Vietnam – premikajoča se dežela

27. 5. 2013

Vietnamu je narava podarila vse – čudovito obalo, smaragdno zelene gore, osupljive narodne parke, razgibana mesta, neverjetno kulturo in eno najboljših kuhinj na svetu. Ja, če na kratko preletimo dejstva – Vietnam ima vse.

Vietnam je premikajoča se dežela

Hitra. Ljudje so dinamični in ostri ter znajo živeti z naravo. To je dežela, ki jo je prav neverjetno zabavno raziskovati.

Vietnam

Domačini se bodo z vami veliko smejali in večina bo z veseljem z vami zvrnila tudi kozarček ali dva. Radi se družijo s tujci in radi pripovedujejo svoje zgodbe. Vojna z Američani je sicer končana, a njen vpliv boste čutili na vsakem koraku.

Vietnam je država, ki se razvija, in vsak, ki jo odkrije, se zaljubi vanjo. Dežela je dokaj mirna in varna.

Vietnam

Mešanica kultur in začimb

To je dežela, ki je svoje značilnosti vsrkavala iz vseh strani. Na jugu sta nanjo vplivali Indija in hindujska kultura, ki jo najdete v templju Cham.

Vietnam

Na jugu je kuhinja zelo začinjena, uporablja se veliko čilija, ki ga omilijo s kokosovim mlekom. Na skrajnem severu je viden vpliv Kitajske, vmes pa je Vietnam, velika mešanica kultur, zgodovine in začimb.

Kombinacija petih osnovnih okusov

Običajna vietnamska jed je kombinacija petih osnovnih okusov (vietnamsko: ng v), ki so povezani s petimi elementi: pekoče (kovina), kislo (les), grenko (ogenj), slano (voda) in sladko (zemlja). Vsaka vietnamska jed ima svojstven okus, ki izraža enega ali več teh elementov.

Tipične sestavine so ribja omaka, pasta iz kozic, sojina omaka, riž, sveža zelišča, sadje in zelenjava. Začimbe in zelišča, ki se uporabljajo v vietnamskih receptih, so: limonska trava, ingver, meta, vietnamska meta, koriander, cimet, različne vrste čilija, limeta in bazilika.

Tradicionalna vietnamska kuhinja je zaradi minimalne uporabe olja ter obilice svežih sestavin, zelišč, rib in mešanice mesa ena najbolj zdravih kuhinj na svetu.

Riževi kolački z rakci in ocvirki

Sestavine za 4 osebe:Vietnam, riževi kolački z rakci in ocvrtki

  • 100 g riževe moke
  • 15 g tapiokine moke
  • sol
  • 1 skodelica mlačne vode
  • oljčno olje
  • 400 g rakcev
  • 3 stroki česna
  • 1 šalotka
  • praženi ocvirki

Za omako:

  • juha rakcev
  • 3 žlice ribje omake
  • 2 žlici vinskega kisa
  • 3 žlice sladkorja
  • 2 večja čilija
  • sol, poper

1. V skledi zmešajte obe vrsti moke in približno četrtino žličke soli. Prilijte vodo in sestavine mešajte, dokler ne nastane gladko testo. Prilijte 2 žlički olja in pustite testo počivati približno 15 minut. Nato ga do približno polovice vlijte v okrogle modelčke ali pa modelčke za mafine in ga 3–5 minut kuhajte v sopari v bambusovi košarici ali drugem kuhinjskem pripomočku za kuhanje v pari.

2. V posodi zavrite 250 ml vode, vanjo stresite olupljene rakce in jih kuhajte približno 5 minut. Nato jih vzemite iz vode in juho prihranite. Rakce osušite in pretlačite s paličnim mešalnikom. V ponvi segrejte olje in na njem popražite iztisnjen česen, rakce in drobno narezano šalotko. Vse skupaj pecite toliko časa, da se meso rakcev posuši. Začinite s soljo in poprom.

3. Za pripravo omake v skledi zmešajte približno pol skodelice juhe rakcev, ribjo omako, kis in sladkor. Mešajte toliko časa, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Nato omaki primešajte še sesekljan čili.

4. Vsak kolaček nakapajte z oljem in ga posujte z mešanico škampov in ocvirki. Postrezite z omako.

Nekaj zanimivosti o Vietnamu
  • Meji na: Kambodžo, Laos, Kitajsko.
  • Število motociklov: 16.000 in še jih štejejo.
  • Valuta: vietnamski dong.
  • Število prebivalstva: 86 milijonov.
  • Najbolj oster sadež: durian.
  • Naj posel: na leto naredijo 200 milijonov in več litrov nuoc mama – ribje omake.
  • Ba, ba, ba: tako naročite priljubljeno pivo – '333'.

Vietnam