Stopite v stik z naravo s 4 enostavnimi triki

Stopite v stik z naravo s 4 enostavnimi triki (foto: Profimedia) Profimedia
5. 5. 2022

Znano je, da ima narava pozitiven vpliv na naše počutje, a nimamo vedno časa, da bi se za več ur odpravili v gozd. Preverite, kako z enostavnimi in hitrimi triki stopite v stik z naravo prav vsak dan!

Dekoracija doma

Že pogled na naravo ima blagodejni učinek na naše telo in počutje. Pogled na naravo celo pripomore k blaženju bolečine; v eni izmed raziskav so znanstveniki preučevali paciente, ki so imeli operacijo žolčnika. Polovica je med okrevanjem imela v sobi razgled na drevesa, druga polovica pa ne. Izkazalo se je, da so pacienti z razgledom na naravo bolj tolerirali bolečine in hitreje okrevali. (vir)

V svoj dom torej vnesite čim več narave; omislite si sobne rastline, svoje stene pa okrasite s fotografijami ali slikami narave. Tudi na svoj zaslon na računalniku in telefonu si nastavite fotografijo oziroma sliko narave.

Opazovanje oblakov

Opazovanje oblakov krepi domišljijo in poskrbi za sprostitev telesa. Obenem pa se preko opazovanja oblakov tudi povežete z Zemljo in naravo. Najbolje pri vsemu pa je, da za to ne potrebujete veliko časa. Za nekaj minut se usedite na bližnjo klop ali ulezite na travnik ter se zazrite v nebo.

Sprehod brez naprav

Se vam kdaj zgodi, da se odpravite na sprehod vnaravo, nato pa zrete v telefon ali poslušate glasbo? Naslednjič, ko se odpravite v naravo, vse naprave pustite doma. Dobro opazujte svojo okolico, ji prisluhnite in se naužijte vsega, kar narava ponuja: opazujte drevesa, poslušajte šumenje listov ter povohajte cvetoče cvetlice.

Ptičja hišica

Si želite bolje spoznati živali, ki se nahajajo v vaši okolici? Odličen način, kako to storite je, da na svoje dvorišče postavite ptičjo hišico. Zjutraj vas bo prebudilo petje ptic, zanimive vrste pa boste lahko opazovali brez, da bi se ob tem kamorkoli odpravili. Nastavite lahko tudi hrano za ježke ali posadite rastline, ki so prijazne čebelam. Tako se boste na enostaven način še dodatno povezali z živimi bitji.