Tako se znebite nadležne pesmi, ki se nehote zasidra v vaš spomin

Tako se znebite nadležne pesmi, ki se nehote zasidra v vaš spomin (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
16. 4. 2016

Saj poznate tisti nadležni občutek, ko si nikakor ne morete zbiti neke pesmi iz glave in vam ta po vsej verjetnosti sploh ni všeč? Grozno, kajne?

Glede na raziskave (ki so zajele le ZDA, Veliko Britanijo in Finsko) se to vsaj enkrat na teden zgodi več kot 90 odstotkom ljudi. Največkrat so to pesmi, ki so zelo spevne in preproste, s ponavljajočimi se ritmi. Če si pesem še zapojete, pa čeprav samo v mislih, je toliko več verjetnosti, da se bo 'zataknila' in se ponavljala kot stara plošča.

Vse lepo in prav, dokler ne postane tako nadležna in situacija tako stresna, da se celo težko skoncentrirate.

Kako se znebite nadležne pesmi?

Poskusite tako:
  1. Ponavljajte mantre, recitirajte pesem ali začnite brati roman, priporočajo znanstveniki.
  2. Številnim pomaga reševanje anagramov ali križank, ki pa ne smejo biti prelahke ali pretežke. Ker sicer pesmi ne boste pozabili oz. se bo kmalu spet vrnila. Skratka, možgane zaposlite z različnimi izzivi in nalogami (ki niso nujno verbalne narave). Poskusite lahko še z reševanjem sudokuja.
  3. Zamrmrajte si pesem. Ja, prav ste prebrali. Nekatere melodije namreč lahko pomagajo nadležne pesmi izbrisati iz spomina, a same po sebi niso takšne, da bi se tam zasidrale. Žal pa boste to, katera melodija ustreza vam, morali ugotoviti sami. Za začetek poskusite s himno in Vse najboljše.

Zdaj, ko poznate 'zdravilo', pa vam lahko zaupamo še nekaj najbolj problematičnih. Ali imajo strokovnjaki prav, pa preverite sami.

1. Lady Gaga - Alejandro

2. Europe - The Final Countdown

3. Baha Men - Who Let Dogs Out?

4. Katy Perry - California Gurls ft. Snoop Dogg

5. Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe

6. Train - Hey, Soul Sister

7. Abba - Waterloo

8. The Tokens - The Lion Sleeps Tonight

Značke: pesem spomin