Osupljiva 30-urna vožnja z vlakom, ki se razproda v nekaj minutah

24. 3. 2024
Deli
Zaradi naraščajočega povpraševanja je bil leta 2019 prevoz spremenjen v turistično pot. (foto: profimedia)
profimedia

 Turčija je končna postaja enega najbolj znanih voženj z vlakom na svetu Orient Express. Toda drugo potovanje – Dogu Express ali vzhodni ekspres v slovenščini – naredi državo eno vodilnih železniških destinacij na svetu. 

 V zgodovini je bil to vlak, ki vozi od Ankare do Karsa, v zadnjih letih pa je postal viralen med turškimi vplivneži zaradi osupljive pokrajine po vzhodu, polne zakladov izven uhojenih poti.  

Preberite še:

Berry Romo, potovalni vplivnež, ki že več kot desetletje živi v Turčiji, ugotavlja, da je bil "vlak že precej priljubljen med domačini in turškimi popotniki, med tujimi turisti pa komaj poznan."  

Zaradi naraščajočega povpraševanja je bil leta 2019 prevoz spremenjen v turistično pot. Več kot 30 ur trajajoči spalni vlak vozi od živahne prestolnice Ankara do včasih zasnežene čudežne dežele Kars – razdalja je 1310 kilometrov (814 milj) – s postanki na poti, kjer so organizirani izleti po mestu. Vendar pa je vstopnice zelo težko dobiti. Potniki pravijo, da jih pogosto razprodajo v nekaj minutah.  

V zgodovini je bil to vlak, ki vozi od Ankare do Karsa, v zadnjih letih pa je postal viralen med turškimi vplivneži.

V zgodovini je bil to vlak, ki vozi od Ankare do Karsa, v zadnjih letih pa je postal viralen med turškimi vplivneži.

profimedia

"Trik je v tem, da spletno stran preverite takoj, ko je ura polnoč, in kupite, ko se spletna stran osveži," je dejal Romo. Turške potovalne agencije običajno kupijo velike količine vozovnic, ki jih preprodajajo za izlete, ki jih organizirajo, in tako svojim strankam zagotovijo mesto na vlaku, zato po mnenju domačinov vozovnic tako hitro zmanjka.

Posamezne vstopnice je mogoče kupiti samo mesec dni vnaprej, zaradi česar so željna nagrada za redke, ki jih dobijo. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ