Trst – evropska prestolnica kave

Trst – evropska prestolnica kave (foto: Tina Lucu) Tina Lucu
28. 11. 2012

Trst je danes najpomembnejše pristanišče kave v Evropi, zato ni čudno, da je to mesto, kjer se pije odlična kava, kjer je polno malih in velikih kavarn z bogato zgodovino, v katerih so nekoč posedali veliki pisatelji in pesniki, danes pa vsi ljubitelji dobre kave.

Trst je že v 19. stoletju oskrboval polovico evropskih dežel s kavo.

Na desetine podjetij se je ukvarjalo s prodajo, zastopništvom, skladiščenjem in čiščenjem ter s prevozom in praženjem kave, da o številnih lokalih s kavo sploh ne govorimo.

V Trstu stoji tudi ena izmed treh tovarn, ki v Italiji dekofeinizirajo kavo, v mestu pa je kar 12 ali 13 aktivnih pražarn, med njimi tudi tako slavna imena, kot so Illy, Hausbrandt, Cremcaffè pa slovenska Qubik Caffe in Primo aroma.

Na Velikem trgu (Piazza Unità d´Italia ) že od leta 1839 stoji kavarna Caffè degli Specchi, kjer večkrat na kavico zaide tudi slovenski zgodovinar Jože Pirjevec.

Nostalgiki in ljubitelji srednjeevropskega duha pa imajo poleg Caffè degli Specchi še dve čudoviti kavarni v samem središču mesta – kavarno Stella Polare, ki stoji na ulici Dante Aligheri že od leta 1865, ter Ex Urbanis, katero so odprli že leta 1832, najprej kot slaščičarno, ki se je potem razvila v elegantno kavarno.

Najstarejša kavarna v mestu

Kavarna Tommaseo je najstarejša kavarna v mestu. Leta 1830 jo je odprl Tomaso Marcato iz Padove in jo poimenoval Caffè Tomaso. Na istem mestu je že prej stala kavarna, leta 1848 pa so jo preimenovali po dalmatinskem pisatelju in domoljubu Tommaseu.

V kavarno naj bi zahajala prijatelja Italo Svevo in James Joyce, prav tako pa naj bi tam ob kavi večkrat uživali Stendhal, Franz Kafka in Umberto Saba.

Za revijo Lisa pripravila Tina Lucu