Potrebujete odmor in čiščenje od družbenih omrežij? (in kaj boste imeli od tega)

Potrebujete odmor in čiščenje od družbenih omrežij? (in kaj boste imeli od tega) (foto: unsplash / Laura Chouette) unsplash / Laura Chouette
25. 10. 2020

Pravzaprav bi vsi kdaj pa kdaj potrebovali odmor od družbenih omrežij, in če ga še nikoli niste naredili, se tega lotite čim prej. 

Naše življenje je postalo precej odvisno od interakcije preko družbenih omrežij, zato bi vsi potrebovali odmor na recept. A ker vam ga zdravnik žal ne bo predpisal, si ga morate vzeti sami. Pretirana uporaba in povezovanje preko družbenih omrežij vas bo namreč pustilo z občutki izolacije in osamljenosti, prav tako se bodo poslabšale težave s samozavestjo, anksioznostjo in depresijo. 

Kako se lotite odmora od družbenih omrežij?

Na voljo imate dve možnosti: 

1. ) Popoln odklop od virtualnega sveta

Tega si ne morete privoščiti vedno, saj vas verjetno služba zavezuje k uporabi telefona, pregledovanju elektronske pošte in morda celo k spremljanju družbenih omrežij. Poleg tega se je težko držati “posta” od vsega tega, s čimer ste neprestano obdani. 

Zato možnost popolnega odklopa izkoristite na počitnicah. Tam imate priložnost, da mobilnik izklopite za več dni, računalnik in ostale elektronske naprave pa pustite doma. Šele potem boste ugotovili, kako odvisni smo pravzaprav od tehnologije. Imeli boste priložnost, da se povežete z osebami, s katerimi počitnikujete in se jim zares posvetite. 

2.) Delni odmor

Tega si lahko privoščite tudi kar tako med tednom, ko imate opravke in službo. Za nekaj dni ali tednov ugasnite račune družbenih omrežij ter uporabo telefona in računalnika omejite zgolj na NUJNE stvari, kot je služba in obveznosti. Vse račune lahko potem seveda vklopite nazaj, a zagotovo si boste večkrat hoteli vzeti odmor. 

Kaj dobrega boste imeli od tega?
  • Bolje boste spali. Pred spanjem boste dejansko imeli čas za branje knjige ali druge rituale, ki niso povezani s telefonom. To bo telesu omogočilo, da se sprosti in umiri pred spanjem. Poleg tega bodo mirnejša in daljša tudi jutra, saj se ne boste takoj zastrmeli v ekran. 

  • Lahko se boste povezovali bolj pristno. Se boste bolj spomnili pogovora v spletni klepetalnici ali tistega na pijači s prijateljem? Poleg tega ljudje bolj cenijo čas, ki jim ga namenite v živo kot elektronsko sporočilo. 

  • Imeli boste čas za stvari, ki jih imate radi. Kar naenkrat boste več ur dnevno lahko preživeli na sprehodu, z ljubljeno osebo, ob ustvarjanju, ob ukvarjanju s športom … Kako veliko časa imamo, kadar nismo zaposleni z družbenimi omrežji, kajne?

  • Končno se boste lahko sprostili in zaživeli. Saj živite že sedaj kajne? Ne ravno, saj se zgledujete po popolnih življenjih drugih na družbenih omrežjih, ki vas spravljajo v slabo voljo, ker sami doživljate tudi padce in slabe dneve. Sedaj boste spoznali, da je vse to normalno in da nihče ne živi popolno. 

Preverite tudi Brezčasni nasveti o razmerjih, ki se jih je vredno držati ali pa Je sladkorni maček resnično stanje? (in kako se razlikuje od alkoholnega mačka?)