Zato imajo vsa okna na letalu majhno luknjico (+ 7 stvari, ki se med letom dogajajo z vašim telesom)

Zato imajo vsa okna na letalu majhno luknjico (+ 7 stvari, ki se med letom dogajajo z vašim telesom) (foto: Profimedia) Profimedia
17. 8. 2022

Pogosto potujete z letalom? Morda ste jo opazili že, ko ste leteli prvič in sedeli ob oknu – tisto majhno luknjico v oknu. Čemu služi? 

Nekaj je zagotovo: ni vam treba skrbeti, ne gre za napako, ta majhna luknjica opravlja izjemno pomembno nalogo. 

Kot razloži letalski strokovnjak Heinrich Grossbongardt, je konstrukcija letalskega okna kompleksna – sestavljajo ga tri stekla. Razlog je preprost: okno z enim steklom bi se pod pritiskom razletelo.

Tri stekla so tudi zato, ker se lahko na višini enajst ali dvanajst kilometrov temperatura zraka zunaj spusti tudi do -60 stopinj Celzija. Če bi se dotaknili stekla, bi dejansko dobili ozebline. 

Zunanje steklo je najbolj obremenjeno in zato najdebelejše, saj se mora poleg vsega upirati še tlaku v kabini. Srednje steklo je vgrajeno v steno letala. Med zunanjim in srednjim steklom je majhna vrzel, ki je zapolnjena z zrakom. Ti dve stekli uravnavata zračni tlak.

In potem je tu še notranje steklo, ki je preprosto pleksi steklo in je tam zato, da prepreči neposreden stik z zunanjimi stekli.

Omenjena luknjica se nahaja v srednjem steklu. Razlog?

»Ker zračni tlak v kabini med letom ni konstanten, je potrebna izenačitev tlaka,« pove strokovnjak za spletni portal Travelbook.de.

Temu je namenjena luknjica: je neke vrste ventil.

Povedano preprosto: med vzletom zagotavlja, da zrak med stekli steče ven, ob pristajanju oz. spuščanju, se lahko vrzel med prvim in srednjim steklom znova napolni z zrakom. To zagotavlja ohranjanje zračnega tlaka tako med stekli letala kot tudi v kabini. 

Luknjica ima še eno pomembno nalogo: preprečuje, da bi se okna rosila in nam tako omogoča, da lahko med letom uživamo v čudovitih razgledih.

Kako potovanje z letalom vpliva na vaše telo?

Čeprav je potovanje z letalom na splošno varno, lahko na takšni višini doživite tudi nekaj neprijetnih stranskih učinkov. Poleg že znanega jet laga in zelo suhe kože ...

Profimedia

1.

Nizka raven kisika lahko povzroči zaspanost ali glavobol. Nasvet: poskrbite za ustrezno hidracijo, izogibajte se alkoholu in kofeinu.

2.

Otekanje nog – ali huje. Zlasti na daljših letih. Ure in ure sedenja v tesnem prostoru lahko vpliva na cirkulacijo, kar povzroči otekanje. Pri nekaterih potnikih pa se poveča nevarnost tromboze (prekomerna telesna teža, nosečnost in po porodu, jemanje kontracepcijskih tablet ...). Nasvet: med letom poskusite noge večkrat razgibati, zakrožite z gležnji, poskusite noge iztegniti in spet pokričiti. Če je mogoče, se sprehodite, a nikar bosi!

3.

Lahko pride do dehidracije. Zrak, ki ga dihate v kabini letala dejansko prihaja od zunaj in zrak na tej višini je zelo suh. Zdravstvena stanja in nekatera zdravila lahko stanje še poslabšajo. Nasvet: med letom pijte dovolj vode, to storite že pred letom. Vendar vedno ustekleničeno vodo, steklenice nikoli ne napolnite v letalskem stranišču.

4.

Slab zadah. Razlog je prav tako zelo suh zrak v letalu. Suha usta, odsotnost umivanja zob lahko tako na dolgih letih prispevajo k slabemu zadahu. Nasvet: tudi na letalu si lahko po jedi umijete zobe. Nekatere letalske družbe vam celo priskrbijo ščetko. In ostanite hidrirani.

5.

Lahko se pojavijo težave z napihnjenostjo. To povzroča spreminjanje tlaka v kabini. Nasvet: če vas napenja, zadrževanje ni zdravo za vaše telo, vendar se ob tem lahko znajdete v zelo neprijetni situaciji. Najbolje, da to storite na stranišču.

6.

Morda ne boste mogli okusiti hrane. Hrana na letalu morda le ni tako pusta in brez okusa, kot mislite – na vaš okus lahko vpliva tudi suh zrak v letalu. Nasvet: okus se lahko izboljša z ustrezno hidracijo.

7.

Lahko se pojavi zobobol. Gre sicer za manj pogosto težavo, vendar se lahko pojavi. Razlog za to so prav tako spremembe v tlaku. Nasvet: na žalost ni mogoče veliko storiti. Če pa imate pred letom le rahel zobobol, raje prej obiščite zobozdravnika.

Preverite še:
Kaj se zgodi, če posteljnine ne menjate redno
Ali pa:
Če medtem ko ležite na hrbtu opazite to, se nemudoma posvetujte s svojim zdravnikom