Tirolska, kjer so doma zimske pravljice

Uživanje v romantičnih sončnih zahodih z vrhovi v ozadju (foto: Revija Moje Stanovanje) Revija Moje Stanovanje
3. 1. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Ko se slikovite doline in veličastne gore Tirolske ogrnejo v debelo snežno odejo, ko so smuči povoskane, drsalke pa več ne počivajo na podstrešju, se za številne začne veselo pričakovanje enega izmed najlepših časov v letu.

Smučanje, pohodi s snežnimi krpljami, sproščanje na sončnih terasah koč ali obisk slavnih gradov z veličastnim razgledom na dolino – vse to in še veliko več goste od blizu in daleč privablja v 'deželo gora'.

Zagotovo pa so privlačni tudi tradicionalni in tukaj vsepovsod prisotni običaji. Tako 4. decembra skoraj nihče ne pozabi na nekaj vejic sadnega drevja, ki v hiši prinašajo srečo. Ko se po rustikalnih kmečkih izbah širi vonj po cimetu, klinčkih, medenjakih in kuhanem vinu, se na veliki klopi iz borovega lesa ob topli peči zberejo stari in mladi.

Kjer tradicionalna dediščina nekaj velja

Nato skupaj postavijo jaslice in figurice se pogosto že stoletja prenašajo iz roda v rod. Nekateri se tudi sami preizkusijo v rezljanju lesenih figuric (tečaji npr. na www.schnitzschule.at), ki ima na Tirolskem dolgo tradicijo.

Drugi pletejo ali izdelujejo okraske iz klobučevine, ki jih pozneje lahko podarijo. Koledniki, mladi moški, namreč v preoblekah pastirjev, gospodarja, Jožefa in Marije hodijo od hiše do hiše ter s pesmimi in poezijo uprizarjajo romanje. Ali to ne zveni kot čudovit, prijeten in sproščen praznični čas?

Stilski počitek s kraljevskim razgledom

Kjer je nekoč stal hlev na čudovitem Schmiedbergu, danes kraljuje Pe­ternhof, prvorazredni hotel z dolgo tradicijo, ki vam izpolni vse želje. Njegov lastnik ponuja‚ cenovno dostopen luksuz', kar potrjujejo spektakularne koče in wellness oaza.

Poleg tega pa ne smemo pozabiti niti na kulinarično raznovrstnost, trgovinico z dodatki in spominki v alpskem slogu ter spokojno hišno kapelico!

Tirolske znamenitosti

Čar koče, ki je enkratna in ‚postrani' v pravem pomenu besede: v velikanski stekleni kocki Crystal Cube na 2.600 metrih nadmorske višine lahko okusno obeduje do osem oseb in uživa ob pogledu na gorato pokrajino.

Informacije: www.serfaus-fiss-ladis.at. Arhitektonsko nasprotje, vendar prav tako spektakularna, je trdnjava Kufstein z največjimi Freievimi orglami na svetu, ki zazvenijo vsak dan ob 12. uri.

Značke: tirolska

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri