Preprost način, s katerim boste izboljšali in okrepili vaš odnos z otrokom (in je dostopen vsem staršem!)

Preprost način, s katerim boste izboljšali in okrepili vaš odnos z otrokom (in je dostopen vsem staršem!) (foto: Profimedia) Profimedia
16. 6. 2019

Ko so otroci majhni, se z njimi zlahka povežemo. Saj poznate tisto, ko vas tudi na stranišče težko spustijo, tako pomembna jim je bližina.

Ko odrastejo, pa se to pogosto spremeni. Predvsem v najstniških letih, takrat nastopi naravna potreba po neodvisnosti.

 • Raziskava razkriva način, kako tudi s starejšimi otroki ohraniti povezavo in izboljšati odnos.
Vaš odnos z otroki v njihovem starejšem obdobju lahko izboljša poslušanje glasbe, pravi nedavna raziskava Univerze v Arizoni.
Morda zveni nenavadno, a je pravzaprav smiselno, zato berite naprej.

Raziskovalci so pod drobnogled vzeli skupino mladih v poznih najstniških in zgodnjih dvajsetih letih. Zanimalo jih je, kakšne so njihove izkušnje z odraščanjem z glasbo.

Predvsem način, na katerega so te izkušnje delili s starši.

 • So kot otroci glasbo poslušali skupaj z njimi?
 • So skupaj obiskovali koncerte?
 • So prepevali v avtu?

Sklep:

Po odgovorih udeležencev so raziskovalci sklepali, da so imeli tisti, ki so glasbo delili s starši, boljšo precepcijo odnosa starš-otrok v zgodnji odrasli dobi, najbolj pa so nanje vplivale ravno skupne izkušnje iz najstniške dobe.

Zakaj prav poslušanje glasbe?

Skupno poslušanje glasbe (čeprav so otroci že starejši) predstavlja precejšen del našega življenja, ko postanemo starši.

Kar pomislite:

 • dojenčkom prepevamo uspavanke in druge (izmišljene) pesmice,
 • gledamo glasbene oddaje,
 • obiskujemo otroške glasbene predstave in tečaje,
 • igramo inštrumente, ki jih lahko ustvarimo tudi skupaj ...

Kot pravijo raziskave, zaradi sinhronizacije (skupno početje istih stvari in posledično ustvarjanje bližine) skupne glasbene izkušnje vzpodbujajo občutke bližine, hkrati pa tudi empatijo.

Če se to spremeni, ko so otroci dovolj stari, da razvijejo svoj glasbeni okus, ki ni več odvisen od okusa staršev, pa to ne vpliva vedno dobro na sam odnos med staršem in otrokom.

Kaj pa je najboljše pri vsej stvari?

Da lahko to zlahka vnesemo v vsakdanje življenje. 

O tem, KAKO in da je skupno poslušanje glasbe res pomemben del krepitve vezi v družini, je pisala tudi Heidi Stevens, novinarka pri Chicago Tribune: "Na nedavnem družinskem izletu so mož in dva izmed otrok izmenjaje peli pesmi hčerki, da bi jih lahko s pomočjo telefona našla na internetu in bi jih lahko vsi poslušali. S tem smo preganjali dolgčas in se, vsaj upam, drug drugemu še bolj odprli. Namesto da bi se vsak zaprl v svoj svet (oziroma slušalke), smo sodelovali."

"Glasba pripomore tudi pri zgodnjem razvoju otroka ..." 

In za to obstaja veliko načinov, pa pišejo pri KidsHealth.org.

Ugotovili so namreč:

 • Da glasba otrokom ponuja »bogato okolje čutnega zaznavanja«, ki stimulira živčne povezave, ki nam pomagajo pri usvajanju branja in matematičnih spretnosti.
 • Otroške pesmice so prav tako odličen način za učenje različnih konceptov (denimo petje abecede),
 • glasba je tudi odlično pomirjujoče orodje, s pomočjo katerega se otroci umirijo oziroma sprostijo, še posebej pred spanjem in v obdobju težkih sprememb.
 Z drugimi besedami?

Če boste poslušanje glasbe spremenili v bolj aktivno in skupno izkušnjo z otroki, bo to povzročilo močan vpliv.

Morda vas bo nenehno poslušanje otroških pesmic sčasoma že pošteno motilo, izbira glasbe vašega najstnika pa se vam tudi ne bo zdela precej boljša, a boste s skupnim poslušanjem glasben ustvarili dolgoročne vezi, in to na način, ki je sila preprost in dostopen vsem staršem.

Veliko dobrih razlogov torej za skupno poslušanje glasbe. Ali pa prižgite radio in se kar skupaj zavrtite in znorite.

Preberite še:

Potem pa si poglejte še VIDEO: Skrivnostno delovanje najstniških možganov