Tarragona - z burno preteklostjo in toliko bogastva, da v njej vsakdo lahko najde nekaj zase

Tarragona - z burno preteklostjo in toliko bogastva, da v njej vsakdo lahko najde nekaj zase (foto: Shutterstock) Shutterstock
15. 8. 2018

Tarragona je tako vsestranska in ima toliko bogastva, da v njej vsakdo lahko najde nekaj zase.

O mestu

Tarragona je mesto v istoimenski španski provinci na južni obali Katalonije. Kraj ob Sredozemlju je bil od srednjega veka do 20. stoletja glavno mesto zgodovinske pokrajine Vegueria de Tarragona.

Širše mestno območje šteje blizu 700 tisoč prebivalcev. Tarragona ima veliko pristanišče in Univerzo Rovira i Virgili, gospodarstvo pa temelji na kemijski industriji v okolici mesta.

Mesto premore lepe plaže, blizu sta letovišče Salou in tematski park Port Aventura. Letališče Reus leži le nekaj kilometrov od središča mesta.

Tarragona ima burno preteklost, o čemer pričajo številni ostanki iz davnih časov.

Zgodovina

Po nekaterih podatkih so mesto ustanovili Feničani, ki so ga poimenovali Tarchon, kar v feničanskem jeziku pomeni utrdba. Utrdila in razširila sta ga rimska generala, brata Publius in Gnaeus Scipio, v 3. stoletju pred našim štetjem so ga uporabljali kot trdnjavo proti Kartažanom.

V rimskem cesarstvu se je mesto imenovalo Colonia Iulia Urbs Triumphalis Tárraco. Zgodovinar Tit Livij je v prvem stoletju pred našim štetjem omenjal pristanišče, Eratosten pa pomorsko postajo s cesto. Car Avgust je v tem mestu preživel zimo, potem ko je osvojil Kantabrijo.

Mesto je kovalo svoj denar in slovelo kot najbogatejše na obali.

Znamenitosti

Starorimsko arheološko najdišče Tárraco je na Unescovem seznamu svetovne dediščine od leta 2000. Kiklopski zidovi so večinoma zgrajeni pred prihodom Rimljanov, od rimskih zidov pa sta ohranjena Portal del Roser in Portal de Sant Antoni.

Pilatova hiša je bila najverjetneje palača carja Avgusta. Amfiteater Circus  iz 2. stoletja stoji ob morski obali. Dolg je 450 metrov in ohranjeni so njegovi deli ob trgu Plaça de la Font.

Akvadukt v Tarragoni, ki je dolg 217 metrov in premošča dolino štiri kilometre severno od mesta, je malo boljše ohranjen. Na Avrelijevi cesti šest km vzhodno od mesta stoji nagrobni spomenik Scipijevim.

Druge znamenitosti

Stolnica v Tarranogi iz 12. in 13. stoletja je zgrajena v kombinaciji romanskih in gotskih elementov. Konvikt Klarisa je ob rimskih zidovih, dominikanski konvikt pa je danes mestna hiša.

Nadškofovska palača je zgrajena na mestu antičnega kapitlja, od katerega je ohranjen stolp.

Semenišče sv. Pavla in sv. Tecle je ustanovil nadškof Gaspar de Cervantes leta 1570 v duhu trentskega koncila. Razširili so ga v 19. stoletju, papež Leon XIII. pa ga je povzdignil na raven pontifikalnega vseučilišča. Samostan Poblet iz leta 1151 je 50 km severno od mesta, vendar ima pomembno vlogo kot mavzolej aragonskih kraljev.

Festivali

  • Mednarodni festival dixielanda s približno 25 glasbenimi skupinami in sto koncerti poteka teden ali dva tedna pred veliko nočjo.
  • Tarraco Viva je prireditev s ponazarjanjem rimske kulture s kostumi – od rimskih legij do vsakdanjega življenja Rimljanov – od 10. do 20. maja.
  • Festival Sant Magí poteka od 15. do 19. avgusta.
  • Festival Santa Tecla prirejajo vsako leto od 15. do 24. septembra vse od leta 1321 in ga imajo za državno turistično prireditev.
  • Popular Retinue je živa katalonska dediščina, ki jo sestavljajo paradni plesi, petje in tekmovanje v gradnji stolpov iz človeških teles.
  • Karneval v Tarragoni je eden največjih v Španiji.

Sredozemske igre

V Tarragoni je dogajanj na pretek. Mesto je med drugim od 22. junija do 1. julija priredilo sredozemske igre, potem ko so jih na španskih tleh gostili leta 1955 v Barceloni in leta 2005 v Almerii. V 31 športnih panogah je tekmovalo več kot štiri tisoč športnikov iz 26 sredozemskih držav. Med njimi bo tudi 179 športnikov in športnic iz Slovenije, ki se bodo pomerili v 24 športih. Triatlon bo edina nova panoga na igrah. Konjeništvo in golf se vračata, potem ko ju ni bilo leta 2013 v Mersinu. Športniki invalidi bodo tekmovali v plavanju in atletiki, v ritmični gimnastiki pa se bodo pomerila le dekleta.

Ideja za vikend izlet: Burano – mesto čipk in barvitih hiš

Poglejte si še: