Wengen - mesto brez avtomobilov

Wengen - mesto brez avtomobilov (foto: Shutterstock) Shutterstock
17. 3. 2018 Vir: Jana

Smučarsko mesto v Švici je zapolnjeno s tradicionalnimi lesenimi hišami in alpskimi razgledi. Mestu poseben čar daje tudi dejstvo, da so avtomobili prepovedani že več kot 100 let.

O Wengnu

Wengen je vas v Bernskem višavju ob vznožju gore Jungfrau v osrednji Švici. S svojimi nostalgičnimi lesenimi hišami, številnimi razpotegnjenimi počitniškimi kočami in hoteli iz belle epoque (1871–1914), je letovišče ohranilo značaj gorske vasi z razglednice. Terasa, odprta daleč proti jugozahodu, zagotavlja nadpovprečno trajanje sonca.

Do vasi na nadmorski višini 1.274 metrov, v kateri od leta 1893 ne vozijo avtomobili, vodita železniška proga iz kraja Lauterbrunnen ali Grindelwald in gondola.

Kraj ima okrog 1.400 stalnih prebivalcev, v poletnem času število naraste na pet tisoč, pozimi pa tudi do deset tisoč.

Zgodovina

Wengen so prvič omenjali v uradnih dokumentih leta 1268, izvor imena pa ni znan. Šlo je za skupnost alpskih kmetov, turisti pa so začeli prihajati na začetku 19. stoletja, med njimi je bil tudi nemški skladatelj Felix Mendelssohn. Gostišča in hotele so začeli graditi sredi 19. stoletja; leta 1859 so odprli Launerhaus z možnostjo nastanitve za 30 gostov, leta 1880 pa Pension Wengen za 100 gostov.

Z odprtjem wengenske alpske železnice leta 1890 je vas postala bolj dostopna za turiste, ki so prej morali priti v vasico po strmih pobočjih. Odprla so se vrata za širjenje turizma in začetek smučarske industrije.

Zanimivosti

Wengen se lahko pohvali tudi z več zanimivostmi. Krave, ki so se poleti pasle na gorskih pašnikih, vsako jesen pripeljejo v dolino, kjer prezimijo. Če imate srečo, se lahko zgodi, da ste v vasi ravno na dan, ko to naredijo. Takrat lahko uživate v čudovitem pogledu in zvoku.

Konec avgusta je na sporedu Mendelssohnov glasbeni festival, ki ga prirejajo od leta 2005. Ob hotelu Bellevue je postavljena impresivna modelna železnica, ki jo lastnik hotela požene večkrat na teden. Kulturna posebnost Wengna je ‘Pfeifender Lurch’ (žvižgajoča dvoživka), legendarno bitje iz mitov in zgodb, ki obstaja le v Wengnu.

Lauberhorn

Wengen je prizorišče smučarskega tekmovanja za svetovni pokal Lauberhorn. Smučarska tekmovanja prirejajo od leta 1930 in po tradiciji tekmujejo v smuku, slalomu in kombinaciji.

Tehnično je ena najtežjih smukaških tekem, najdaljša tekma v svetovnem pokalu in najbrž tudi najbolj slikovita. Najboljši tekmovalci 4.455 metrov dolgo progo presmučajo v približno dveh minutah in pol, hitrosti na Haneggschussu so najvišje v svetovnem pokalu; pol minute pred ciljem se tekmovalci približajo hitrosti 160 km/h. Wengen je tudi domicil enega najstarejših britanskih smučarskih klubov Downhill Only Club, ustanovljenega leta 1925.

Rekreacija

Wengen je pozimi idealno izhodišče do smučišča Kleine Scheidegg-Männlichen s 110 kilometri pretežno lažjih do srednje težkih pobočij in vrhuncem spusta na Lauberhornu.

Sosednja smučarska področja regije Jungfrau, Grindelwald-First in Mürren-Schilthorn so prav tako lahko dostopna.

Čist zrak, dolgotrajno sonce posebno pozimi, poti za sani in približno 50 km zimskih pohodniških poti privabljajo v sončno mesto tudi tiste, ki ne smučajo. Pohodniki se med drugim lahko podajo na Männlichen po lepi in mirni progi, manj utrjeni pa se peljejo z gondolo. V Wengnu lahko tudi plavale, drsate in igrate kerling.

Za lačne in žejne

V Hotelu Regina sta vrhunski restavraciji Chez Meyer’s in Jacks Brasserie, ki se lahko pohvalita s 14 točkami Gault Millau in odlično vinsko karto. V restavraciji Mary’s Cafe ob ciljni črti Lauberhorna strežejo tradicionalne švicarske jedi in izvrsten fondi s sirom.

V mestu vam bodo priporočili nekaj izvrstnih restavracij, vendar na tem območju najbolje kuhajo v hotelskih restavracijah. V restavracijo hotela Berghaus lahko vstopijo tudi tisti, ki ne prespijo v hotelu, vendar priporočajo, da si rezervirate mizo. Strežejo odlično lokalno hrano od juh do sladic. Živila lahko kupite v nakupovalnem centru Coop.

Za revijo Jana: Jasna Milinković

Poglejte si še: