25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kako se lahko v kratkem času rešite skrbi?

Kako se lahko v kratkem času rešite skrbi? (foto: Profimedia) Profimedia
20. 4. 2016 Vir: Lisa

Zakaj se ne bi končno odločili, da se znebimo stvari, ki nas obremenjujejo. Za vas smo naredili mini vodnik, kako se znebiti najpogostejših skrbi.

1. Kako postati bolj srečna oseba?

Sprejemite tri sila preproste stvari:

 • Preprosto pokimajte sreči. Vsak od nas je rojen z genskimi predispozicijami za srečo. To pomeni, da imamo vsi v sebi nastavek za srečo, a za kaj več se moramo potruditi sami. Če niste dovolj srečni, se vprašajte, zakaj vedno izberete stvari, ki vas morijo. Če vas nekaj posebno obremenjuje, na primer partner, služba, sosedje ... preprosto zamenjajte, tvegajte, ločite se. Sami pojdite sreči naproti.
 • Odpovejte se negativnosti. Postavite si cilj, da teden dni ne boste ničesar kritizirali in da se ne boste pritoževali. To pomeni nič mrkih pogledov, opravljanja, nezadovoljstva s storitvami ... Ne bo vam lahko, a tako boste vsaj videli, koliko se sicer pritožujete in ali je to res potrebno. Najdite v sebi pozitivno stran in predvsem začnite hvaliti tako sebe kot druge.
 • V sebi prebudite hedonista – začnite uživati v življenju. Naredite si vse stvari čim lepše: v službi na primer začnite poslušati glasbo, doma si glasno prepevajte, zvečer si odprite steklenico dobrega vina in pojejte nekaj, kar imate najraje. Vzemite v roke kakšno dobro knjigo ali pojdite v kino ter se prepustite popolnemu užitku zgodbe.
2. Kako najbolje izkoristiti čas z dragim in družino?

Začnite skupni čas preživljati bolj kakovostno. Saj ni treba, da se vsi vsak večer zabubite pred računalnike in televizije. Pojdite čim večkrat v naravo in ob deževnih dnevih tudi kdaj v kino.

Razvedrite se, pogovarjajte se, igrajte družabne igre, skupaj specite pico ali piškote. Tudi partnerju pokažite, da vas še vedno zanima, da bi radi z njim počeli kaj zabavnega in vznemirljivega.

3. Uživajte v vsakem trenutku

Ker potrebe drugih postavljamo pred svoje, pogosto niti ne vemo, kakšne so naše želje. Za vas imamo nekaj nasvetov:

 • Spomnite se na otroštvo in mladost, kaj vas je veselilo, v čem ste zares uživali. Saj vam ni treba ravno plesat v disko, lahko greste na tečaj zumbe in se prepustite glasbi. Boste videli, stvari, ki jih boste počeli s srcem, vas bodo osrečile in osvobodile.
 • Svojemu prostemu času posvetite toliko pozornosti kot času, ki ga preživite v službi. Vzemite se resno. Če nič drugega, si zvečer pripravite sproščujočo kopel.
 • Morda boste imeli občutek krivde, a vseeno se začnite načrtno ukvarjati s sabo in s svojim prostim časom. Če boste imeli polne baterije, se boste lahko veliko bolje in z vsemi močmi posvečali tudi drugim.
4. Kako se motivirati za miganje
 • Ne razmišljajte o gibanju in telovadbi kot o nečem, kar morate narediti – preprosto začnite hoditi in naredite le 10 tisoč korakov, ki so odlična pot do zdravja. Če vam je na začetku to preveč, začnite z manj koraki in jih nato vsak teden dodajte vsaj nekaj sto.
 • Naj bodo novi cilji vaša skrivnost. Morda se lahko zaupate le kakšni prijateljici, ki vas bo spodbujala, a nikar svojega početja ne obešajte na veliki zvon. Raziskave kažejo, da nam pohvale pravzaprav  lahko naredijo veliko škode, saj smo prehitro zadovoljni sami s seboj.
5. Potrudite se za bolj prijazen odnos do drugih
 • Konflikti so sicer del vsakdana, a številnim se lahko izognemo, če vklopimo gumb za potrpežljivost in strpnost. Nadzorujte se.
 • Sami izbirajte svoje bitke. Če imate stalne konflikte z istimi ljudmi, potem ste zagotovo tudi vi del težave. Začnite se izogibati konfliktnim okoliščinam, poskusite pogovor speljati drugam ali pa uporabite povsem preprost trik – bodite prijazni.
 • Res vam ni treba vsega povedati na glas. Včasih je bolj modro molčati in si le misliti svoje.
 • Pustite sogovorniku, da tudi sam pove svoje mnenje. Morda pa le ni tako zgrešeno, kot menite. Pokažite ljudem, da ste odprta, prijazna oseba.
6. Izboljšajte svoj nadzor nad  financami

Spremenite odnos do denarja in skrbno vodite evidenco izdatkov. Tako boste vselej natančno vedeli, za kaj ste zapravili evre, o katerih prej niste imeli pojma, kam so izginili. Pri tem pa bodite čim bolj dosledni in ne goljufajte:

 • Naredite si na primer preglednico (v Excelu ali pa si jo narišite ročno) in vanjo vnašajte vse izdatke. Če večinoma plačujete s plačilno kartico in hkrati uporabljate spletno bančništvo, je pregled porabe vašega denarja tako morda še bolj pregleden in preprost, saj se vsi nakupi elektronsko beležijo in arhivirajo.
 • Če menite, da včasih niste povsem iskreni do sebe, pa naj vaše finančno stanje oziroma razmerje med porabljenim in zasluženim denarjem pregleda še kdo drug, na primer partner ali družinski član, seveda, če mu boste to zaupali.
 • Že ko boste priznali, da imate težavo, ste na dobri poti, da se rešite iz finančnega 'razsula'.
7. Kako se znebiti slabih navad?
 • Prepoznajte svojo rutino. Zagotovo  ste ujeti v neki vedenjski vzorec – od jutranje kave do nakupa rogljička, za kosilo solata in zvečer večerja pred televizijo. Spremenite navade, pojejte obilno kosilo in za večerjo le solato, zjutraj si privoščite krepak zajtrk.
 • Ne nagradite se več s sladkarijami, ampak z masažo ali pa s sadno solato. Naj bo nekaj zdravega in sprostilnega vaša nova nagrada.
 • Odločite se, da ne boste več kričali na otroke. Z otroki se pogovorite in se obojestransko dogovorite, da se boste začeli lepše pogovarjati med seboj. Umirite se, pokažite svojim, da jih imate radi.
 • Če imate slabo vest, ker ne pokličete prijateljev in staršev, jih preprosto pokličite vsak teden. To vam bo prešlo v navado, in ko jih pozneje ne boste poklicali, jih boste pogrešali.
8. Nehajte skrbeti

Ko vas bodo naslednjič spet ujele skrbi, začnite razmišljati z možgani, in ne s srcem. Če vas skrbi kaj velikega, potem se aktivno lotite težave, le tako se boste razbremenili, saj boste vedeli, da niste povsem pasivni.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri