Yvoire – pisana srednjeveška vas

Yvoire – pisana srednjeveška vas (foto: Profimedia) Profimedia
1. 5. 2018

Srednjeveška vas vam vzame dih s svojimi neverjetnimi cvetličnimi prizori v poletnih mesecih. Za nekatere je Yvoire najlepši kraj v Franciji.

O vasi

Pisana vas Yvoire je francoska občina z 953 prebivalci v departmaju Visoka Savoja v pokrajini Auvergne-Rona-Alpe. Leži na južnem obrežju Ženevskega jezera med Ženevo in krajem Thonon-les-Bains/Évian-les-Bains. Stara je več kot 700 let.

Ne glede na vse bitke, ki so potekale tukaj, ali naravne nesreče, ki so jo prizadele, je vas obdržala svoj videz. V njej lahko najdete antične gradove, ki jih je sezidal Amadej V. Savojski. Lahko se sprehodite po dolgih, kamnitih poteh, občudujete trdno, ven­dar elegantno arhitekturo in spoznavate očarlji­ve prebivalce.

Čaroben kraj je dobil nagrado za eno najlepših vasi v Franciji.

Zgodovina

Grof Amadej V. Savojski je izkoristil strateški položaj vasi in od leta 1306 dalje zgradil močne utrdbe. Vas je pol stoletja igrala po­membno vojaško vlogo, kar je leta 1324 njene prebivalce celo osvobodilo plačila pristojbin.

Ko je celotno regijo zavzel Bern, je mesto med letoma 1536 in 1591 izgubilo vojaški status in razstavili so mestni zidni obroč. Grad so požgali in je bil 350 let brez strehe.

V daljšem časovnem obdobju je bila vas nepomembna; nekoč voja­ško pomemben kompleks je postal preprosta kmetijska in ribiška vas. Zaradi rastočega turizma se je leta 1950 začel nov razvoj. Leta 1959 je vas prvič prejela državno nagrado za cvetje.

Vrt petih čutov

Vrt v srednjeveškem slogu krasijo labirint in več zelenih sob na temo petih čutov. Čutiti, povabiti, dotikati se, videti, slišati in včasih okusiti! Takšno je vodilo nasada.

Na vogalu steze boste srečali enega od vrtnarjev, ki vestno skrbi­jo za vrt v osrčju vasi. V vasi je tudi lepa cerkev iz 11. stoletja, posvečena sv. Pankraciju. Zdajšnji cerkveni stolp izvira iz leta 1854 in spada v dru­žino čebulnih stolpov, ki označujejo religiozno arhitekturo v Savoji in Piemontu ob koncu 19. stoletja. Cerkveni stolp, prvotno oblečen z zlo­ženimi jeklenimi ploščami, so leta 1989 obnovili, pri čemer so jeklo nadomestili nerjaveče jeklo in zlate plošče.

Rovorée-Chataîgniere

Rovorée-Chataîgniere je 24 hektarjev velik naravni park ob jezeru, le 1,5 km vzhodno od vasi. Prostor je primeren za družinski dopust in pohodništvo, saj je v njem veliko označenih sprehajalnih poti in čudovitih kostanjev, starih stotine let.

Blizu obale lahko stopite na solarno ladjo, ki prevaža ljudi iz pristanišča Yvoire. Vasi sta dve javni lastnini, ki pripadata deželnemu svetu Visoke Savoje in združenju za ohranitev obal.

V dvorcu Rovorée domuje regionalna knji­žnica Visoke Savoje, ki ni odprta za obiskovalce. Dvorec La Châtaigniere je regionalni kulturni center, ki vsako leto od leto od junija do septembra gosti začasno razstavo.

Križarjenje

Križarjenje na krovu solarne ladje je posebno doživetje: plujte v velikem slogu in nežno, medtem ko uživate ob pogledu na očarljivo Ženevsko jezero.

S krova ladje lahko občudu­jete srednjeveško vasico, njene kamnite hiše in pisane rože ter si polepšate dan ob pogledu na gorske verige v ozadju.

Največji ponudnik križarjenj je podjetje Compagnie Générale de Navigation; linija N3 obratuje med Nyonom in Yvoirom, vožnja pa traja le 20 minut. Veliko je tudi ljubiteljskih ponudnikov križarjenj, ki oblju­bljajo čudovita doživetja in sprostitev na svojih ladjah. Takšnega potovanja še dolgo ne boste pozabili.

Dogajanja

V Yvoiru vsak mesec pripravijo kakšno priredi­tev.

April je rezerviran za kuhinjsko zabavo, maja bo sledila beneška parada, junija pa glas­beni festival.

Štirinajstega julija bodo pripravili reševalni dan, avgusta praznovanje v dvorcu Rovorée ter septembra dan slikarjev in dneve dediščine. Oktobra bo na vrsti oslov praznik, pripravili bodo biotržnico in jesenski kuhinjski praznik. Decembra se po ulicah širijo božične di­šave in okusi preteklih časov. Poleti številni ulični umetniki oživijo srednjeveško vasico, veliko je zabave, ki jih predlagajo turistični urad, mestna hiša ali vaška združenja.

Iz revije Jana

Besedilo: Jasna Milinković

Obiščite in raziščite še:

Ideje za izlete nedaleč od doma