Zeleni turizem v Sloveniji

Zeleni turizem v Sloveniji (foto: shutterstock) shutterstock
25. 5. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Slovenija ima kar devet destinacij z znakom Slovenia green. Vsak tujec, ki obišče naše kraje.

In seveda tudi mi, ki živimo tukaj, pohvali naravo in njene lepote, ohranjenost ter raznolikost pokrajin na tako majhni površini. V vsakem primeru je Slovenija, gozdnata deželica pod Alpami, tujcem zanimiva in privlačna ter se kar ne morejo načuditi, koliko zelenja in modrine je na tako majhnem prostoru.

Slovenci smo tudi dokazali, da se zavedamo ozemlja tudi zunaj domačega vrta, da je prav tako naše in je za prijetno sobivanje, dediščino zanamcem in v povabilo tujcem zanj treba tudi kaj narediti. Zeleni turizem skrbi za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji tako na ravni ponudnikov kot destinacij. Vse poti, ki vodijo do tega naziva, so tlakovane s skrbjo za ekonomsko, družbeno-kulturno in naravno okolje. Ponuja celostni pristop in razvojno naravnanost, ima nacionalni značaj, lahko se primerja z mednarodnimi praksami, temelji na globalnih kriterijih in uporablja orodje za pozicioniranje ter promocijo.

Ljubljana

Ljubljana je že v letu 2016 z nazivom Zelene prestolnice Evrope navduševala in navdajala z zgledom, kako organizirati življenje v prestolnici, ki je obisku, naravi in gibanju prijazno. Mesto ima 542 m2 javnih zelenih površin, kar jo, glede na prebivalca, uvršča v eno najbolj zelenih mest v Evropi. Ljubljančani in obiskovalci zelene prestolnice lahko uživajo ob teku v mestnem parku, se v miru družijo ob kavicah in večernih pijačah na obrežju Ljubljanice, obiščejo tržnico v starem mestnem jedru, kjer ni prometa. Ponuja prijetne kolesarske izlete, kulinarične in pivovske ture ter med drugim tudi supanje po Ljubljanici.

Cerkno

Cerkno vabi z inovativnim pristopom gozdnega selfnessa, ki združuje sprostitev, samozdravljenje in samozadovoljstvo. Selfness je nov trend na področju velnesa, ki v ospredje postavlja 'um', spodbuja k fizični aktivnosti, sprostitvi, razstrupljanju, samozdravljenju in krepitvi občutka samozadovoljstva z dolgoročnimi učinki in se odvija v zdravilnem naravnem okolju. Sicer se pa družina lahko odpravi na aktiven smučarski oddih v smučarski center, ljubitelji kulture in doživetij pa se sprehodijo po soteski Pasica ali do Partizanske bolnice Franja s svojimi zanimivi zgodbami iz ne tako daljne preteklosti.

Idrija

Idrija je Unescovo mesto, obdano z zelenimi lepotami Idrijskega, vrača človeku moč in ponuja obilo užitkov ob teku, kolesarjenju in planinarjenju, kar seveda ni vse, kar Idrija z okolico ponuja. Možen je sprehod po Rakah do Divjega jezera, kolesarjenje od Idrije, hlajenje v kopališču na Lajštu ali ribolov ob kristalni Idrijci. Tisti, ki prisegajo na kulturno dediščino, se lahko spustijo v Antonijev rov in pobliže spoznajo, kakšen je bil rudarjev vsakdan.

Kamnik

Kamniška Bistrica, še ena od destinacij z znakom Slovenia green, je priljubljena izletniška točka, ki že z imenom opozarja na svojo čistost. Tudi sicer je že sam alpski zrak lahko izgovor za vzpon na Veliko planino in oddih s pastirji, pokušino sirov in opazovanje izdelave trniča. Medtem ko v svet termalnih užitkov vabi živa voda v Tunjicah v Tuhinjski dolini.

Radlje ob Dravi

Na tem koncu Slovenije je prvi biološki bazen, Vodni park Radlje, prvo naravno kopalno jezero v Sloveniji. V njem so poustvarili naravno biološko ravnovesje, ki ga vzdržujejo rastline, tako v nasprotju z običajnimi bazeni v vodo ni treba dodajati kemikalij. Rekreacija pa je možna tudi na trim stezi, na družinskem kolesarskem izletu, nekaj novega znanja pa ponujajo čebelarske delavnice.

Rogla – Zreče

S svežim zdravilnim zrakom in gorskim velnesom ima Rogla sloves naravnega klimatskega zdravilišča. Je idealna za športnike, ki tukaj opravljajo svoje letne priprave, vsekakor pa tudi rekreativnim športnikom ne bo dolgčas. Vzpon do Lovrenških jezer bo zadovoljil dnevne potrebe gibanja, za po vrhu pa si lahko privoščite še piknik v naravi.

Celje

Mesto ob Savinji obdajajo gozdne stezice in prijetna naravna presenečenja. Ogledate si lahko in raziščete mestni gozd in Drevesne hiše, supate po Šmartinskem jezeru ali se le odpravite na pohod okoli njega. Tistim, ki so bolj za adrenalinska doživetja, pa je na voljo Pustolovski park Celjska koča.

Laško

V Laškem obiščite čebelarja, ki proizvaja aromatični med in skrbi za čebele. Obisk vam bo gotovo še dolgo ostal v spominu, če boste še poskusili njegove dobrote iz panja, morda pa vas navduši apiterapija v čebelnjaku s pomirjujočimi zvoki čebel. V mestu ponujajo tudi posebno doživetje – pivovsko velnes doživetje. Prva asociacija nanj je pivo. V Thermani Laško so namreč razvili svojo zgodbo o pivu, ki nahrani in razvaja kožo, jo napolni z vitamini in ohranja njeno vitalnost, sprošča ter pomirja.

Žalec

Po Savinjski dolini, v okolici Žalca se razprostira kar tri četrtine vseh slovenskih hmeljišč. Zato ne preseneča, da so tam odprli ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva, v katerem lahko degustirate njihove lokalne izdelke. Posebno doživetje se obeta kolesarjem in pohodnikom, če se odpravijo med nasade hmelja.