Zapeljimo se po legendarnih panoramskih obalnih cestah

Zapeljimo se po legendarnih panoramskih obalnih cestah (foto: shutterstock) shutterstock
22. 4. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Preverite, katere ceste veljajo za tiste z najlepšimi razgledi.

Great ocean road, Victoria (Avstralija)

Torquay in Allansford v bližini Melbourna je na seznamu avstralske naravne in kulturne dediščine. Cesto so med letoma 1919 in 1932 zgradili vojaki in jo posvetili padlim soborcem v 1. svetovni vojni. Pot ob morju se lahko pohvali z najlepšo panoramo na svetu s čudovitimi razgledi. Pelje tudi mimo 12 apostolov, kamnitih osamelcev, ki mogočno, a elegantno gledajo iz morja ter so ena največjih turističnih zanimivosti na celini.

Amalfitana, Amalfi (Italija)

Cesto so zgradil že Rimljani pred dva tisoč leti ter velja za eno najlepših cest na svetu, kjer se prepletata večtisočletna zgodovina in čudovita narava z znamenitim vulkanom Vezuv v ozadju ter bližnjim mestom Neapljem. Vožnja po 80 kilometrov dolgi cesti med Sorentom in Salernom, se priporoča v spomladanskih ali jesenskih mesecih, saj je poleti ogromno prometa. Pred obalo Amalfija poleti na jahtah dopustuje ogromno število svetovnih hollywoodskih zvezdnikov. Predvsem tisti iz ZDA se kar ne morejo načuditi mešanici naravne lepote in kulture, ki jo ponuja ta košček Sredozemlja.

Atlantska cesta, Averoy (Norveška)

8,3 kilometra dolga cesta na severozahodu Norveške, ki je del 126 kilometrov dolge ceste Fylkesvei 64, poteka prek osmih mostov in otokov ter povezuje mesti Kristiansund ter Andalsnes. Pot s čudovitimi razgledi so dokončali leta 1989 ter je danes del norveške kulturne dediščine.

Chapmans peak, Cape Town (JAR)

Spektakularna obmorska cesta v bližini Cape Towna je vklesana v goro Chapmans peak ter z višine 400 metrov nad morjem ponuja prelepe razglede na atlantski ocean in obalo. Devetkilometrska zavita cesta ima kar 114 ovinkov. Po cesti vsako leto za veliko noč poteka tudi Two Oceans Marathon, tekaška preizkušnja (tek na 56 kilometrov), ki je znana kot najlepši maraton na svetu.

Overseas highway, Florida (ZDA)

182 kilometrov dolga cesta z mostovi prek koralnega otočja Florida Keys je pravzaprav del obalne avtoceste, ki povezuje mesti Miami in Key West. Avtocesta ki vodi čez morje, kakor jo tudi imenujejo, poteka po poti (mostovih), kjer je nekoč potekala železnica med Miamijem in Key Westom in bila zgrajena leta 1912.

Seitan Limania, Kreta (Grčija)

Pot v Satanovo pristanišče (Seitan Limania), kjer se nahaja čudovita peščena plaža, je ena najlepših v Grčiji, Nad plažo se strmo vzpenja gora, po kateri pelje zavita asfaltirana cesta, ki ponuja čudovite razglede po okolici. Cesta in plaža, ki se nahajata v bližini mesta Hania, sta precej znani in v poletnih mesecih tudi na veliko obiskovani.

Hana, otok Maui, Havaji (ZDA)

Hana je 103 kilometre dolga avtocesta, ki povezuje mesti Kahului in Hana na havajskem otoku Maui. Cesta, ki poteka ob obali v tropskem pragozdu, ima 59 mostov in več kot 600 zavojev ali ovinkov, graditi pa so jo začeli že davnega leta 1912. Od leta 2001 je pot v narodnem registru znamenitosti ZDA.

Pacific Coast Highway, Kalifornija

Kalifornijska obalna avtocesta poteka med Los Angelesom in San Franciscom ter je dolga več kot 1000 kilometrov. Cesta skorajda ves čas poteka ob Tihem oceanu in ponuja nepozabne razglede na mogočni ocean. Na poti se lahko ustavite tudi na nekaj znamenitih lokacijah, kot so Santa Monica, Malibu, Ventura, Santa Barbara, Big Sur, Monterey, Santa Cruz, San Jose …

Makran Coastal Highway, Pakistan

Državna pakistanska avtocesta, ki poteka ob arabskem morju, povezuje mesti Karači in Gwadar ter prečka narodni park Hingol. Dolga je 653 kilometrov. Cesta je bila zaključena leta 2004 in poleg lepih razgledov je zelo skrajšala čas potovanja ter modernizirala ta del Pakistana.

Jadranska magistrala, Hrvaška

Slovencem dobro znane poti seveda ni treba posebej predstavljati, saj nas večina skoraj vsako poletje dopustuje na Hrvaškem. Jadranska magistrala je ena od glavnih državnih cest, ki povezuje južni in severni Jadran. Zgrajena je bila v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja, njena oznaka je D8, hrvaški del pa je dolg 643,8 kilometra.

Foto: Shutterstock