Tako organizirajte svoj čas in lažje zadihajte

Tako organizirajte svoj čas in lažje zadihajte (foto: Profimedia) Profimedia
5. 7. 2016

Ključ do zadovoljne mame, ki je v oporo vsej družini in je srečna tudi sama s sabo, se skriva v popolni organiziranosti. V življenju sodobne mame ni veliko prostora za improvizacijo, velik pomen pri usklajevanju posla in družine pa ima dobra organizacija časa. Kako to storiti?

Vprašajte za pomoč

Vprašajte za pomoč pri vsakdanjih gospodinjskih opravilih. Služba ne sme trpeti, gospodinjska opravila pa lahko porazdelite med člane družine. Prav gotovo vam bo z veseljem pomagala tudi tašča.

Ocenite svoj čas

Pozorno poglejte, kako vsak dan izkoristite svoj čas. Večina ljudi eno uro na dan preživi ob opravljanju opravil, ki bi jih v resnici lahko izločili s seznama nujnih opravil.

Sestavite prednostno listo

Ključ do dobre organizacije je, da naredite spisek prednostnih opravil. Seznam z opravili si razdelite na tri dele:

  • najprej so opravila, ki morajo biti narejena takoj (A),
  • nato tista, ki se lahko opravijo kadarkoli med tednom (B), in
  • nazadnje so tisti projekti in opravila, ki so bolj dolgoročnega značaja (C).

Mislite vnaprej

Poiščite način, da dragocenega časa ne zapravljate po nepotrebnem. Dan lahko začnete veliko bolj sproščeno, če večer prej pripravite vse, kar boste zjutraj potrebovali. Veliko časa lahko prihranite tudi, če krožnike iz pomivalnega stroja namesto v omare zložite kar na mizo in tako pogrinjek za naslednje kosilo pripravite vnaprej.

Razdelite naloge

Razvrščanje perila, odnašanje smeti, pakiranje ... dela v družini morajo biti razporejena. Tako boste prihranili veliko časa in hkrati naredili veliko uslugo svojim otrokom, saj bodo zrasli v odgovorne osebe, ki znajo poskrbeti zase.

Značke: organizacija