Zadar, mesto najlepšega sončnega zahoda na svetu

Zadar, mesto najlepšega sončnega zahoda na svetu (foto: Suzana Golubov) Suzana Golubov
2. 11. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Ko je režiser Alfred Hitchcock leta 1964 obiskal Zadar in iz svoje hotelske sobe skozi okno opazoval sončni zahod, si je pritrdil.

“Zadar ima najlepši sončni zahod na svetu, celo lepši od tistega v Key Westu na Floridi, ki mu obiskovalci vsak večer ploskajo.” S tem je mestu Zadar in turizmu naredil ogromno uslugo. Seveda pa mesto Zadar z okolico ponuja vse kaj več, kot le najlepši sončni zahod na svetu, vsekakor pa ima tudi drugo največje dalmatinsko mesto dovolj čara in raznolike vsebine še za tako zahtevne goste. 

Ne preseneča, da je arhitekt Nikola Bašić Pozdrav soncu postavil ravno ob obali s pogledom na sončni zahod, ki ga je imel tudi slavni režiser Alfred Hitchcock. Krog s premerom 22 metrov je označen s prosojnimi steklenimi ploščami, pod katerimi so fotovoltaični solarni moduli, prek katerih se ustvarja simbolična komunikacija z naravo, ki ima cilj, da se ustvari komunikacija s svetlobo, kakor pri Morskih orglah z zvokom. Skupaj z najlepšim sončnim zahodom na svetu so vključeni osvetljevalni elementi, ki so vgrajeni v krogu in po posebnem scenariju proizvajajo krasno svetlobno igro v ritmu valov in zvokov Morskih orgel. Načrtujejo, da bi Pozdrav soncu letno proizvajal elektriko, ki bi jo uporabljali še za razsvetljavo celotne promenade ob morju, ne le za instalacijo Pozdrav soncu.

Morske orgle so prav tako zamisel zadrskega arhitekta Nikole Bašića, ki pa prav tako kot Pozdrav soncu spadajo med svetovne atrakcije. Orgle so postavljene v neposredni bližini Pozdrava soncu. Kamnite stopnice se razprostirajo ob obali, pod katerimi je na ravni najnižje morske oseke, navpično na obalo vgrajenih 35 polietilenskih cevi različnih dolžin, premera in nagiba. Tako kot je energija morja nepredvidljiva v številnih izmenjavah plime in oseke, velikosti, moči in smeri, tako je koncert morskih orgel neponovljiv v številnih glasbenih variantah.

Cerkev sv. Donata je simbol Zadra in prav tako najbolj znana monumentalna stavba na Hrvaškem iz zgodnjega srednjega veka. Predromanska okrogla cerkev zaradi cilindrične oblike ter robustne monumentalnosti spada med najbolj poznane in pomembne evropske predromanske cerkve.

V starem delu mestnega jedra je Prinčeva palača, ki je eden od najlepših kulturnih zgradb na Hrvaškem. Z obnovo palače je mesto Zadar dobilo sodobno opremljen kulturno- zgodovinski kompleks in novo turistično atrakcijo. Palača, ki obsega 2000 kvadratnih metrov, vsebuje muzejski prostor, atrij, koncertno dvorano, dvorane za začasne razstave, video galerijo, multimedijsko dvorano in prostore za izobraževanje.


Središče javnega življenja v Zadru, še iz časov renesanse do danes, je Narodni trg. Leta 1562 je zgrajena Mestna straža z zvonikom in mestno uro, ki neprekinjeno dela še od leta 1803. Na Narodnem trgu dominira Mestna hiša, ki so jo zgradili na mestu stare in neugledne hiše, med italijansko  upravo v Zadru leta 1934. Veliki kandelaber, ki je postavljen na Narodnem trgu ob stoti obletnici prve električne žarnice v Zadru, je replika iz leta 1520, a od leta 1771 je mesto imelo stalno nočno razsvetljavo.

Leta 1860 so vpeljali javno petrolejsko luč. Kar se pa tiče tradicije zadrskih kavarn na Narodnem trgu, se ta nadaljuje še danes, zaradi česa je Narodni trg ugodno mesto za srečanja in različne dogodke. Tu pričakajo košarkarje ter slavijo njihove zmage. Med drugim so tu pričakali tudi skupino Riva po njihovi zmagi na Evroviziji leta 1989. www.zadar.travel/hr

Da pa v Dalmaciji ni vsa hrana uglašena na 'ribjo vižo' in morsko hrano, potrjuje tudi novo odprti lokal v srcu stare mestne četrti Zadra, Varoš, Ox – meet and eat. Prostor, kjer je možno druženje ob kavi, ponuja brunch pa tudi piva craft. Njihova specialiteta so burgerji iz zelo kakovostnega mesa mladega goveda, možno pa je dobiti tudi burgerje na 'morsko vižo'. Tako ponujajo črni ali Octo burger (burger iz hobotnice) ter tuna burger. Ponujajo tudi jedi na žlico, bruschette, testenine – zelene tagliatelle s telečjim repom – mesne specialitete, solate in sladice.

Falkensteiner Club Funimation Borik ponuja paket all Inclusive plus za sproščeno družinsko počitnikovanje, in to ne le poleti. Velja za oazo zabave, kjer sta združena luksuz in mediteranski čar … Ponudba all inclusive plus vključuje vrhunsko kulinariko, ki vključuje zajtrk, kosilo in večerjo na bogato založeni švedski mizi ter v sklopu različnih tematskih večerov, mini bar z neomejeno konzumacijo brezalkoholnih in alkoholnih pijač, različnih zalogajčkov ves dan v baru pri bazenu, zdrave prigrizke v Spa zoni in all inclusive ponočne prigrizke. Otroci se lahko zabavajo v Falky Landu z igrišči, bazeni, tobogani in številnimi športnimi vsebinami, medtem ko se starši lahko sprostijo v centru Acquapura Thalasso & SPA s savnami, tretmaji, ogretimi bazeni ... Gostje imajo na voljo 24-urno ponudbo. Ne preseneča, da se kar 35 odstotkov turistov vsako leto vrača.
www.falkensteiner.com/hr/hotel/borik

Preurejeni Falkensteiner Club Funimation Borik v švedskem stilu, po mnenju nekaterih velja za najlepši družinski hotel na Hrvaškem. Predvsem je vpadljiva njegova grafična podoba, ki je prisotna na vsakem koraku notranjosti hotela. Ta povezuje tradicionalno s sodobnim, saj se navezuje na geometrijo, ki je na čipkah z otoka Paga in dalmatinskih narodnih nošah.

Eden izmed največjih otokov zadrskega arhipelaga Ugljan je od Zadra oddaljen le približno 25 minut vožnje z ladjo. Na severnem delu otok ponuja urejene plaže, medtem ko so na južnem delu otoka bolj skrivnostne in neokrnjene. Sicer pa je otok razen po naravnih lepotah med drugim znan tudi po oljkah in figah.

Besedilo in fotografije: Suzana Golubov