Sprehod po jesenskih alpskih jezerih

18. 11. 2012

Tudi jezera so ena od priljubljenih destinacij za počitnice in sprostitev. Čeprav bi namakanje v bistri vodi v vročih poletnih dneh dosti bolj prijalo, tudi jeseni in pozimi jezera marsikoga očarajo. Predstavljamo nekaj najlepših alpskih jezer.

Garda, Italija

(površina 370 km²)

Gardsko je največje jezero v Italiji in leži na vznožju Alp v bližini romantične Verone. Severni del jezera je ob Alpah, je ožji ter obdan z gorami. Južni del jezera je poseljen že od antičnih Rimljanov. Jezero ima veliko majhnih ter pet večjih otočkov.

Garda leži ob glavni evropski prometnici sever–jug in je zagotovo tudi zaradi tega izjemno dobro obiskana. Poleg Gardalanda je v krajih ob jezeru še vrsta zabaviščnih, vodnih in safari parkov.

Zelo je priljubljen tudi pri rekreativnih športnikih, zlasti pri kolesarjih, deskarjih, kajtarjih in jadralcih. In mesteca ob jezeru so čudovita: od živahne Garde, deskarskega Torbola, Sirmione do romantične Limone sul Garda ...

Bohinjsko jezero, Slovenija 

(površina 3,3 km²)

Ledeniško jezero je največje stalno in naravno jezero v Sloveniji. Glavni pritok jezera je Savica, ki se pri Ukancu izliva v jezero. Bohinjsko jezero je bilo leta 1981 vključeno v območje Triglavskega narodnega parka.

Letos je Bohinjska občina zabeležila porast prenočitev in obiskov med poletnimi meseci, kar niti ni čudno, saj sta Bohinj in jezero raj za ljubitelje narave, športa in planinarjenja.

Blejsko jezero, Slovenija

(površina 1,45 km²)

Blejsko jezero je praktično na vseh lestvicah najlepših jezer na svetu, saj z idilično, že skoraj pravljično okolico (otoček, grad na skali, pletne) očara vsakogar. Prav zdaj na Bledu snemajoenega od bollywodskih (indijski) filmov, ki so znani po svojih pravljičnih, že malo kičastih scenografijah.

Como, Italija

(površina 146 km²)

Leži 45 kilometrov severno od Milana, na obrobju Alp, in ima obliko narobe črke Y. Ime je dobilo po največjem istoimenskem mestu, ki leži ob jezeru. Como je znano turistično pribežališče bogatih Italijanov, hišo ob jezeru ima tudi hollywoodski igralec George Clooney.

Ženevsko jezero, Švica in Francija

(površina 582 km²)

Največje alpsko jezero je razpeto med dve državi – 60 odstotkov ga krasi Švico, preostali del pa je v Franciji. Iz jezera se začne najpomembnejša francoska reka Rhona, ki se izliva v Sredozemsko morje v Provansi.

Na jezeru leži tudi francosko mesto Evian, ki je svetovno znano po svoji ustekleničeni vodi. Turisti, ki so preživeli kakšen dan v okolici, se radi pobahajo, da so se prhali z vodo Evian.

Jezera Sils, Silvaplana in St. Moritz, Švica

(površine 4,1 km²; 2,7 km² in 0,8 km²)

Tri jezera so v zgornjem delu (približno 1800 m n. v.) prečudovite alpske doline Engadin, skozi katera teče reka Inn. Seveda je najbolj znano jezero v mondenem St. Moritzu.

Pozimi jezera zamrznejo ter na njih drsajo, tečejo na smučeh, igrajo golf, kriket, polo, prirejajo konjske dirke, kajtajo na ledu ... Poleti pa so v ospredju deskanje, kajtanje in jadranje. V zgornjem Engadinu je poleti odprtih devet kampov, tako da turisti v teh krajih niso izključno samo ljudje z zelo debelimi denarnicami.

Annecy, Francija

(površina 28 km²)

Jezero, ki leži na obrobju Savojskih Alp, velja za najčistejše jezero v Evropi. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja so postavili zelo visoke okoljevarstvene standarde, ki se jih še danes strogo držijo. Jezero je priljubljena poletna turistična destinacija.

Luzern, Švica

(površina 113,6 km²)

Čudovito jezero ob istoimenskem mestu v centralni Švici je znana turistična destinacija. Je zelo razgibano, saj leži v štirih različnih dolinah. Znano je tudi po veslaški regati, katere sta se redno udeleževala tudi naša olimpijska heroja Čop in Špik.

Vrbsko jezero, Avstrija

(površina 19,39 km²)

Najtoplejše jezero v Avstriji leži v neposredni bližini Celovca. Jezero, ki je prepoznavne zeleno modre barve, ima tudi dva otoka. Na jezerski obali je vrsta turističnih krajev: Vrba na Koroškem, Poreče, Ribnica, Kriva Vrba, Otok, ki posebej poleti privabijo ogromno turistov.

Bodensko jezero, Nemčija, Švica in Avstrija

(površina 536 km²)

Drugo največje alpsko jezero leži na tromeji med Švico, Avstrijo in Nemčijo. Prek jezera teče reka Ren, ena od najpomembnejših evropskih rek. Jezero, ki je bogato z ribami, je vodni zbiralnik pitne vode za večino južnega dela Württemberga, vodovod je speljan do Stuttgarta. Zaradi naravnih lepot je območje priljubljena turistična destinacija.

Chimsee, Nemčija

(površina 79,9 km²)

Bavarsko morje, na katerem so trije večji otoki. Na največjem si je dal bavarski kralj Ludvik II. Bavarski zgraditi veliko kraljevsko palačo z velikim vrtom, podobno Versaillesu. Okolica jezera je priljubljena rekreativna turistična destinacija.

Iz Lise

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri