Zviti nebotičniki

Zviti nebotičniki (foto: Profimedia) Profimedia
17. 5. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Po CTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat) so zvite stavbe (twisted buildings) tiste, katerih nadstropja ali fasada rotirajo skladno z višino. 

Stavbe, ki se gradijo v obliki zavoja, vijačnice, spirale … so še precej mlade in redke, saj so tako začeli graditi šele v tretjem tisočletju našega štetja. Na svetu je nekaj več kot 15 zvitih nebotičnikov, okoli deset pa jih je v fazi gradnje in bodo zgrajeni v bližnji prihodnosti. Prav tako se v prihodnosti pričakuje, da se bo načrtovalo in zgradilo še veliko zvitih nebotičnikov.

Turning Torso, Malmo (Švedska)

Neofuturistični stanovanjski nebotičnik so strokovnjaki prepoznali kot prvi zviti nebotičnik na svetu. Postavljen je bil leta 2005 po načrtih španskega arhitekta in umetnika Santiaga Calatrave. V višino meri 190 metrov ter je najvišja stavba v Skandinaviji, ima 54 nadstropij ter 147 luksuznih stanovanjskih apartmajev.

F&F Tower, Ciudad de Panama (Panama)

Poslovni nebotičnik je bil zgrajen leta 2009, je visok 243 metrov ter ima 52 nadstropij. Velja za najbolj zvitega med vsemi nebotičniki, saj se zavrti od tal proti vrhu kar za 315 stopinj. Nebotičnik, ki ga je narisal arhitekturni biro Pinzón Lozano & Asociados, je prejel številne nagrade, velja pa tudi za najbolj ikonično stavbo v Ciudadu de Panami.

Torre Generali ali Torre Hadid, Milano (Italija)

Lo Storto ali Zviti je vzdevek nebotičnika, kjer je glavni sedež tretje največje zavarovalnice na svetu Assicurazioni Generali S.p.A. Stavba je bila zgrajena leta 2017, v višino meri 192 metrov ter ima 44 nadstropij. Načrte zanjo je narisala slovita in eminentna, a na žalost že preminula iraška arhitektka Zaha Hadid.

Šanghajski stolp, Šanghaj (Kitajska)

Najvišji zviti nebotičnik na svetu je 632 metrov visok Šanghajski stolp, ki je bil postavljen leta 2014. Gradnja, po načrtih kitajskega arhitekta Jun Xiaja, naj bi stala ogromnih 4,2 milijarde ameriških dolarjev. Nebotičnik ima 121 nadstropij s skupno talno površino 380000 m2. Najhitrejše dvigalo se premika s hitrostjo 64,8 km/h (18 m/s).

Lakhta Center, Sankt Peterburg (Rusija)

87-nadstropni zviti nebotičnik je s svojimi 462 metri najvišja stavba v Rusiji kot tudi v Evropi. Stavbo je tako kot Evolucijski stolp v Moskvi narisal Britanec Tony Kettle, dokončana pa bo letos (leta 2019). Latnik stolpnice je znano rusko energetsko podjetje Gazprom.

Ocean Heights, Dubaj (Združeni arabski emirati)

Luksuzni stanovanjski nebotičnik v višino meri 310 metrov in ima 83 nadstropij. V njem je kar 519 stanovanj. Zgrajen je bil leta 2010 po načrtih Andrewa Bromberga iz Aedasa, enega največjih in najboljših arhitekturnih birojev na svetu.

ATT - Avaz Twist Tower, Sarajevo (Bosna in Hercegovina)

ATT je visok 142 metrov (z anteno 172 metra), v njem pa je novinarsko izdajateljska hiša Avaz. Zgradili so ga leta 2008 po načrtih bosanskega arhitekta Faruka Kapidžića. Nebotičnik ima 40 nadstropij in stekleno fasado, ki se zvija ter velja za enega najlepših in najbolj zanimivih v Evropi.

Evolucijski stolp – Bashnya Evolyutsiya, Moskva (Rusija)

Bashnya Evolyutsiya je 255 metrov visoki (55 nadstropij) futuristični poslovni nebotičnik, ki ima obliko formule za DNA. Evolucijski stolp je bil zgrajen leta 2014 po načrtih britanskega arhitekta Tonyja Kettla, ki mu je pomagala in svetovala profesorica umetnosti na edinburški univerzi Karen Forbes.

Fotografije: arhiv, Profimedia