Sprehod po najboljših živalskih narodnih parkih

Sprehod po najboljših živalskih narodnih parkih (foto: Shutterstock) Shutterstock
6. 7. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Narodni park je zaščiteno geografsko območje neke države, za katero veljajo zakonski odloki o celovitem varstvu narave.

Namen je zavarovati naravno krajino pred človeškimi posegi in jo ohraniti nedotaknjeno. Prve so to uresničile ZDA, leta 1872, takrat je ameriški kongres sklenil, da se območje Yellowstona zavaruje pred vsakršnim izkoriščanjem.

Švedska je kot prva evropska država ustanovila devet narodnih parkov leta 1909. V Alpah je bila prva Švica, ki je leta 1914 ustanovila Švicarski narodni park. Slovenci smo svoj edini narodni park Triglavski narodni park dobili leta 1961. Pred poletnimi počitnicami smo se sprehodili po najbolj znanih narodnih parkih, kjer lahko vidite vse vrste živali, ki živijo na tej našilepo Zemlji.

Maasai Mara, Kenija

Ime je park seveda dobil po afriškem ljudstvu Maasai, velik je 1510 km2, ustanovljen pa je bil leta 1961. Znan je po Maasai levih, leopardih, gepardih, nosorogih, bivolih in slonih. Vsako leto se tudi dogaja migracija živali iz narodnega parka  Serengeti, ki leži v Tanzaniji. Junija potujejo živali na sever proti Keniji, oktobra pa se vračajo na jug v Tanzanijo, pot ki jo opravijo, je dolga približno 500 kilometrov. Naravovarstveniki so jo poimenovali 'velika migracija', saj potuje približno 1,7 milijona gnujev, 500 tisoč gazel, 250 tisoč zeber ...

Več na: www.maasaimara.com.

Volcanoes, Ruanda

Narodni park, kjer si lahko ogledate ogroženo vrsto, gorsko gorilo, katerih je na svetu po podatkih iz 2016 samo še 880. Gorska gorila živi na tromeji med Ruando, Ugando in Kongom. Vse tri države so ustanovile narodne parke, kjer poskušajo zaščititi gorske gorile. V narodnem parku Volcanoes vam ponujajo od enodnevnega do desetdnevnega trekinga, ki vam bo spremenil pogled na svet, saj si boste lahko od blizu ogledali življenjske navade te veličastne živali.

Več na: www.rwandagorilla.com/.

Kruger, Južna Afrika

Narodni park Kruger velja za enega največjih na svetu, saj je njegov obseg 20 tisoč km2 , del parka pa sega tudi v Mozambik in Zimbabve. Znan je po velikih 5 (big 5): to so lev, nosorog, slon, leopard in bivol, poleg tem pa ponuja dom tudi 49 vrstam rib, 34 dvoživkam, 114 vrstam plazilcev, 507 vrstam ptic in 147 vrstam sesalcem.

Več na: www.sanparks.org/parks/kruger/

Jim Corbett Nainital, Uttarakhand, Indija

Park ob vznožju Himalaje je ustanovil Britanec, rojen v Indiji, Jim Corbett leta 1936. Njegov namen je bilo v prvi vrsti zaščititi bengalskega tigra, ki mu je grozilo izumrtje. Na  520,8  km2 površine so poleg tigrov največji zvezdniki še: več vrst jelenov, več vrst mačk, vključno z leopardom, mungos, mravljinčar, sloni, več vrst kač, 580 vrst ptic ...

Več na: http://corbettonline.uk.gov.in/

Galapaški otoki, Ekvador

Galapaški narodni park je prvi izmed parkov, ki je prešel pod zaščito UNESCA, in sicer leta 1979. Zaščitenih je kar 97 % otočja (14 glavnih in nekaj manjših) ali 7995,4 km2 površine. Glavne zvezde med živali pa so poleg najbolj znane galapaške želve velikanke še: galapaški kopenski legvan, morski legvan, galapaška zelena želva, neleteči kormoran, velika burnica in veličastna burnica, modronogi strmoglavci, pingvin, sokol, albatros, trinajst endemičnih ptičev pevcev, imenovanih Darwinovi ščinkavci, morski lev, beli morski pes ...

Več na: www.galapagosislands.com.

Corcovado, polotok Osa, Kostarika

Narodni park v Kostariki je ustanovljen leta 1975, njegova površina pa je 425 km2. Ekološka razlika v parku je ogromna, saj ima kar 13 različnih življenjskih habitatov, kar ga uvršča na prvo mesto na svetu med biološko najbolj intenzivnimi kraji na svetu. 'Zvezde' parka so Bairdov tapir,  lenivci, jaguar,  ocelot, aligator,  puma,  jaguarundi, strupene  žabe in več vrst opic.

Več na: http://costa-rica-guide.com/nature/national-parks/corcovado/

Yellowstone, Wyoming, ZDA

V parku, velikem 8.991  km2, ki ima letno 3 milijone obiskovalcev, je veliko tipičnih  velikih 'ameriških'  živali. Med drugimi tam živijo  bizoni,  volkovi,  kojoti,  grizliji,  losi,  orli  in  gorski levi bolj znani kot pume.  Skupaj živi v parku več kot 400 vrst  ptic,  sesalcev,  rib,  dvoživk  in  plazilcev, od katerih je kar pet vrst zaradi ogroženosti zaščitenih. Park je znan tudi po gejzirjih, najbolj znan je gejzir, imenovan Old Faithfull  ali  Stari zanesljivi, ki izbruhne enkrat na 65 do 92  minut.

Več na: www.nps.gov/yell.