To so najboljša mesta za shranjevanje česna in čebule: preprečite gnitje in ohranite svežino več mesecev

23. 7. 2024
Deli
To so najboljša mesta za shranjevanje česna in čebule: preprečite gnitje in ohranite svežino več mesecev (foto: Profimedia)
Profimedia

S pravilnim shranjevanjem bodo vaša živila dlje časa ostala sveža.

Česen in čebula sta živili, ki ju skoraj vsakodnevno uporabljamo v naši prehrani. Ne glede na to, ali ju imate radi ali ne, ju doma vedno potrebujemo, saj sta nepogrešljivi sestavini v številnih jedeh.

A če ju ne shranjujemo pravilno, lahko izgubita svojo svežino in začneta gniti prej, kot bi pričakovali. Zato je pomembno, da najdete pravo mesto za shranjevanje, kjer bosta ostala sveža tudi več mesecev.

Ne spreglejte:

Hranjenje v hladilniku = Velika napaka

Veliko ljudi česen in čebulo hrani v hladilniku, a to je napaka. Po mnenju strokovnjakov je to najslabši kraj za shranjevanje, še posebej v toplih mesecih.

V hladilniku sta česen in čebula bolj izpostavljena vlagi in mrazu, kar lahko povzroči, da škrob v čebuli postane sladkor, zaradi česar lahko čebula postane mehka in hitreje zgnije. Prav tako lahko česen v hladilniku začne kaliti, kar bo povzročilo izgubo okusa.

Kje hraniti čebulo in česen?

Kulinarična specialistka za sadje in zelenjavo, Amy Myrdal Miller, pravi, da je najboljše mesto za shranjevanje česna in čebule suho mesto v kuhinji, na primer predal. "Česen in čebulo je najbolje shranjevati na hladnem in temnem mestu, vendar je zelo pomembno, da je to mesto tudi suho," pravi.

Po želji ju lahko hranite tudi na delovni površini, vendar ju držite stran od sončne svetlobe. Nikoli ju ne shranjujte poleg štedilnika ali v bližini sadja. Strokovnjaki tudi svetujejo, da česna in čebule ne hranite v bližini krompirja, saj lahko krompir absorbira močan vonj obeh vrst.

Ko ju kupite, ju običajno prinesete domov v plastičnih vrečkah. Vendar ju je po prihodu domov priporočljivo preložiti iz plastične vrečke v papirnato vrečko. 

Vir: krstarica.com