Ta "kmečki" napitek zdravi jetra in krepi imunski sistem – a pomembno je, da ga uporabljamo pravilno

25. 8. 2025
Ta "kmečki" napitek zdravi jetra in krepi imunski sistem – a pomembno je, da ga uporabljamo pravilno (foto: Profimedia)
Profimedia

Prinaša številne ugodnosti za zdravje, a je pri tem ključno, da ga uporabljamo pravilno.

Sirotka je stranski produkt, ki nastane pri izdelavi sira. Industrijsko so jo začeli redno proizvajati šele v štiridesetih letih prejšnjega stoletja, a njeno zdravilno moč so poznale že naše prababice – in niso se motile.

V ljudski medicini je sirotka že stoletja znana kot najboljše naravno zdravilo za jetra. Uporablja se pri številnih težavah: od zamaščenih jeter, poškodb zaradi virusnih obolenj (hepatitis, zlatenica), oteklih jeter pa vse do posledic pretiranega uživanja alkohola, mastne in nezdrave hrane. Redno pitje sirotke naj bi spodbujalo obnavljanje jeter.

Sirotka ob redni uporabi pripomore k čiščenju, regeneraciji in hitrejšemu okrevanju jeter. Seveda pa sama po sebi ni čudež. Da bi delovala, se je nujno odpovedati alkoholu, težki mastni hrani, industrijsko predelanim jedem in drugim škodljivim navadam, ki jetra še dodatno obremenjujejo. Prav tako je pomembno, da v primeru kakršnih koli zdravstvenih težav sledimo navodilom, ki nam jih predpiše zdravnik.

Slovensko morje letos bistveno hladnejše kot lani, večjih težav z meduzami ni bilo

Sirotka pa ni koristna le za jetra. Pomaga lahko tudi pri hujšanju, saj vsebuje veliko beljakovin, ki povečujejo mišično maso in hkrati dajejo občutek sitosti ob zelo nizki kalorični vrednosti. V njej najdemo tudi najbolj dragocene sestavine mleka – vitamine in minerale, ki ugodno vplivajo na zdravje kosti, imunskega sistema in možganov.

Vir: krstarica.com

Na družbenih omrežjih se širi nevaren trend s kavo: "Tega nikar ne počnite," svarijo strokovnjaki