Sprehod čez evropske parke, ki se zdaj bohotijo v jesenskih barvah

Sprehod čez evropske parke,  ki se zdaj bohotijo v jesenskih barvah (foto: GORAN ANTLEY) GORAN ANTLEY
21. 9. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Saj veste, parki so pljuča mest, so središče rekreacije in družabnih dogodkov, so kraj, kjer se srečujejo mamice z malimi otroki in seveda tudi vitalni upokojenci.

Poleti parki ponujajo senco in osvežitev, spomladi oživijo, a najlepših barv so prav jeseni. Sprehodimo se čez nekaj najlepših parkov v Evropi.

Park Tivoli, Ljubljana, Slovenija

Tivoli je najlepši in največji ljubljanski park. Odprli so ga leta 1813, načrte zanj pa je narisal francoski inženir Blanchard. Pozneje so ga preurejali še drugi. Leta 1880 so ob zahodnem robu parka uredili ribnik, pozneje so zgradili botanični vrt, leta 1942 pa so uredili še otroško igrišče. Med letoma 1921 in 1939 ga je delno preuredil tudi Jože Plečnik. Danes ima park številne sprehajalne poti, cvetlične ureditve, ribnik, fontane, kipe, tri velike kostanjeve drevorede ter Jakopičev drevored. V parku izstopata tudi dva baročna objekta, in sicer Cekinov in Tivolski grad. Tivoli skupaj še s Šišenskim hribom in Rožnikom tvori krajinski park, ki meri velikih 509 hektarjev. 

Hyde park, London, Anglija

Slavni park je bil leta 1563 registriran kot lovišče kralja Henryja VIII. 142 hektarjev velik park je najbolj preuredila kraljica Carolina v 18. stoletju, danes pa je najbolj znan po Govorniškem kotu (Speaker’s Corner), kjer se še danes dogajajo zborovanja. V parku izstopajo še jezero Sepertine, fontana, posvečena princesi Diani, Kristalna palača ... Park je znan tudi po rokovskih koncertih, najbolj legendarni pa so bili nastopi skupin Pink Floyd, Rolling Stones in Queen.

Phoenix park Dublin, Irska

Park Fenix je z velikostjo 707 hektarjev največji mestni park v Evropi. Leta 1662 ga je ustanovil vojvoda James Butler kot kraljevi park jelenov in tudi danes se med sprehodom v mestnem parku glavnega mesta Irske lahko vidijo srne in jeleni. 

Angleški park, München, Nemčija

Englischer Garten je zasnoval leta 1789 angleški izumitelj Sir Benjamin Thompson, ki je takrat delal za bavarsko vojsko. Park je velik 370 hektarjev, kar ga uvršča med največje mestne parke na svetu. 

Park Maksimir, Zagreb, Hrvaška

Gozdni park Maksimir je bil odprt leta 1794 na pobudo škofa Maksimiljana Vrhovca. Leta 1839 so park uredili v angleškem krajinskem stilu. Park je velik 316 hektarjev v njem pa se med drugim nahajajo tudi živalski vrt, stadion Maksimir nogometnega kluba Dinamo ter okoli 600 let star hrast, poimenovan dedek. 

El Retiro park, Madrid, Španija  

Retiro, ki meri 142 hektarjev,
je najbolj znan park v Madridu. Začetki segajo v leto 1632, ko je kralj Felipe IV. uredil vrtove pred kraljevo palačo. Javni park je postal leta 1868. Največje znamenitosti parka so jezero, roza vrtovi, muzej in kristalna palača. Retiro v španščini pomeni prostor, kjer si odpočijemo.

Mestni park, Budimpešta, Madžarska

Mestni park ali po madžarsko Városliget velja za enega najstarejših mestnih javnih parkov na svetu, katerega začetki segajo v leto 1751, ko so uredili prve drevorede, posadili cvetlice ter naredili sprehajalne poti. V parku, ki meri 1400 x 970 metrov, je polno znamenitosti: grad Vajdahunyad, Trg herojev, Muzej fine umetnosti ter Palača umetnosti, slovite terme Széchenyi, živalski in botanični vrt ...

Jardin du Luxembourg, Pariz, Francija

Park je leta 1612 skupaj s palačo Luxemburg naročila Marija di Medici, vdova francoskega kralja Henrija IV. V palači danes zaseda francoski senat, park pa je javno dobro ter je priljubljeno zbirališče meščanov in turistov. Park ima več kot sto spomenikov, kipov in fontan, v njem je tudi originalni manjši kip svobode. Njegov mlajši, a večji brat je seveda simbol New Yorka.

Vondelpark, Amsterdam, Nizozemska

Park je v neposredni bližini najbolj slavnega muzeja v Amsterdamu Rijskmuseuma. Velik je 47 hektarjev, odprli pa so ga leta 1865. Ime je dobil po pesniku in dramatiku iz 17. stoletja Joostu van den Vondelu. V parku, ki ga letno obišče več kot 10 milijonov ljudi, sta gledališče na prostem in veliko otroško igrišče.

Villa Borghese, Rim, Italija 

Naturalistični park, narejen v angleškem stilu, velja za najpriljubljenejši park v večnem mestu. 80 hektarjev velik park je dal leta 1601 zgraditi kardinal Scipione Caffarelli Borghese, nečak papeža Pavla V. Park s svojimi vrtovi, sprehajališči, jezeri, vodnjaki, palačami in spomeniki ponuja enkratno igro pejsažev, podob, svetlobe in domišljije. Največje znamenitosti parka so: Galerija Borghese, vila Medici, vila Giulia, narodna galerija moderne umetnosti ter angleški paviljon.

Fotografije: Goran Antley, Shutterstock