Strastna Brazilija

3. 1. 2014
Deli

Brazilija je čudovita in raznovrstna dežela, ki ponuja turistom veliko lepega in zanimivega: od poležavanja na peščeni plaži prek pustolovskih ekspedicij v džunglo pa do divjega nočnega življenja.

Kraji, ki presenetijo

Glavno mesto Brasilio je dal v petdesetih letih postaviti brazilski predsednik češkoslovaških korenin Juscelio Kubitschek. Ima obliko letala in v številnih pogledih spominja na evropska mesta. Zlobni jeziki celo menijo, da v tem mestu skoraj ni mogoče najti za Brazilijo tipično sproščenega vzdušja.

Pravo nasprotje je najbolj obiskano južnoameriško mesto, ki leži med gorami in morjem – Rio de Janeiro. Tam se boste lahko več kot naužili slavnega latinskoameriškega temperamenta. Kdo vendar še ni slišal za svetovno znani karneval, ki v tem mestu poteka prav vsako leto?

K najbolj znanim turističnim točkam spadata tudi hrib Corcovado s kipom Jezusa Kristusa in slavna razgledna točka Pao de Acucar ali Sladkorni stožec, od koder se ponuja dih jemajoč razgled na mesto in tudi na čudoviti peščeni plaži Copacabana in Ipanema.

Če bi radi doživeli še več zabave, obiščite Sao Paulo, kjer je tudi velikanski zabaviščni park. Največje pristanišče Latinske Amerike je približno uro vožnje iz mesta.

Brazilija na krožniku

Priprava brazilskih specialitet je večinoma hitra in preprosta. Tipično je tudi, da veliko jedi zelo pogosto pripravljajo kar zunaj – na primer na trgih in drugih bolj obiskanih krajih. Osnovni sestavini jedi sta riž in fižol (ne samo za tople jedi), ki se pretežno postrežeta kot priloga.

Brazilska nacionalna jed je feijoáda, pikatna mešanica iz malega črnega fižola in več vrst mesa, priljubljena pa sta še churrasco, pikantno marinirano meso z žara na nabodalu, in tacacá, juha iz manioke z rakci, česnom, čilijem in zelišči.

Recept za kokosovo kremo

Kokosova krema

Sestavine za 4 osebe:

  • 250 ml kokosovega mleka
  • 1 žlica kokosove moke
  • 3 žlice trsnega sladkorja
  • 80 ml smetane
  • 4 žlice krompirjevega škroba
  • 300 ml sladkega kondenziranega mleka
  • 2 jajci
  • nekaj kapljic limetinega soka
  • 1 žlica vaniljevega sladkorja
  • 400 g sadja (ananas, mango, pomaranča)
  • kokosov čips za posipanje
  • meta za okrasitev

Priprava:

1. Rumenjaka ločite od beljakov. Kokosovo mleko zlijte v lonec z debelim dnom, dodajte kokosovo moko in sladkor ter med mešanjem zavrite.

2. Krompirjev škrob zamešajte v hladno smetano ter mešanico stepajte v vročo tekočino, ki naj znova zavre. Posodo odstavite s kuhalne površine in v vročo kokosovo kremo vtepite rumenjaka.

3. Penasto stepite kondenzirano mleko, ga primešajte kremi in ohladite. Beljakom dodajte limetin sok in vaniljev sladkor ter stepite trd sneg. Sneg vmešajte v ohlajeno kremo in jo porazdelite po 4 skodelicah, ki ste jih obložili s prozorno folijo. Skodelice za 4 ure postavite v zamrzovalnik.

4. Sladico prevrnite na krožnik, odstranite folijo in kremo obložite s sadjem, meto in kokosovim čipsom.

Priprava približno 45 minut.
Zamrzovanje približno 4 ure.
Na osebo približno 480 kcal B: 13 g, M: 28 g, OH: 45 g.

Cachaça osvaja svet

Za Brazilijo je značilen tudi žlahtni rum cachaça iz sladkornega trsa. V lesenih sodih zori dve do 16 let in se destilira v vseh brazilskih regijah.

Cochaca - žlahtni brazilski rum

Pitje te pijače v bleščečih barvnih odtenkih od zlate do jantarjeve je skoraj ritual – rum se pije v majhnih požirkih, je pa tudi sestavina koktajlov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"