Savnanje - starodavno naravno zdravljenje

Savnanje - starodavno naravno zdravljenje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
8. 4. 2014

Savnanje ima dolgo zgodovino. Zametke srečamo že pri starih Egipčanih, Grkih, Rimljanih in Kitajcih. Koristno je za naše zdravje in počutje, je pa tudi preventiva za marsikatero bolezen sodobnega časa. Je starodavno učinkovito naravno zdravljenje, ki sprošča, krepi in po mnenju nekaterih strokovnjakov zaustavlja proces staranja.

Pozitivni učinki savnanja

Savnanje odpira pore, pospešuje znojenje in razstruplja, sprošča mišice, poveča gibljivost kit in vezi ter izboljšuje krvni pretok.

Savnanje in razvajanje v parnih kopelih ali masažnih bazenih pomaga sprostiti tudi notranje napetosti, pospešuje rehabilitacijo po poškodbah, zmanjšuje revmatične bolečine, očisti imunski sistem, pospešuje krvni obrok, kožo očisti nečistoč, z redno uporabo pa pomaga tudi pri zmanjševanju telesne teže.

Vrste savn

Poznamo tri vrste savn: suho, parno in infrardečo, v okviru teh pa obstajajo številne različice in kombinacije. Pri suhih je najbolj znana finska savna. Parne savne najdemo na Vzhodu, med novejšimi pa je infrardeča savna, ki je značilna predvsem v zahodnem svetu.

Finska savna

Finska savna, ki je ena izmed najbolj poznanih, vas bo v leseni instalaciji ogrela na različnih temperaturah, najpogosteje pa se te gibljejo od 60 do 90 stopinj Celzija. Zrak v savni je suh, zato lahko zdržimo pri tako visokih temperaturah. V savni je peč, na kateri so kamni, ki jih zalivamo z vodo iz čebra, s čimer povišujemo temperaturo v prostoru.

Parna savna

Parna savna je idealna za pregrevanje telesa, učinkovita pa je predvsem v kombinaciji s klasično finsko savno.

Turška savna oziroma parna kopel je postopek, pri katerem vodna para deluje na celotno telo. S tem dosežemo, da se iz telesa izločijo strupene in škodljive snovi.

Parna kopel je priporočljiva za odpiranje zaprtih por pri mastni, nečisti ali vneti koži, prek pare pa lahko telesu dovajamo tudi esence zdravilnih zelišč, ki vplivajo blagodejno in pomagajo k boljšemu splošnemu zdravju.

Turška savna je še posebej priporočljiva v zimskih mesecih, ko je v zraku veliko več virusov in prehladov kot v preostalih mesecih.

Infrardeča savna

Infrardeča savna je drugačna od predhodnic predvsem v tem, da deluje globinsko – grelniki proizvajajo infrardečo energijo, ti infrardeči žarki pa prodirajo v telo kar do štiri centimetre globoko.

Koža se temeljito segreje tudi v plasteh tkiva, ki so pod kožo. Temperatura zraka je med 50 in 60 stopinj Celzija.

Tako pred savnanjem kot po njem se priporoča tuširanje. Pred njim zato, da se telo v savni bolj znoji, po savnanju pa je priporočljiv mrzel tuš za zapiranje por.

Ne pozabite tudi, da pri savnanju zaradi čezmernega znojenja izgubimo veliko tekočine in mineralov, zato je zelo pomembno pitje dodatne tekočine. Vodo lahko nadomestimo tudi z zeliščnimi čaji za poživitev in razstrupljanje.

Znojenje

  • Telo lahko dnevno izloči od 100 do 8.000 ml znoja.
  • Če izgubimo 25 odstotkov telesne tekočine (vode), nam grozi hud stres, kar je lahko smrtno nevarno.
  • Na telesni vonj lahko vpliva tudi prehrana. Nekatere začimbe in hrana, kot so česen, ribe in čebula, povzročijo izrazitejši vonj znoja.

Besedilo: Špela Bric, foto: Shutterstock