Ta izlet vpišite na seznam najbolj zaželenih (našli smo še neodkriti biser)

Ta izlet vpišite na seznam najbolj zaželenih (našli smo še neodkriti biser) (foto: PROMO) PROMO
18. 12. 2020 Promocijsko sporočilo

Vsi komaj čakamo, da se vrnemo v stare tirnice in se odpeljemo novim dogodivščinam naproti. Za vas že zdaj odkrivamo nove kotičke, kjer si boste lahko napasli oči in napolnili dušo.

Tokrat vam predstavljamo Kotišino nad hrvaškim mestom Makarska. Zaselek najdete ob vznožju gorovja Biokovo, tu in v njegovi okolici pa ogromno znamenitosti.

Grad v Kotišini

Zgrajen je bil v času kandijske vojne (17. stoletje), in sicer v skali, znotraj katere je tudi jama, ki so jo uporabljali že v bronasti dobi. Na njegovem pročelju (razteza se na pet nadstropjih) so na vseh nivojih strelne line oziroma puškarnice, saj so se napadalcem upirali z napadi z vročim oljem in kamenjem.

V gradu boste kot del sodobnega interpretacijskega in multimedijskega centra za domače in tuje obiskovalce našli razstavljene arheološke najdbe, najdene med obnovo, pa tudi številne druge predmete, tesno povezane z zgodovino in življenjem tega območja. 

PROMO

Cerkev sv. Martina

Ta cerkev je izjemnega pomena za lokalno arhitekturo in zgodovino. Je primer
srednjeveške enoladijske romanske cerkve iz 12. oz. 13. stoletja. V 17. ali v začetku 18. stoletja je bila cerkev povečana, ne da bi ob tem uvajali baročne slogovne elemente. Leta 1962 jo je uničil potres, vendar so jo nedavno obnovili in po 57 letih je lani dobila nov sijaj prav na dan sv. Martina (11. 11.), ko je bila ob 11. uri in 11 minut tu maša.

PROMO

Botanični vrt Kotišina

Razteza se na obalnih pobočjih gorovja Biokovo nad vasjo Kotišina, na nadmorski višini od 350 do 500 metrov, in je del naravnega parka Biokovo. Ustanovil ga je dr. fra Jure Radić (1920–1990), frančiškan in znanstvenik, z namenom znanstvenega raziskovanja in opazovanja, zaščite in ohranjanja ter popularizacije in seznanjanja s floro gorovja Biokovo.

To ni botanični vrt v klasičnem pomenu, saj tu vsaka rastlina raste po določenih pravilih, zasnovan pa je kot 'ograjeni del narave', kjer se bodo ohranile naravne oblike vegetacije z avtohtono floro. Po vrtu teče več sprehajalnih poti, ob katerih stojijo poučne table, nekateri rastlinski taksoni pa so označeni z napisi.

PROMO

Cerkev sv. Ante

Današnja cerkev sv. Ante naj bi bila zgrajena v zgodnjih letih 20. stoletja, a so arheološka dela pokazala, kar potrjujejo tudi dokumenti – da je bila cerkev zgrajena že v 17. stoletju med vladavino Turkov.

Pred cerkvijo sv. Ante je oder na prostem Proslap, ki v tem ambientu obiskovalcem daje vtis, da se dogajanje odvija prav tu in zdaj sredi neokrnjene narave, pod pečino Biokova ter s ​​pogledom na morje in otoke.

PROMO
Projekt obnove zaselka Kotišina je sofinanciran iz evropskega fonda za regionalni razvoj, nosilec projekta pa je mesto Makarska s partnerji: Turistično skupnostjo Makarske, Javnim zavodom Naravni park Biokovo in potovalno agencijo Tip - Extreme. 
PROMO

Še več informacij in fotografij najdete TU.

FOTOGRAFIJE PROMOCIJSKO GRADIVO