Švicarske gorske vasi, v katerih ni dovoljen cestni promet

Švicarske gorske vasi, v katerih ni dovoljen cestni promet (foto: Profimedia) Profimedia
7. 5. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Liza nadaljuje serijo člankov – turistični kraji brez avtomobilov in prometnega hrupa.

Alpska Švica slovi kot ekološko čista zelena država, kjer ljudje skrbijo za svoje okolje ter poskušajo živeti čim bolj v sožitju z naravo. Seveda je za visoko ekološko skrb najbolj zaslužna politika švicarske vlade, ki zaračunava visoke stroške pri upravljanju odpadkov vode, prav tako strogo uveljavlja okoljske dajatve.

V Švici stane samo vreča za smeti 1 evro, kar prispeva tudi k okoljski zavednosti prebivalstva. Tudi pri avtomobilih so Švicarji posebni, saj imajo tudi tu višje davke, poleg tega pa imajo odlično urejen železniški promet (električen) čez svojo gorato deželo. Prav zaradi tega imajo nekatere gorske turistične smučarske vasi prepoved vožnje z motornimi vozili skozi vas, saj promet do vasi poteka z zobato železnico in vzpenjačami. V poletni sezoni, ki je po zaslužku enakovredna zimski, se po vaseh ljudje premikajo s kolesi, električnimi vozili, po snegu pa se lahko prevažate z električnimi sanmi.

Wengen

Vas s 1.400 prebivalci je skrita v osrčju Bernskih Alp, 1,247 metrov visoko do nje pa se lahko pripeljete samo z zobato železnico. Kraj je seveda najbolj znan po vsakoletnem smuku za pokal Lauberhorn, po slovitih gorah, kot so Eiger, Monch in Jungfrau, ter zobati železnici, ki vas popelje kar 3.500 metrov visoko, najvišje v Evropi. Več na wengen.ch.

Murren

Murren je v Bernskih Alpah v bližini bolj slovitega Wengna. Vas stoji na 1.638 metrih in ima 450 prebivalcev, turistom pa ponuja več kot 2.000 prenočitev. Do vasi se lahko pripeljete z zobato železnico ali z žičnico. Smučišče, ki ni povezano z Wengnom, ima 52 kilometrov prog, lahko pa z njega tudi občudujete ponos Švice – gore Eiger, Monch in Jungfrau. Več na muerren.swiss.

Stoos

Vas, ki je v bližini Luzernskega jezera v centralni Švici, ima okoli 100 prebivalcev ter leži na višini 1.300 metrov. Da vasi se lahko pride samo z vzpenjačo ali zobato železnico, okoli vasi pa je manjše smučišče, seveda za švicarske razmere – je le nekoliko večje od Krvavca. Več na
stoos-muotatal.ch.

Bettmeralp

Vas s približno 450 prebivalci je 1.970 metrov visoko ter leži ob italijanski meji v kantonu Valais. Dostop do vasi je možen samo z žičniško gondolo. Bettmeralp leži ob ledeniku Aletsh, ki je največji v Alpah. Vas je poleg še dveh zaselkov Riederalp in Fiescheralp, kjer tudi ni avtomobilov, del smučišča Aletsch Arena (104 km prog). Več na bettmeralp.ch.

Saas–Fee

Vas (1.636 prebivalcev) leži 1.800 metrov visoko nad morjem, v kantonu Valais. Znana je predvsem po enem izmed najboljših smučišč na svetu, predvsem za tiste, ki uživajo v smučanju po celem snegu. V vasi je promet z motornimi vozili prepovedan, parkirišče pa je nekoliko nižje pod vasjo. Seveda bi petični turisti z vso smučarsko opremo zelo težko z vso prtljago hodili v vaški hrib, zato imajo od parkirišča do vasi urejene prevoze z električnimi mini busi pa tudi s tekočimi stopnicami in dvigali. Več na www.saas-fee.ch.

Zermatt

Zermatt je švicarska alpska vas (okoli 6.000 prebivalcev) na meji z Italijo, ki leži v dolini Mattertal, 1.620 metrov nad morjem. Turizem ob vznožju mitske gore Matterhorn (4.478 m) se je začel razvijati v drugi polovici 19. stoletja. Danes Zermatt velja za eno najboljših in najbolj mondenih gorskih središč na svetu, kjer prijazno podnebje zagotavlja veliko sončnih dni na leto. V vas se lahko pripeljete z zobato železnico, po opravkih pa jo lahko mahnete le z električnimi vozili. Več na zermatt.ch.

Braunwald

Vas je 1.256 metrov nad morjem v osrednji Švici, v kantonu Glarus. Do vasi, ki ima približno 300 prebivalcev, se pripeljete z vzpenjačo, ob vznožju žičnice pa je železniška postaja. Ob vasi je manjše smučišče (malo večje kot naša Kranjska Gora), ki pa se ponaša z letno največ zapadlega snega v vsej Švici. Več na braunwald.ch.

Foto: Profimedia