Srečni smo lahko, da imamo v vsem tem kaosu doma rastline

Srečni smo lahko, da imamo v vsem tem kaosu doma rastline (foto: unsplash) unsplash
12. 4. 2020

Zakaj? Ker nas lahko veliko naučijo. 

Ni važno, ali ste si rože kupili zato, ker izgledajo lepo ali pa vam jih za vsak rojstni dan podari mama. V trenutnih okoliščinah ste lahko srečni, da jih imate. 

  • Zaposlijo vas - Rastline zahtevajo vašo pozornost, v zahvalo pa se pokažejo v vsej svoji lepoti. Medtem ko škropite liste, jih presajate, obrezujete, prestavljate na sonce in v senco nimate časa misliti na probleme. Vsaj za trenutek odplavate v drug svet, ki mu kraljujejo lončnice, drevesa in grmički. 

  • So družba z nizkimi pričakovanji - Seveda je dobro in tudi priporočljivo, da med samoizolacijo pokličete prijatelje ali družino in si popestrite dan. To bo izboljšalo razpoloženje in vas navdalo z  novim upanjem, da bomo skupaj le prebrodili krizne razmere. Vseeno pa je včasih dobro imeti družbo, ki ne zahteva pogovora, ampak “sedi” v tišini, hkrati pa veste, da niste sami, saj imate poleg sebe živo bitje. 

Preverite tudi: Ste doma že vzpostavili novo “normalnost”?

  • Kažejo lepote majhnih stvari - Končno smo se ustavili in lahko uživamo v drobnih trenutkih sreče. Kdo bi to pokazal bolje kot rastlina? Kar pomislite, kako veseli ste bili, ko so se končno prikazali majhni novi listi. Ali ko je roža odprla cvet. Morda za plezalko potrebujete nov prostor, ker je tako zrastla. Svet se zaradi vsega tega ni bistveno spremenil, ste pa zagotovo vi imeli lepši dan. 

  • Učijo, kako pustiti za seboj - Rastline ne bodo živele večno, četudi si tega želite. In morda bo kakšna uvenela v kratkem času, zaradi človeške napake, ali ker ni imela pravih pogojev za življenje. Včasih se trudimo in počnemo vse, kar je v naši moči, pa rastlina kljub temu ne uspeva. S tem ni nič narobe. Verjetno jo boste težko zavrgli, ko pa ste vanjo vložili toliko dela, a kmalu se boste morali sprijazniti. To lekcijo boste odnesli s seboj tudi v druge življenjske situacije. 

  • Opomnijo nas, kako smo povezani z naravo - Rastline cvetijo, umirajo, se krepijo, slabijo, začnejo iz majhnega semena in postanejo velike … Tako kot narava in tudi mi. Včasih je življenje viharno in iščemo zavetje, drugič mirno in na obzorju gledamo sončni vzhod. Včasih prekipevamo od samozavesti in drugič nas je strah. 

  • Dejanja imajo moč - Včasih se zdi, da sami ne zmoremo ničesar velikega, vendar se ob pogledu na rastline lahko spomnimo, da ni čisto tako. Nekaj kapljic vode in malo pozornosti, pa iz semena zraste čudovita roža. In vse to zaradi naših dejanj. Torej nekaj že pomenijo, kajne? Včasih jim morate le pustiti čas, da se razvijejo. 

Priporočamo: 4 joga vaje za kurjenje maščob (tudi za začetnike)