Za nami je že 28. čistilna akcija Ljubljanice - potapljači so jo očistili za več kot tono odpadkov!

Za nami je že 28. čistilna akcija Ljubljanice - potapljači so jo očistili za več kot tono odpadkov! (foto: Promocijsko gradivo) Promocijsko gradivo
20. 4. 2019 Promocijsko sporočilo

Društvo za podvodne aktivnosti Vivera je v sodelovanju s Slovensko potapljaško zvezo v soboto, 20. aprila, izvedlo tradicionalno, že 28. čistilno akcijo Ljubljanice in jo očistilo za več kot tono odpadkov.

V 28. ekološko-čistilni akciji Ljubljanica 2019 je Mestna občina Ljubljana združila moči z Društvom za podvodne aktivnosti Vivera, Slovensko potapljaško zvezo, ribiči, čolnarji, reševalci, okoljevarstveniki, gasilci in prebivalci občine Ljubljane ter okoliških krajev. Pri čiščenju Ljubljanice so potapljači s pomočjo prostovoljcev na Čevljarskem mostu na kopno potegnili več kot tono odpadkov.

Čistilno akcijo je tudi letos od Tromostovja do Čevljarskega mostu spremljal kulturni program s predstavitvijo potapljaških in drugih društev, ki sta se jim pridružila Urška ter Povodni mož.

Da bi na simboličen način prikazali, kako sta naše ravnanje z naravo in odnos do okolja prestopila kritično mejo, je Povodni mož Urško odpeljal s seboj v Ljubljanico.

Na fotografiji: Miro Potočnik, predsednik potapljaškega društva Vivera

Predsednik potapljaškega društva Vivera Miro Potočnik se je po analizi uspešnosti akcije zahvalil vsem sodelujočim in dejal: »Čistilno akcijo izvajamo že 28. let in veseli me, da vsako leto opažam manj smeti. Ni več toliko vej in umazanije, ki bi se kopičila ob urbanem delu Ljubljanice, prav tako v reki ne opažamo toliko koles in smetnjakov kot nekoč. Nad rezultatom sem zelo pozitivno presenečen, zato smo si za naslednje leto zadali cilj, da območje čiščenja še nekoliko razširimo ter se spustimo proti zapornicam, nižje od Livade in ljubljanske tržnice.«

Spomladanska akcija čiščenja javnih in drugih površin na območju občine Ljubljana se je začela 22. marca s svetovnim dnevom voda, končala pa se bo 21. aprila, dan pred svetovnim dnevom Zemlje. 

Zaključni dogodek čiščenja Ljubljanice je podprlo podjetje SPAR Slovenija, ekološki sponzor Slovenske potapljaške zveze.