Ste že izbrali adventni venček? (+ ideja za doma izdelano božično dekoracijo)

Ste že izbrali adventni venček? (+ ideja za doma izdelano božično dekoracijo) (foto: Lipardesign Matic Lipar) Lipardesign Matic Lipar
19. 11. 2021 Promocijsko sporočilo

Božična dekoracija brez adventnega venčka je kot čokolada brez lešnikov.

Adventni venčki predstavljajo sklenjen krog – simbolika, ki si jo vsi želimo začutiti v decembrskih dneh. Ljubezen in družina. In božični prazniki, ki se približujejo, so namenjeni ravno temu – druženju, toplim besedam, veselju in objemom. Krog simbolizira večno življenje, upanje življenja, štiri letne čase, večnost, neskončnost, vero in upanje v vse dobro. V začetku so bili venčki izdelani iz zimzelenih materialov, saj ti predstavljajo kontinuiteto in preživetje v težkih časih.

Metka iz Sanjskega šopka je pred začetkom adventnega časa in praznične sezone pripravila trende letošnjih venčkov in vam pomagala izbrati, kakšen bo letos krasil vašo mizo (ali pa vrata).

Kakšen naj bo adventni venček?

Naravni materiali

Vodilni trend je vse bolj usmerjen v naravne materiale. Tako pri izdelovanju osnove za dekoracije (obod, ogrodje venčka ali dekoracije), kot tudi pri dekorativnih elementih prazničnih dekoracij. Narava vam ponuja vse na dlani, le pravilno morate ponujeno uporabiti. K temu trendu smo se nagibali že lansko leto, letos pa smo ga nadgradili, z drugačno »obdelavo« naravnih materialov.

Trenutno so v vseh prazničnih dekoracijah moderne tako imenovane beljene ali barvne veje, listi in suho cvetje. Z nekaj ustvarjalnosti lahko te elemente odlično povežete z neobdelanimi materiali iz narave (s smreko, lubjem, korenino, mahom). Izognite pa se plastičnim elementom, kot so okraski, bunkice, zvezdice in jelenčki.

Tradicionalne oblike

Oblike venčkov ostajajo tradicionalne – za venčke za vrata klasičen sklenjen krog, enako je tudi pri adventnem venčku za na mizo. Tem se pridružujejo tudi vedno bolj priljubljene dekoracije v posodi (okrogla ali podolgovata), vendar vseeno s štirimi svečami postavljenimi v krogu ali v vrsti. Namesto plastičnih posod raje uporabite keramične ali steklene posode, ki so veliko bolj elegantne in prav tako jih lahko uporabljate znova in znova.

Sanjski šopek promocijsko gradivo
Tradicionalno in moderno

Metka pravi, da so v trendu tako tradicionalni kot moderni venčki. Pri praznični
dekoraciji se mora tako v tradicionalnih kot v moderno kreiranih dekoracijah čutiti domačnost, povezanost in toplina. Ne glede na to ali se odločite za okrogel venček ali dekoracijo s štirimi svečami. Vsak mora nositi delček topline.

»Najraje ustvarjam klasične v kombinaciji z modernim. Rada povezujem elemente, ki se ponavadi pojavljajo v tradicionalnih dekoracijah, ampak na moderen način. Vsekakor sem ljubiteljica novih, drugačnih materialov," pravi Metka.

Lipardesign Matic Lipar
Umirjeni toni barv

V letošnjih adventnih dekoracijah prevladujejo bolj umirjeni toni barv, nič kričečega in preveč močnega. Nežna, krem barva vseh odtenkov – od kombinacije modre z belo in srebrno, do klasične zeleno rdeče kombinacije, do sive, bele in zlate. Barvna paleta je postala zelo široka, a umirjena z intenziteto barv.

Venčki za na vrata

Sklenjen krog in zelenje sta osnovi, tako z različnimi barvnimi kot raznolikimi
dekorativnimi elementi. A manj je več, primerno pa je, če se dekoraciji na vratih in namizna dekoracija vsaj barvno usklajujeta. Če se ujameta še z dekorativnimi
materiali in stilom, pa bo izpadlo še bolje.

Lipardesign Matic Lipar

Božična dekoracija v stekleničkah

Poleg trendov božične dekoracije pa je Metka pripravila še idejo za izdelavo božične dekoracije. Božična dekoracija naredi sam naj bo čim bolj preprosta za izdelavo.

Za izdelavo potrebujete:

  • štiri majhne stekleničke,
  • sveče in
  • manjši dekorativni material, s katerim boste okrasili sveče in napolnili stekleničke.
Lipardesign Matic Lipar

Stekleničke lahko napolnite z različnimi materiali: posušene rezine sadja, brin, razne vejice ... Lahko pa vanjo položite tudi najrazličnejše cvetje. Posušite ga že prej in nato s posušenimi cvetovi unikatnih barv napolnite stekleničke vaše božične dekoracije. Na koncu vanje postavite adventne sveče, ki jih lahko po želji še dodatno okrasite.