S temi triki boste izboljšali svoj spomin!

11. 8. 2021
Deli
S temi triki boste izboljšali svoj spomin! (foto: Profimedia)
Profimedia

Se vam pogosto dogaja, da hitro pozabite stvari? Da si zapomnete veliko manj, kakor včasih? Tukaj je nekaj nasvetov, kako izboljšati svoj spomin!

Bodite pozorni

Veliko stvari pozabimo preprosto zato, ker že v začetku nismo nanje bili dovolj pozorni. Kolikokrat se vam recimo zgodi, da delate nekaj, v ozadju pa imate prižgan televizor? Ali pa uporabljate telefon, medtem, ko delate? Vse to zelo moti našo koncentracijo - in ko nismo dovolj pozorni, podatke tudi hitreje pozabimo.

Če si res želite nečesa naučiti ali si zapomniti, se osredotočite samo na informacije, za katere si želite, da vam ostanejo v spominu. Zraven ne počnite nič drugega. Če pozabljate splošne stvari, denimo pozabite, če ste zaklenili avtomobil ali neprestano izgubljate svoja očala, začnite to početi zavedno. Torej, vsakič, ko zaklenete avto se osredotočite na zaklepanje. Pozorni bodite na pritisk gumba, na zvok zaklenjenega avta ter utripanje luči. Tako si boste dejanje veliko bolj zapomnili.

Ohranjajte aktivne možgane

Tudi svoje možgane lahko natreniramo in izboljšamo njihovo kondicijo. Če redno "vadite", si boste tudi lažje zapomnili stvari. Priporočljivo je, da na dnevni bazi igrate igre, kot so puzzle, sudoku, logične uganke, spomin... Zelo pomaga tudi redno branje. Najbolje je, da izbirate čim bolj različne aktivnosti in tako trenirate različne dele možganov. 

Poleg iger pa je dobro tudi, da svoje možgane v vsakodnevnih situacijah postavljate pred izzive. Ne zanašajte se na internet in opomnike, poizkusite si kakšno stvar zapomniti sami. Postavljajte si kvize in zabavne naloge, npr. da si boste zapomnili vse rojstne dneve vaših sodelavcev ali pa vsa imena psov, ki jih srečate na sprehodu v parku. Na začetku je morda to nekoliko težje, a s časoma bodo tudi možgani pridobili na kondiciji.

Vizualizirajte spomine

Če si resnično želite nečesa zapomniti, si poizkusite to vizualizirati. Če si npr. želite zapomniti nek zgodovinski dogodek, si predstavljajte, kaj se je takrat dogajalo. Kakšna je bila okolica, kako so ljudje bili oblečeni? Bolj, kot informacije vizualizirate, bolj se vam bodo vtisnile v spomin.

Pišite in rišite

Še en odličen način za izboljšanje svojega spomina je, da stvari pišete in tudi rišete. Že samo vodenje dnevnika vam bo pomagalo, da si lažje zapomnete vse, kar se vam dogaja v dnevu. Podobno je tudi pri učenju: vse informacije, ki se vam zdijo pomembne si izpišite, rišite si skice, dodatno si označite še posebej pomembne informacije... Če o nečem razmišljate, govorite, pišete in rišete, boste dogodke/informacije doživeli na več različnih načinov in si jih bolje zapomnili.

Izboljšajte svoj življenjski slog

Tudi nezdrav način življenja lahko vpliva na naše možgane. Na slabši spomin lahko vpliva več dejavnikov, od katerih so najpogostejši:

  • Premalo (kvalitetnega) spanca
  • Neredno gibanje
  • Nezdrava prehrana in posledično pomanjkanje hranil
  • Stres
  • Jemanje nekaterih zdravil

Presodite, katere so tiste navade, ki bi vaš spomin lahko ovirale in se jih potrudite spremeniti.

Veronika Sivka

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger