Sydney

22. 4. 2010

Glavno mesto Avstralije leži na vzhodni obali petega kontinenta ob Pacifiškem oceanu. Življenje 'Sydne ysiderjev' zaznamujejo sanjska pokrajina in približno 300 sončnih dni na leto: radi imajo elegantno oblikovanje, sproščen življenjski slog in večerni požirek pijače na plaži.

Sliko mesta ustvarjajo viktorijanske zgradbe iz 18. stoletja in tudi spektakularna arhitektura ter nakupovalna središča. Kulturna ponudba ima svetoven sloves, navdušuje pa tudi multikulturni pridih mesta, ki ima 4,4 milijona prebivalcev.

Vredno ogleda

Sydney Harbour Bridge, najdaljši ločni most na svetu, povezuje severno in južno obalo mesta. Z vrha mostu se vam ponuja edinstven razgled na nebotičnike in pristanišče! Pustolovščin željni lahko v posebni vodeni turi tudi preplezajo most (www.bridgeclimb.com).

Simbol mesta je operna hiša s streho v obliki školjke. Za ta revolucionaren dizajn je zaslužen danski arhitekt Jørn Utzon. Vsekakor ne smete zamuditi niti kakšne predstave (www.sydneyoperahouse.com).

Med mostom Harbour Bridge in opero leži najstarejši del mesta – The Rocks (vodeni ogledi: www.sydney.com.au/heritage.htm). V Museum of Contemporary Art lahko občudujte preko 4000 del, med drugim tudi Andyja Warhola in Roya Lichtensteina (www.mca.com.au).

Med sydneyjskim bienalom (12. 5. –1. 8. 2010) boste lahko na več kot 20 lokacijah občudovali inovativno sodobno umetnost iz Avstralije in preostalega sveta (www.biennaleofsydney.com.au).

Zabava

Na oceanskih obrežjih The Rocks je elegantna večerja skoraj obvezna. Pozneje pa lahko zavijete še na kozarček v najstarejši mestni pub The Hero of Waterloo (www.heroofwaterloo.com.au). V baru, kjer strežejo ostrige, 36 levels above (www.36levelsabove.com.au), boste ob koktajlu uživali v pogledu na lesketajoče se mesto.

V Opera Baru (www.operabar.com.au) lahko na prostem uživate v doma zvarjenem pivu in na testnem krožniku poskusite tudi vse kulinarične poslastice mesta – od ribe do jagnjetine!

Nakupovanje

Nakupovanja spada v obvezen program obiska mesta. Lahko se podate v miren nakupovalni center Queen Victoria Building s konca 19. stoletja (www.qvb.com.au), v razkošen Strand Arcade z elegantnimi butiki in čajnimi saloni ali pa se odločite za individualne stojnice na Paddington Market.

Na ulici Oxford Street v Paddingtonu imajo svoje butike tudi avstralski oblikovalci. Na številki 90 najdete avstralsko oblikovalsko hišo EnRose (www.enrose.com.au).

Bivanje

V hotelu Victoria Court Hotel Sydney boste bivali udobno kot v hiši v viktorijanskem stilu z avlo in kaminom, v center mesta pa boste lahko šli kar peš. Prenočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi vas bo na osebo stala od 45 evrov naprej. Tel.: 00 61/2/93 57 32 00, www.victoriacourt.com.au.

Barvit, moderen in stilski pa je ambient v hotelu Vibe Hotel North Syndey z bazenom in teraso na vrhu stavbe, le nekaj minut hoda od Harbour Bridgea. Prenočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi vas bo stala od 67 evrov naprej. Tel.: 00 61/2/99 55 11 11, www.vibehotels.com.au.

Prehrana

Avstralska kuhinja je podobna angleški. Pojejo veliko mesa, predvsem govejega in ribjega. Zelo okusna je riba baramundi, ki jo lovijo v severnih morjih. Popijejo veliko piva, najbolj znano je Victoria in XXXX. Velika raznovrstnost in bogastvo živil ter hrane sta v Avstraliji odraz zemljepisnih razlik.

Na jugu prekrivajo zemljo gosti borovi gozdovi in bujni zeleni pašniki, na katerih redijo govedo in jagnjeta, medtem ko hladne in čiste vode oskrbujejo prebivalstvo z jastogi in ribami. Na rdeči zemlji Coonawarre uspevajo bujni vinogradi, na jugovzhodu pa žita. V nekoliko hladnejšem podnebju (Adelaide Hills, McLaren Vale in Barossa Valley) raste grozdje, iz katerega pridelujejo vrhunska vina.

Priljubljena je tudi fusion cuisine, tj. mešanica različnih svetovnih kuhinj, tako da se na primer azijske začimbe, kot so čili, koriander, kari in kardamom, mešajo s klasičnimi evropskimi jedmi.

'Barbie', kot Avstralci imenujejo peko na žaru, zavzema pomembno mesto v družabnem življenju. Na dvorišču, vrtu, terasi, strehi, v parku ali na plaži pripravljajo najrazličnejše jedi, celo po eksotičnih receptih, kot je riž s kitajskimi gobami, pečen na bananovem listju, ali sladki krompir na sladkornem trsu.

Značilne avstralske jedi

Damper - tradiconalni avstralski kruh, ki je brez kvasa, peče pa se na tabornem ognju ali v litoželezni pečici.

Balmain Bugs – ploščati rakci z belim mesom, blagega okusa, podobnega jastogu, ki se običajno pripravljajo na žaru.

Billy Tea – čaj, ki se pripravlja v kovinski pločevinki (billy) na odprtem ognju.

Chiko Roll - pomladanski zvitek po angleško.

Meat Pies – majhne mesne pite, ki jih običajno ponudijo prelite s paradižnikovo omako.

Lamingtons – kocke iz biskvita, prelite s čokolado in povaljane v kokosovi moki (pravzaprav hrvaški 'čupavci'), ki jih postrežejo s stepeno smetano in čajem. Pravijo, da so to pecivo, ki je nastalo konec 19. stoletja, naredili zato, da bi uporabili posušeni biskvit. Imenovali so ga po Lady Lamington, soprogi tedanjega guvernerja Queenslanda.

Pavlova – sladica iz beljakovega snega, okrašena s sladko stepeno smetano in svežim sadjem. Recept je menda nastal v čast prihoda slavne balerine Anne Pavlove.

Vegemite – črn, gost namaz iz kvasa in zelenjave, ki ga največ jedo namazanega na opečen kruh. Pravijo, da Avstralci, ki živijo zunaj domovine, niso srečni brez zaloge Vegemitea!

Anzac Biscuits – hrustljavi keksi iz ovsa, kokosove moke, sladkorja, moke, masla, sode bikarbone, vode in sladkornega sirupa. Med prvo svetovno vojno so jih pakirali v pločevinke in pošiljali vojakom.

Soldier's Cake – kuhana sadna sladica.

Informacije na: www.sydney.com, ugodni leti od 900 evrov naprej na www.qantas.com