25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Žabljak – gorski biser Balkana, kjer regljajo žabe

Žabljak – gorski biser Balkana, kjer regljajo žabe (foto: Shutterstock) Shutterstock
23. 10. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Žabljak je mesto in občina na severozahodu Črne gore ter je v Durmitorskem narodnem parku (39 tisoč ha), ki je od leta 1980 pod okriljem UNESCA.

Majhno mesto, ki ima približno 2 tisoč prebivalcev (občina ima 3500 prebivalcev), je najvišje ležeče urbano naselje na Balkanu, saj je na 1456 metrih nadmorske višine.

Obkroža ga kar 48 vrhov, ki so višji od 2 tisoč metrov, ter 18 jezer, ki jih imenujejo Gorske oči. Mesto je največji zimsko-letni športno-rekreativni center Črne gore ter ima največje nastanitvene kapacitete: hoteli, apartmaji, zasebne sobe in štirje kampi. Žabljak je ime dobil po okoliških žabah, ki z regljanjem vsako leto napovedujejo prihod pomladi.

Kanjon Tare

Kanjon reke Tare, ki se razteza na 32 ha, je 15 kilometrov stran od Žabljaka. Razlika med najnižjo in najvišjo točko v kanjonu Tare je 1333 m in je drugi najgloblji kanjon na svetu za Velikim kanjonom (ZDA). Reki Tari, pravijo tudi 'solza Evrope', ker je voda v reki pitna in je najlepša ter najdaljša reka v Črni gori. Kanjon Tare je pod okriljem UNESCA ter proglašen za Svetovni ekološki rezervat, saj v njem živi 1500 različnih vrst rastlin in 130 vrst ptic.

Kajmak, črni bor in gobe

Področje Durmitorja je bilo poseljeno že v davnih časih, njegovo ime ima keltski izvor ter pomeni Planina, polna vode. Narodni park ima kontinentalno planinsko podnebje, ki ima dolge in hladne zime ter sveža poletja. Povprečna temperatura pozimi je okoli 0 stopinj, poleti pa okoli 20 stopinj.

Pri kulinariki prevladujejo sirni in mesni izdelki: slani beli sir, kajmak ali skorup, ovčetina in postrvi. V parku je tudi gozd črnega bora, ki je eden zadnjih nedotaknjenih v Evropi. Na Durmitorju najdemo več kot 1300 vrst rastlin, od tega je 122 rastlin endemičnih (edinstvenih), 150 je zdravilnih, na področju pa raste tudi 40 različnih vrst užitnih gob.

Na območju Durmitorja je več idiličnih gorskih vasic, ki z značilnimi tradicionalnimi pastirskimi hišami – katuni, še dodatno polepšajo videz pokrajine. Na zgornji sliki je turistično etno selo ob kanjonu Nevidio, ki je najgloblji kanjon v Evropi (1333 m).

Most Đurđevića Tara je impresivna gradnja, zgrajena še za časa Kraljevine Jugoslavije (1937–1940), ki se lepo zliva z okolico ter se bohoti 172 m nad rečno gladino. V dolžino meri 366 m.

Največje in najatraktivnejše od 18 jezer je Črno jezero, ki je od Žabljaka oddaljeno 2 kilometra. V ozadju se bohoti vrh, imenovan Veliki Međed (2287 m).

Najvišji vrh Črne gore je Bobotov kuk, visok je 2523 metrov. Planinske in pohodniške poti so dobro markirane – označene, organizirana pa je tudi gorska vodniška služba.

Foto: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri