24 x 3 – preprosto pravilo, ki vam lahko pomaga pri pomembnih odločitvah (še posebej, če ste se ujeli v tok negativnih misli)

24 x 3 – preprosto pravilo, ki vam lahko pomaga pri pomembnih odločitvah (še posebej, če ste se ujeli v  tok negativnih misli) (foto: Profimedia) Profimedia
4. 6. 2022

Anthony Tjan, avtor knjige Good People The Only Leadership Decision That Really Matters, opisuje prav posebno pravilo, ki lahko spremeni vaše mišljenje in vam pomaga pri pomembnih odločitvah.

Pravilo 24 x 3

Zelo preprosto je.

Ko, na primer, k vam pristopi nekdo z novo idejo ali predlogom ali se ideja porodi vam samim in ste pred pomembno odločitvijo, si vzemite 24 sekund, preden (si) karkoli odgovorite ali morda celo skritizirate.

Nato poskusite počakati 24 minut.

Če pa si resnično želite odgovora brez predsodkov, si za razmislek vzemite 24 ur.

V tem času poiščite vse mogoče razloge, zakaj je ideja pravzaprav odlična in zakaj vi to zmorete. To storite preden pomislite na to, zakaj zadeva ne bo delovala in kakšna so tveganja.

Pogosto je namreč naš odziv prehiter. Instinktiven. Pogosto naše odločitve omajata dvom in negotovost. Takrat je iz naših ust slišati:

'Niti pod razno.'

'To zgodbo sem že slišal, ne bo se dobro izšlo.'

'Ah daj, to ne deluje.'

'Meni to ne bo nikoli uspelo.'

Ko se ujamete v tok negativnih misli, se torej spomnite pravila 24x3. Morda že po 24 sekundah ugotovite, da bo le šlo in vam bo uspelo. In če niste prepričani, namenite razmisleku in iskanju pozitivnega 24 ur.

Karkoli že počnete. Morda gre za novo poslovno idejo, morda za osebni 'projekt', na primer preteči maraton. Če niste tekač in redko ali nikoli ne tečete, boste verjetno najprej pomislili, da tega ne boste zmogli. Pomislite še enkrat. In potem povabite prijatelja na skupne treninge.

Velja poskusiti, se strinjate?