Prijeten vikend v Lipici: Poletna muzejska noč in barvanje ograj

12. 6. 2018 Promocijsko sporočilo

Prihajajoči vikend, v soboto, 16. junija, Lipica s svojimi čudovitimi lipicanci vabi na Poletno muzejsko noč. V nedeljo, 17. junija, pa se jim lahko pridružijo vsi, ki želijo postati del velike lipiške družine, pri barvanju značilnih belih ograj.

   

V SOBOTO: POLETNA MUZEJSKA NOČ

Poletna noč pod zvezdami, stik z belimi lipicanci, skrivnosti umetnika Avgusta Černigoja, zanimivosti muzeja Lipikuma in dediščina muzejske zbirke kočij. Vse to in še mnogo več prinaša Poletna muzejska noč, ki v soboto, 16. junija, vabi na brezplačen obisk Kobilarne Lipica od 18. do 22. ure. V nedeljo, 17. junija, pa v Lipico vabi akcija barvanja značilnih belih ograj, ki varujejo več kot 300 belih lipicancev.

Poletna muzejska noč bo v soboto ob 18. uri pritegnila obiskovalce z vrnitvijo črede lipicanskih kobil s pašnikov in vodenim ogledom posestva, ob 20. uri pa še s poletno predstavo z najlepšimi lipicanci. Svežino poletnega večera bodo popestrili dokumentarni film Iz hleva v palačo, gledališka predstava Workshop na Moliera, mamljive kraške dobrote in glasba v živo. Nepozabno družinsko doživetje v svežini poletnega večera bodo vožnje s kočijo, medtem ko bo otrokom namenjeno jahanje ponijev.

V NEDELJO: Barvali bomo lipiško ograjo

Junij je čas sproščenega druženja, čiščenja, urejanja okolice in barvanja ograj. Kobilarna Lipica ima več kot 12 kilometrov značilnih belih ograj, ki jih lipiški mojstri redno vzdržujejo, da skrbno varujejo več kot 300 belih lipicancev. V nedeljo ob 10. uri se jim lahko pridružijo vsi, ki si želijo postati del velike lipiške družine in pravi mojstri za zaščito lesa. Vsi, ki bodo vihteli čopiče, bodo v nedeljo nagrajeni s krožnikom kraške mineštre in čopičem za spomin. Uživali bodo lahko v prijetnem druženju z glasbo v živo, ob pestrem spremljevalnem programu in dobrotah na žaru v neokrnjeni lipiški naravi.

Da bo nova bela barva lipiških ograj lahko kljubovala soncu, vetru, dežju in mrazu, je pripomoglo podjetje JUB d. o. o., ki je Kobilarni Lipica za akcijo podarilo belo barvo JUBIN Decor universal. Strokovnjaki iz podjetja in maskota Bojan bodo udeležencem akcije razkrili tudi nekaj trikov barvanja, čopiče za akcijo pa bo prispevalo podjetje Žima d. d.

Vsem sodelujočim bo na dan barvanja ograj na voljo posebno ugodna ponudba vstopnic za obisk Kobilarne Lipica in za ogled predstave z lipicanci Zgodba o Lipici ob 15. uri.

Več o dogajanju si lahko preberete na spletni strani www.lipica.org/si/