Urbane žičnice

Urbane žičnice (foto: Profimedia) Profimedia
1. 12. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Urbane ali mestne žičnice pomembno vplivajo na mesta. 

Meščani se začnejo drugače gibati po tistem delu mesta, ki se z žičnico na neki način preoblikuje, seveda pa so zanimive tudi s turističnega vidika. 

Mi Teleférico, La Paz, Bolivija

Glavno bolivijsko mesto leži na hribovitem predelu 3.600 metrov nad morjem, zato so med letoma 2012 in 2014 zgradili kar sedem gondolskih žičnic (22 postaj), ki prevažajo prebivalca mesta v službo in po drugih opravkih. V prihodnosti načrtujejo še štiri linije, saj so se gondole izkazale za izjemno učinkovite v mestu, kjer je višinska razlika med različnimi deli tudi 400 metrov.Metrocable Medellin, Kolumbija

Čudovito mesto, obdano s hribi, ki ima kar 2,5 milijona prebivalcev, je na žalost po svetu najbolj znano po tem, da je tu nekoč živel in deloval zloglasni kokainski kralj – padron Pablo Escobar. Prvo gondolo so v mestu postavili leta 2004, danes imajo štiri linije, v gradnji je že nova. Najdaljša linija je dolga 2.700 metrov in se vzdigne kar 400 metrov visoko.

Singapur, Republika Singapur

Gondola vozi s 100 metrov visokega hriba Faber, ki je v mestu Singapur, na bližnji letoviški otok Sentosa. Žičniški sistem so postavili leta 1974 in velja za prvega na svetu, ki je povezal dva otoka oziroma prvi, ki prečka morje. Linija je dolga 1650 metrov, pot pa traja približno 15 minut.

Emirates Air Line, London, Anglija

Emirates Air Line je gondolska žičnica prek reke Temze v Londonu. Postavili so jo leta 2012, dolga je 1.100 metrov, vožnja z njo pa vam prikaže London na unikaten način. Gondola, ki povezuje predela Greenwich in Docklands, pa ni namenjena samo turistom, saj se letno z njo pelje več kot milijon in pol potnikov.Table Mountain Aerial Cableway, Cape Town, Republika Južna Afrika

Gondolo na Mizasto goro, od koder se ponuja izjemen pogled do 'konca sveta' ter na prelepo 'mediteransko' mesto Cape Town, so postavili davnega leta 1929. Žičnica, ki so jo do danes večkrat obnovili, naredi kar 765 metrov višinske razlike, letno pa pripelje okoli 900 tisoč ljudi.

Žičara Trebevič, Sarajevo, Bosna 

Simbol mesta Sarajevo, ki povezuje stari center mesta s hribom Trebevič, je bila prvič postavljena leta 1959. Med vojno v Bosni (1992–1995) je bila žičnica popolnoma uničena. Ponovno so žičnico odprli 6. aprila 2018. Nova moderna naprava ima 33 gondol, v eni uri lahko prepelje 1.200 potnikov, pot do vrha traja približno 9 minut v tem času pa naredi približno 600 metrov nadmorske višine.

Gibraltar Cable Car, Britanska kolonija na Iberskem polotoku 

Gibraltar je mesto s 30 tisoč prebivalci in površino 6,7 kilometra. Žičnica, ki so jo postavili leta 1966, vas iz centra mesta vzdigne 426 metrov visoko na hrib, imenovan Rock of Gibraltar. Ob lepem vremenu lahko na vrhu spremljate ladje, ki priplujejo in izplujejo iz Sredozemskega morja.

Teleferic del Port, Barcelona, Španija

Žičnica povezuje Port Vell (Staro pristanišče) s hribom Montjuic (Judovsko goro). Žičnica v Barceloni deluje že od leta 1931, a ni edina, saj na hrib Montjuic vozi še ena žičnica.

Roosevelt Island Tramway, New York, ZDA

Zračni tramvaj, ki prečka reko East River, povezuje rečni otok Roosevelt z Upper East Side na Manhattnu. Žičnica obratuje od leta 1976, do danes pa je prepeljala že več kot 26 milijonov potnikov. 

Bondinho do Pao de Açúcar, Rio de Janeiro, Brazilija

Žičnico na goro Sladkorni stožec (Pao de Açúcar) so v Riu zgradili pred 106 leti, leta 1912, in velja za tretjo postavljeno gondolsko žičnico na svetu. Vrh gore je 396 metrov nad morjem, od koder se odpirajo nepozabni razgledi na čarobni Rio de Janeiro in njegovo okolico.

Fotografije: Shutterstock, Profimedia