Rebeka Potočnik: "Pri 31 letih se mi je svet obrnil na glavo"

Rebeka Potočnik: "Pri 31 letih se mi je svet obrnil na glavo" (foto: Goran Antley) Goran Antley
24. 10. 2014

Rebeka Potočnik ni samo pozitivna in zanimiva, predvsem se rada pohvali s tem, da je zmagovalka v bitki z rakom, za kar se pri združenju Europa Donna borijo številne ženske, ki širšo javnost o tej tematiki ozaveščajo že ves oktober.

Obiskali smo jih v ljubljanski veleblagovnici Maxi, kjer so priredili pravo veselico. Te ženske, ki so polne energije in veselja, čeprav imajo za sabo težke preizkušnje, so se povezala z Anjo Rupel, ki je že zgodaj v dopoldnevu odpela pesem Lep je dan. V rožnatih majčkah so se nenadoma izza nakupovalnih polic in stojal prikradli otroci, ki so na to veselo pesem odplesali živahno koreografijo, nato pa so se jim pridružile še gospe z rožnatimi lasuljami. Z njimi je bil nadvse priljubljen Vid Valič, ki tudi sicer slovi po tem, da ima poleg šarma in humorja na svoji strani obilo srčnosti in sočutja.

Anja Rupel, Europa Donna, rožnati oktober 2014

Europa Donna da, česar nobena druga institucija ne more

Takoj za rokav pocukam Rebeko, vodjo sekcije mladih bolnic.

"Pri 31 letih se mi je svet obrnil na glavo," začne pogovor o sicer navadno dokaj kočljivi temi, ki pa jo vse tam prisotne ravno zaradi želje destigmatizacije bolezni naredijo skorajda lahkotno.

"Dva majhna otroka mi seveda nista pustila kaj dosti časa za jadikovanje in smiljenje, ampak brez olepševanja lahko povem, da seveda to niso lahke stvari. Rak me je pritisnil na rob in začela sem leteti."

Ni se pustila kar tako, čeprav je diagnoza težka in za nekoga, ki je ravno stopil v trideseta leta, zelo nepričakovana. "Seveda je bilo nekaj trenutkov, ko te preplavijo črne misli, spopadeš se z neke vrste koncem, ampak že v naslednjem trenutku si rečeš, akcija, gremo v boj, in potem ni več dosti časa za brezplodno razmišljanje o neumnostih," pove žarečih oči in polna veselja, ki je ta dan v celotnem prostoru dobesedno nalezljivo.

"Če mi je to oviro življenje nastavilo, je pač moja naloga, da jo premagam," pove mlada mamica, kako se je spopadla z zdravljenjem. "Zdaj življenje poteka normalno, vesela sem, da nimam več težav z gravitacijo, redno hodim na preglede in z veseljem povem, da sem zdrava."

Odločila se je za še eno radikalno potezo. "Odstranili so mi jajčnike, tako da imam zdaj res minimalno razlogov za skrbi," gleda v prihodnost, v kateri se bo še naprej posvečala dekletom.

O prednostih združenja razlaga v presežnikih. "To je prednost, ki ti je ne more dati nobena zdravstvena ustanova. V Europa Donni sem našla tisto, kar psiha potrebuje. Zdravnik da zdravila, te punce pa dajo drugačno zdravljenje, predvsem za lastne misli," pove, da je našla odgovore ravno v družbi teh deklet. "Tisoč vprašanj se ti poraja v glavi, boli te, pa bo zdravnik naštel, kaj vse bi to lahko bilo, punce pa rečejo, mene boli tudi zaradi tega in onega, in jasno je, da več glav več ve. Če ne drugega, si veliko bolj miren in veš, da nisi sam," nadaljuje Rebeka.

Vsako leto jih je več in njihov namen je rušenje tabujev

"Samo tako nam bo to uspelo in želimo pokazati, da se da normalno živeti tudi po bolezni. Morda bo slišati čudno, ampak lahko bi rekla, da po bolezni živim bolj polno življenje." Humorne naravnanosti ji ne manjka. "Ta bolezen mi je veliko dala. Sicer mi je rak tudi nekaj vzel, pač nekaj mesa, ampak to je pa tudi to," se še pošali, medtem ko ureja premike vpletenih na dogodku, posvečenem rožnati pentlji.

Čebljanje ljudi, radovedni pogledi mimoidočih in veliko ljudi, ki se je jih nabralo še pred začetkom programa, kažejo na to, da je to tema, ki zanima javnost. Za predsednico sekcije mladih bolnic Rebeko pa naloga ozaveščanja in širjenja zavesti, da je oktober mesec boja proti raku in da če že vse druge mesece spustimo, vsaj ta mesec naredimo nekaj zase in si pretipamo dojke, saj je samopregledovanje pomembno v hitrem odkrivanju bolezni, predstavlja izziv.

Tanja Španić: Zbolela je, ko je imela komaj 26 letKot strela z jasnega pa je diagnoza doletela tudi Tanjo Španić. "Stara sem bila komaj 26 let," nam pove danes doktorica veterinarske medicine.

"Pregledovati bi se morale že od poznih najstniških let, saj svoje dojke najbolje poznamo le same," nam zaupa, da rak ni samo domena starejših ljudi: "Ta bolezen ne izbira glede na spol, starost, raso ali pamet in preseneti praktično kadarkoli. Precej je mladih bolnic, tistih, ki so zbolele pred 40. letom. Sama sem sicer govorila, da me rak ne bo spremenil, danes pa moram priznati, da me je. Ampak na bolje, saj zdaj večkrat postavim sebe na prvo mesto in večkrat rečem ne."

Preberite: Dobro (s)poznajte svoje dojke

Pove nam tudi, da imajo dekleta predvsem veliko energije in jim ni težko stopiti pred ljudi in na glas povedati, kakšno je življenje s takšno diagnozo.

"Vse bolnice, ki smo sodelovale, smo hotele pokazati, da je življenje tudi po diagnozi lahko lepo in kakovostno. S tem pa smo seveda hotele ozavestiti širšo javnost in pozvati k zavedanju, da je vsak odgovoren za svoje zdravje," nam Tanja pove, da je namen doseči tudi to, da si vsak želi poskrbeti za zdrav življenjski slog, ki vsebuje dovolj rekreacije, zdrave prehrane in mesečnega samopregledovanja.

Za revijo Story napisala Andreja Korenčan, foto: Goran Antley