PROTEST: Narave ne damo!

PROTEST: Narave ne damo! (foto: Ana Vehovar) Ana Vehovar
13. 5. 2020

V torek, 12. maja 2020, je Slovence na Trgu republike združila skrb za naravo.

Narava ne pripada desnim in ne pripada levim. Na protestu ni bilo govora o politiki, bilo je prisotno samo jasno sporočilo, da se postavimo v bran naši materi NARAVI.

Ker narava v tem svetu na žalost nima glasu oz. temu glasu politika običajno ne prisluhne, ga zanjo dajejo posamezniki, ki v tej ureditvi nimajo druge možnosti, kot vključenost v nevladno organizacijo in preko te vključenost v postopke.

Če nevladnim organizacijam to onemogočimo, ima kapital proste roke in nekontroliran dostop do narave in naravnih virov. Tako nam grozi razprodaja slovenske narave. 

Gospodarski razvoj, ki potrebuje krhanje okoljskih standardov in uničevanje narave, ni razvoj, ki ga želijo prebivalci Slovenije.

Enostavno ne moremo mirno sprejeti, da obstaja možnost dolgoročnega uničenja naravnih virov v Sloveniji.

In to prav v časih, ko bi se morali še toliko bolj zavedati, kako dragocene so naše dobrine: pitna voda, zdravi gozdovi, čist zrak, rodovitna zemlja, neokrnjene reke... In kako pomembno je, da našo naravo primerno zaščitimo.

Odbor državnega zbora za infrastrukturo, okolje in prostor je ob 14. uri začel obravnavo novele zakona o ohranjanju narave, protestniki so se zato zbrali ob 13.30 uri. 

Na povsem mirnem protestu Narave ne damo se je zbralo okoli 1000 ljudi, ki so vzklikali "narave ne damo!". S pisanimi in domiselnimi transparenti, rekreacijo in zvokom so poslance Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor odločno pozvali, da glasujejo PROTI amandmaju in ZA naravo.

Poslanci so v svoje e-poštne nabiralnike v 4 dneh pred glasovanjem prav tako prejeli kar 11.000 sporočil s pozivom, naj glasujejo PROTI amandmaju. 

Kljub očitnemu nestrinjanju ljudstva, so poslanci odbora za infrastrukturo, okolje in prostor kasneje z glasovi 12 ZA in 7 PROTI potrdili amandma, ki zaostruje pogoje sodelovanja nevladnih organizacij v postopkih. Zakonodajno pravna služba Državnega zbora je na začetku seje sicer opozorila, da je izglasovani amandma neustaven. 73. člen ustave namreč kot temeljno vrednoto slovenske pravne demokratične države varuje naravno dediščino.

Katja Jemec

FOTO: Katja Jemec, Ana Vehovar

Preberite več na Sensa.si