Vzhodna Tirolska je kraj s posebno energijo

Vzhodna Tirolska je kraj s posebno energijo (foto: Goran Antley) Goran Antley
9. 8. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Družina Schultz ima v lasti kar nekaj smučišč, hotelov in restavracij v Avstriji. Hotel Gradonna je njihova najnovejša pridobitev, na katero sta brat in sestra, Heinz in Martha Schultz, posebej navezana, saj sta osebno izbirala vsak kos opreme.

Hribovski hotelski kompleks s kočami Gradonna družine Schultz najdemo nad vasico Kals na Grossglocknerju, 3798 m visokem Velikem Kleku, najvišji avstrijski gori na meji med Koroško in Vzhodno Tirolsko. 

Hotelski kompleks Gradonna je zasnovan tako, da spominja na gorsko vasico, ki se harmonično zliva s pokrajino in je obenem odlična izhodiščna točka za sprehode, pohode ali zahtevne alpske ture. Kompleks Gradonna omogoča in ponuja številne aktivnosti tako znotraj hotela kakor tudi v njegovi okolici, kot so pešačenje, kolesarjenje, jahanje ter odkrivanje naravnih lepot narodnega parka, pozimi pa smučanje (smučišče Kals-Matrei z 110 km smučarskih prog z dostopom do hotela).

Radi poveste, da morajo ženske držati skupaj, da so močnejše. Je tudi vaša mama ena od teh močnih, podjetnih žensk?

Mama je prišla s farme, še zdaj imamo več kot sto krav in proizvajamo hribovski sir, sicer pa je v Zillertalu prva začela delati sladoled. Že pri 17 letih je imela svoje podjetje, zdaj pa je ambasadorka naše družine, je zelo umirjena in inteligentna. S sestro nama je vedno govorila, kako zelo pomembno je, da ima ženska svoj lastni denar.

Kako ste začeli?

Začeli smo s prenočišči in zajtrki ter šli naprej z malimi koraki. Z družino smo prvi smučarski center odprli v Zillertalu, nato St. Jakobu, Matreiu in tudi Kalsu. Z družino delam že od svojega 20, 22 leta, študirala pa sem turizem, brat je ekonomist, kar je bil tudi pokojni oče. Zdaj imamo več kot 800 zaposlenih, 1500 postelj v različnih ponudbah, od študentskih hotelov do hotelov in apartmajev visoke kategorije. Ker je oče že pokojen, sva za podjetje odgovorna z bratom, medtem ko mama skrbi za zaposlene.

Kako ste se odločili za Gradonno, da tako hotel in hiške postavite ravno tu?

Smučarsko območje v Kalsu je usihalo, prejšnje podjetje ga je zaprlo sredi sezone in zaposleni niso imeli več dela. Tako smo ga kupili, kar je bil tudi naš prvi kontakt s Kalsom. Prišli smo sem, imeli stike z ljudmi iz Kalsa ter z drugimi tukajšnjimi poslovneži in tako je začela rasti ideja. Z bratom sva rada v Alpah, smo ljudje s hribov, tako sva dobila idejo, da zgradiva Gradonno.

Nisva investitorja, v te prostore sva vložila vse, osebno sva izbirala opremo, vsak kozarec, tudi ustvarjalce, ki so kompleks opremljali. Meniva, da je ta prostor poseben in da je tukaj prihodnost za turizem, da bodo naša in prihodnje generacije, tukajšnji ljudje tu imeli delo in prihodnost.

Glede na velik vložek, se vam zdi, da je bila izbira lokacije primerna?

Delamo šele leto in pol in imamo že stranke, ki so se vrnile že sedemkrat v tem letu in pol, kar je najboljši kompliment, ki si ga lahko želimo. Bo pa to dolga in počasna pot, ker Kals ni tako zelo popularen. Stranke prihajajo dvakrat, pozimi in poleti, jeseni je tukaj kot v Kanadi, saj so barve dreves čudovite.

Gradonna je prostor z naravno energijo in mislim, da se ljudje sem prihajajo sprostit, saj to energijo čutijo. V neposredni bližini je tudi eno od najstarejših najdišč iz prazgodovine v Avstriji, za katero vemo, da je bilo naseljeno; po njem smo hotelski kompleks tudi poimenovali Gradonna.

Družinsko podjetje pa ni vaša edina zaposlitev. Kaj še počnete?

Imam tudi drugo kariero, ki je bolj politična. Odgovorna sem za ženske podjetnice v gospodarski zbornici, kjer sem tudi podpredsednica, kakor tudi v EU, kjer sem prva ženska na tem položaju. Delo s podjetnicami mi omogoča, da se z vlado pogovarjam, kaj podjetnice potrebujemo in kje so problemi v podjetništvu, kakor tudi v gospodarski zbornici EU.

V Avstriji imamo zelo dober sistem, ki mladim omogoča, da se zaposlijo. Tako v Avstrijo prihaja veliko delegacij pogledat, kako mlade izobražujemo in zaposlujemo. Delam sedem dni v tednu, ampak s tem nimam težav, vzamem si tudi čas, da grem v naravo, tudi zvečer. Vzamem luč in s psičko hodiva tudi tri ure.

V karieri ste počeli marsikaj. Kaj ste se na tej poti naučili?

Naučila sem se, da je težko biti sobarica, čistilka, vem, koliko časa potrebuješ, da je soba čista, da pripraviš obroke ... Zame je bilo zelo pomembno naučiti se, kako lahko zaposlene motiviraš in česa ne bom nikoli delala z njimi, kar sem se naučila, ko sem delala za druga podjetja.

Več o kompleksu Gradonna na www.gradonna.at.

Pripravila: Suzana Golubov