Zabaviščni tematski parki po Evropi

Zabaviščni tematski parki po Evropi  (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
1. 9. 2012

Poletnih počitnic je sicer že konec in začela se bo šola, a to nikakor ni razlog, da nehamo razmišljati o zabavnih stvareh. Kot bi mignil, bodo tukaj krompirjeve počitnice. Zakaj ne bi obiskali enega od zabaviščnih parkov po Evropi?

Efteling

Efteling je največji zabaviščno-tematski park na Nizozemskem in četrti po obiskanosti v Evropi (4,5 milijona obiskovalcev). Letos praznuje okroglo 60. obletnico, najdete pa ga pri kraju Kaatsheuvel, ki leži južno od Amsterdama, v bližini belgijske meje.

Glavne atrakcije parka so poleg tradicionalne Gozdne pravljice še dvojni leseni vlakec smrti, vožnja z bobom, vodni Leteči Holandec in Aquanura – največji vodni šov v Evropi. Park je odprt tudi pozimi, a v nekoliko manjšem obsegu. 

Več. efteling.com.

Disneyland

MikiDisneyland pri Parizu je najbolj obiskan zabaviščni park v Evropi, saj letno gosti kar 11 milijonov obiskovalcev.

Skupaj z Disneylandi v Kaliforniji, Floridi, Tokiu in Hongkongu skupaj tvorijo največje zabavišče na svetu, katerega letno obišče več kot 65 milijonov ljudi. Novi Disneyland gradijo na Kitajskem v Šanghaju in bo odprt leta 2016.

Več: disneylandparis.com.

Gardaland

Zabaviščni park ob čudovitem Gardskem jezeru v bližini Verone so odprli leta 1975. Zaradi bližine Slovenije je najbolj poznan med slovenskimi otroki in malo večjimi otročaji.

Letno ga obišče skoraj tri milijone obiskovalcev, čeprav je pozimi večinoma zaprt. Razprostira se na 46 hektarjih ozemlja ter ponuja 32 zabavnih adrenalinskih dogodivščin, od tega šest vlakcev smrti.

Več: gardaland.it.

Europapark

Najbolje obiskani sezonski park na svetu (pozimi je zaprt) in drugi najbolje obiskani park v Evropi s 4,5 milijona obiskovalci. Leži v bližini nemškega Freiburga in francoskega Strasbura.

Park so odprli leta 1975, danes je razdeljen na 15 delov, maskota parka pa je siva miš, imenovana Euromaus. Imajo enajst vlakcev smrti, ki dnevno lahko naredijo 50 tisoč voženj.

Več: europapark.com.

Liseberg

Zabaviščni park, ki so ga odprli leta 1925, stoji v mestu Getheburg in je najbolj obiskan na Švedskem. Ponaša se z najvišjim stolpom za prosti pad v Evropi in enim najboljših lesenih vlakcev smrti na svetu.

Park je do decembra odprt, potem ga do pomladi zaprejo. Letno ga obišče približno tri milijone obiskovalcev.

Več: liseberg.com.

Tivoli Gardens

Slavni Tivoli v Köbenhavnu na Danskem je drugi najstarejši zabaviščni park na svetu. Odprli so ga že leta 1843 (najstarejši je v Dyrehavsbakkenu, prav tako v bližini Köbenhavna).

V parku je ena glavnih atrakcij leseni vlakec smrti iz leta 1914 kot tudi najvišji razgledni vrtiljak na svetu, ki vas dvigne 80 metrov visoko, kjer se vam odpre edinstveni razgled na Köbenhavn.

Več: tivoli.dk.

Vidampark Budimpešta

Vidampark v Budimpešti se lahko pohvali z nekaj napravami, ki so starejše od sto let, a tudi z nekaj super modernimi. Zaradi bližine je zanimiv tudi Slovencem, še posebej Prekmurcem in Štajercem.

Več: vidampark.hu.

PortAventura

Park leži v Kataloniji v Španiji, jugozahodno od Barcelone, približno uro vožnje daleč. S tremi milijoni obiskovalcev letno je največji zabaviščni park v južni Evropi. Glavni atrakciji sta kar dva najhitrejša vlakca smrti v Evropi, ki drvita s 135 kilometri na uro.

Več: portaventura.com.

Alton towers

Najbolje obiskani otoški park z 2,6 milijona obiskovalcev letno leži približno 70 km južno od Manchestra. 33 avantur, 8 vlakcev smrti in 5 vodnih dogodivščin.

Več: altontowers.com.

Legoland

Lego ima tri zabaviščne parke v Evropi (eden je v ZDA). Prvi je v domačem Billundu na Danskem, drugi je najbolj obiskani v Windsorju v Angliji, tretji pa je nam najbližji v Günzburgu v Nemčiji (100 km SZ od Münchna).

Poleg adrenalinskih voženj je glavna atrakcija Miniland, kjer so evropske turistične atrakcije v razmerju 1 proti 20 narejene iz več kot 25 milijonov lego kock.

Več: lego.com.

Prater

Wurstelprater ali pogosteje kar Prater je zabaviščni park na Dunaju. Odprt je med 15. marcem in 31. oktobrom. Najbolj je znan po svojem 65-metrskem vrtiljaku, ki ponuja nepozaben razgled na čudoviti Dunaj.

Več: wiener-prater.at.

Asterix park

Asterix park

Leži 35 kilometrov severno od Pariza in je posvečen galskim junakom ter antičnim Grkom in Rimljanom. Imajo 32 različnih avantur, še posebej so znani po divjih vlakcih smrti ter po bogati ponudbi za mlajše od šest let. 

Več: www.parcasterix.fr.

Juhu, počitnice bodo spet kmalu tu!

Pokukajte še na themeparkcity.com.

Tekst: Katja Cmok v reviji Lisa, foto: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri