • Vnaprej se pozanimajte, kje dobite največ za svoj denar pri menjavanju v tajske bahte. Navkljub splošnemu prepričanju, je v letu 2016 in 2015 bil daleč najboljši menjalni tečaj med vsemi ponudniki na letališču v Bangkoku.
  • Preizkusite vožnjo s tuk-tukom.
  • Nujno preizkusite tajske pijače kot so Spy, Chang in Sigma!

Besedilo: Staša Horvat // Foto: Theo Karas

Instagram: https://www.instagram.com/queenstasha/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuM-YTFpkOFdaTQ8asu6ycA

Facebook: https://www.facebook.com/stashaofficial/